Monday, August 19, 2013

Επείγουσες ενέργειες ΕΕ για την Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση Μπαρόζο-Βαν Ρομπάι- «Είμαστε στενοχωρημένοι για την απώλεια ζωών και απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διεξήγαγε τη Δευτέρα τον πρώτο γύρο των επειγουσών συνομιλιών για την αυξανόμενη αιματοχυσία στην Αίγυπτο, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να αναθεωρήσει επειγόντως τις σχέσεις της με τη χώρα.


Πρέσβεις της επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας κλήθηκαν από τις θερινές διακοπές τους για συνομιλίες στις Βρυξέλλες, που άρχισαν τη Δευτέρα το πρωί μετά τον απολογισμό των νεκρών κατά τις πέντε μέρες βίας στην Αίγυπτο να έχει σκαρφαλώσει στους 800 περίπου ανθρώπους.

ο Πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε μια σπάνια από κοινού ανακοίνωσή τους εξέφρασαν βαθειά λύπη για την κατάσταση στην Αίγυπτο και για το γεγονός ότι οι προσπάθειες και προτάσεις της διεθνούς κοινότητας για γεφύρωση των διαφορών και εξεύρεση πολιτικής λύσης τέθηκαν στο περιθώριο. Διαμήνυσαν, παράλληλα, ότι η ΕΕ θα επανεξετάσει τις προσεχείς μέρες τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και θα λάβει μέτρα που θα στοχεύουν στον τερματισμό της βίας και στην επανέναρξη του διαλόγου.
Στην κοινή τους ανακοίνωσή, οι κ. Μπαρόζο και Ρομπάι δηλώνουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο, και ειδικότερα η βία των τελευταίων ημερών, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. «Είμαστε στενοχωρημένοι για την απώλεια ζωών και απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων».
Σημειώνουν ότι η Αίγυπτος είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μοιράζεται κοινά συμφέροντα και την ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια στρατηγική περιοχή. «Περαιτέρω κλιμάκωση πρέπει να αποτραπεί. Θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την Αίγυπτο και για την ευρύτερη περιοχή της», προσθέτουν.
«Λυπούμαστε βαθύτατα για το ότι οι διεθνείς προσπάθειες και οι προτάσεις για γεφύρωση των διαφορών και θέσπιση μιας περιεκτικής πολιτικής διαδικασίας, στις οποίες η ΕΕ συνέβαλε ενεργά, έχουν αναιρεθεί και επιδιώκεται αντί αυτού μια πορεία της αντιπαράθεσης. Αυτή η διαδρομή δεν θα πετύχει. Είναι ζωτικής σημασίας η βία να τερματιστεί αμέσως», τονίζουν οι Πρόεδροι των δύο κύριων θεσμών της ΕΕ.
Υπογραμμίζουν, παράλληλα, την ιδιαίτερη ευθύνη των μεταβατικών αρχών και του στρατού της χώρας ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις, ενώ τονίζουν ότι η βία και οι δολοφονίες των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε και να συγχωρεθούν. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά και αποδεκτά. Οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν», διαμηνύουν.
Οι κ. Μπαρόζο και Ρομπάι σημειώνουν στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το διάλογο. «Όλες οι αιγυπτιακές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να επαναδεσμευθούν στο δημοκρατικό μέλλον της χώρας και να εμπλακούν σε μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην έγκαιρη διεξαγωγή εκλογών και το σχηματισμό μιας μη στρατιωτικής Κυβέρνησης. Αυτή ήταν και η δέσμευση που ανακοίνωσε η προσωρινή Κυβέρνηση όταν ανέλαβε την εξουσία. Ο αιγυπτιακός στρατός πρέπει να σεβαστεί και να υποστηρίξει μια τέτοια πολιτική διαδικασία», αναφέρουν.
Σημειώνουν, επίσης, ότι η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Αιγύπτου τα τελευταία δύο χρόνια με συχνές συναντήσεις με τους ηγέτες της Αιγύπτου και τις νέες πολιτικές δυνάμεις που έχουν προκύψει.
Οι Πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζουν πως σε συνεργασία με τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους της, η ΕΕ θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στις προσπάθειες για τερματισμό της βίας, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου και την επιστροφή σε μια δημοκρατική διαδικασία. «Για το σκοπό αυτό, από κοινού με τα κράτη μέλη της, η ΕΕ θα επανεξετάσει επειγόντως τις επόμενες μέρες τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και θα λάβει μέτρα που αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων αυτών», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΕΣ
--
-
ΣΧΕΤΙΚA:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin