Friday, August 9, 2013

Η Ουάσιγκτον στηρίζει, το Βερολίνο παρακολουθεί. Αμερικανική επίσκεψη με ευρωπαϊκό αντίκτυπο

 Σοφία Βούλτεψη
09/08/2013

Αν και σε δεινή οικονομική κατάσταση, η Ελλάδα συγκεντρώνει αυτές τις ημέρες το ενδιαφέρον των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων, ένθεν και εκείθεν του Ατλαντικού.

Αυτό προκύπτει από τα εκτενή δημοσιεύματα του αμερικανικού και του γερμανικού Τύπου, με την Ουάσιγκτον να υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και τις δυνατότητές της στον ενεργειακό τομέα και το Βερολίνο να παρακολουθεί στενά το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις εκεί επαφές του – κυρίως όσο αφορά στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα.



Μάλιστα, τα δημοσιεύματα προηγήθηκαν της συνάντησης, με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» να δημοσιεύει άρθρο υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί τη χώρα του ως "προπύργιο σταθερότητας"».

«Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον διεθνή δανεισμό της χώρας το 2010, ο Αντώνης Σαμαράς ήλθε στην Ουάσινγκτον για να προωθήσει την πληττόμενη από την κρίση χώρα του ως μια πηγή σταθερότητας σε μια περιφέρεια που αντιμετωπίζει προβλήματα» αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο.

«Πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν γεωπολιτικό ρόλο «ως ένα προπύργιο σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Με δεδομένες τις νέες ανακαλύψεις ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και τη συμφωνία για ένα νέο αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας, ο Σαμαράς προσβλέπει η χώρα του να αποτελέσει έναν πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», αναφέρει το δημοσίευμα.

«"Αν είχα έλθει εδώ πριν από ένα χρόνο, θα βλέπατε την Ελλάδα ως μια ασταθή χώρα σε μια περιφέρεια σταθερότητας. Τώρα φαινόμαστε μια χαρά σε σύγκριση με την περιφέρεια", αστειεύτηκε κατά τη συνάντησή του» με μέλη της συντακτικής ομάδας της Ουάσινγκτον Ποστ ο κ. Σαμαράς, γράφει η εφημερίδα.

«Ο Σαμαράς επιδιώκει να λάβει μια ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και υποστήριξη στην προσπάθειά του να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η χώρα έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο σε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο από μέρους των πιστωτών της για να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της», συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας.

«Ο Σαμαράς δεν δίστασε να περιγράψει τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα στο πεδίο, καθώς η Ελλάδα διέρχεται τον έκτο χρόνο ύφεσης», κάτι που χαρακτήρισε ως «"ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά τη Μεγάλη Ύφεση", όπως το έθεσε. Η ανεργία έχει αυξηθεί αλματωδώς στο 27,5% και το ποσοστό υπερβαίνει το 60% μεταξύ των νέων», προστίθεται στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

«Η Ελλάδα έχει απολέσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ της, ενώ το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 40% και πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. "Αντιμετωπίζουμε μια λεπτή κατάσταση. Χρειάζεται να δούμε απτές αποδείξεις ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ" δήλωσε ο πρωθυπουργός».

«Ο Σαμαράς επίσης περιέγραψε ένα πραγματικό πολιτικό πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα: την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων στην Αριστερά και τη Δεξιά ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας. "Μπορεί οποιαδήποτε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα ή χώρα μέλος του NATO να υφίσταται ένα τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας χωρίς να καταγράφονται αναταράξεις;", διερωτήθηκε. Μολαταύτα, παρότι η κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείται, έχασε τον τρίτο της εταίρο, είπε ότι είναι τώρα ισχυρότερη και με μεγαλύτερη συνοχή, επισημαίνοντας τις πρόσφατες δύσκολες ψηφοφορίες στη βουλή για την διοικητική μεταρρύθμιση του δημοσίου» σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης υπάρχει μια ατμόσφαιρα αλλαγής στην Ελλάδα, είπε ο Σαμαράς. Φέτος, η χώρα περιμένει 19 εκατομμύρια τουρίστες, έναν αριθμό-ρεκόρ, "μια βροχή ρευστότητας σε μια ξερή γη" όπως το έθεσε. Η συμφωνία για τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, είναι μια επένδυση 40 δις δολαρίων και ο Σαμαράς είναι αισιόδοξος ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η κυβέρνησή του συνεργάζεται παράλληλα στενά με το Ισραήλ και την Κύπρο για να καταρτίσουν κοινή ενεργειακή πολιτική» έγραψε η Ουάσινγκτον Ποστ.

«Με δεδομένες τις μόνιμες ανησυχίες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και περί πολιτικής αστάθειας πριν από τις προηγούμενες εκλογές αυτές είναι σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης. Η Ελλάδα σκοπεύει να προσελκύσει επενδυτές και επενδυτικά ταμεία που θα χορηγήσουν φθηνή χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μια οικονομία που πασχίζει να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα» κατά το δημοσίευμα.

«Ήδη, καλωσορίζει Αμερικανούς επενδυτές στο γραφείο του και υπόσχεται "κόκκινα χαλιά αντί των συνηθισμένων ελληνικών γραφειοκρατικών προσκομμάτων" όπως το έθεσε» γράφει η Ποστ. «Μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της εφημερίδας ο Σαμαράς πέταξε στην Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με ορισμένους εξ αυτών – μεταξύ άλλων, τον Ελληνοαμερικανό επικεφαλής της Dow Chemical, Άντριου Λιβέρις, και τον Τζον Πόλσον, επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου».

Αλλά και η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέν Ψάκι, ανέφερε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζει την «ισχύ των διμερών σχέσεων».

Σχετικά με την συνάντηση Σαμαρά – Κέρι, η εκπρόσωπος είπε πως επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν κλειδί για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία για το λαό της.

Οι δηλώσεις Ομπάμα
Την επιθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ παράλληλα τόνισε ότι μόνο η λιτότητα δεν είναι λύση αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας για έξοδο από την κρίση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις αλλά παρόλα αυτά εκτίμησε πως θα τα καταφέρει.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για το ευρύτερο περιβάλλον στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου.

«Είμαστε υπερήφανοι για τη φιλία με τον ελληνικό λαό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας παρέχοντας βοήθεια.
Οι δηλώσεις Σαμαρά
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε πως οι δύο χώρες είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι γιατί υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες αλλά δεν θα πάνε χαμένες, ενώ παρατήρησε πως εάν πετύχει η Ελλάδα η επιτυχία θα είναι και ευρωπαϊκή.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αναπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους ανθρώπους.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό ενώ αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «βρήκαμε τεράστια αποθέματα» στην ευρύτερη περιοχή. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε. 

www.elzoni.gr
9/8/13

2 comments:

  1. Самарас на средба со Обама – никој не кажува дали името дел од разговорите...

    Во недостаток на официјални инфорамции кои се однесуваат на името, грчката страна веќе започна со обидот да претстави дека Самарас имал успешна посета на Вашингтон кога се работи за FYROM.

    Грчкиот премиер вчера вечер во Белата куќа се сретна со американскиот претседател Обама. Во недостаток на официјални инфорамции кои се однесуваат на името, грчката страна веќе започна со обидот да претстави дека Самарас имал успешна посета на Вашингтон кога се работи за FYROM.

    Ниту Вашингтон, ниту Атина се уште официјално не кажуваат што точно поврзано со регионот и со спорот за името е разговарано во главниот град на САД. По средбата со Кери, грчкиот премиер во 10 часот по FYROMSKO време ја започна средбата со американскиот претседател Обама......http://kanal5.com.FYR/vesti_detail.asp?ID=14259
    9/8/13

    ReplyDelete
  2. Обама ја повика Грција да одигра стабилизирачка улога на Балканот...

    Американскиот претседател Барак Обама, по средбата со грчкиот премиер Андонис Самарас, рече дека Грција може да одигра важна улога за стабилизирање на балканскиот регион и повика на решавање на регионалните спорови.

    - Имавме можност да разговараме за општата ситуација околу Средоземјето и Балканот. Како што премиерот кажа, овој регион е полн со предизвици, и Грција може да игра важна стабилизирачка и партнерска улога, додека ги решаваме прашања на Блискиот Исток, во Северна Африка, додека ги решаваме прашањата на Балканот, изјави Обама. Американскиот претседател во своите забелешки го посочи примерот на Кипар, каде очекува решавање на повеќедеценискиот спор и тензиите.

    Од своја страна, Самарас изјави дека Грција ќе се обиде да ги решава проблемите во регионот, со почитување на меѓународното право.....http://www.dnevnik.com.FYR/default.asp?ItemID=3E00083C80589E48AB3501A789FBC9BF
    9/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin