Tuesday, August 13, 2013

«Η οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ δεν θωρακίζει μια χώρα από τον κίνδυνο χρεοκοπίας» - μελέτη της Moody's

Οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι προφυλαγμένες από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, υποστηρίζει μια μελέτη του οίκου αξιολόγησης Moody's που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι χώρες αυτές "εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους χρεοκοπίας καθώς είναι μακροπρόθεσμα ευάλωτες παρά τη σταθερή υποστήριξη που τους προσφέρουν γενικά αυτά τα προγράμματα βοήθειας" υπογραμμίζει στη μελέτη του ο οίκος.
Η έρευνα καλύπτει μια περίοδο 30 ετών –από το 1983 μέχρι το 2012– και αφορά 168 χώρες, εκ των οποίων οι 114 στηρίχθηκαν οικονομικά από το ΔΝΤ.

Στις μισές χρεοκοπίες χωρών που έχουν σημειωθεί από το 1983, είχαν προηγηθεί προγράμματα στήριξης από το ΔΝΤ, διευκρινίζει ο Moody's. Αυτόν τον λόγο επικαλείται ο οίκος για να μην αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα χωρών όταν λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ. Μάλιστα, κατά την περίοδο που εξετάζεται στη μελέτη, οι χρεοκοπίες είναι διπλάσιες για τις χώρες που στηρίζονταν από προγράμματα του Ταμείου.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι χώρες οι οποίες προσφεύγουν στο Ταμείο για βοήθεια αντιμετωπίζουν περισσότερους "παράγοντες κινδύνου" οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αθέτηση πληρωμών εκ μέρους τους, όπως είναι μια τραπεζική κρίση ή ένα "πολύ υψηλό" δανειακό βάρος.
  • Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Αργεντινή, η οποία αναγκάστηκε να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής των δανειστών της στα τέλη του 2001, ενώ επί πολλά χρόνια λάμβανε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα πάντως με τον Moody's, η μελέτη καταδεικνύει ότι η "μεγάλη πλειονότητα" των χωρών που στηρίχθηκαν από το Ταμείο δεν χρεοκόπησαν αν και πολλές από αυτές δεν είχαν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. "Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ συχνά κατάφεραν να περιορίσουν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών", τονίζει.
 60 χώρες
  • Σήμερα, περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα μέλη της ευρωζώνης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ.
 http://www.agelioforos.gr
13/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment:

  1. Η νέα ελληνική χρεοκοπία πλησιάζει – Η κυβέρνηση να θέσει θέμα haircut 40%-50% ή 100-122 δισ. ετοιμάζοντας πλάνο ανταλλαγμάτων που θα θυσιάσει – Θα υπάρξει υποβάθμιση σε default και εν συνεχεία αναβάθμιση έως 10 κλίμακες....

    H νέα ελληνική χρεοκοπία, η ένδειξη αποτυχίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής πλησιάζει με ορόσημο τις Γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.
    Στις 17 με 21 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα η Τρόικα τα ανώτερα κλιμάκια και θα επιβεβαιωθεί ότι πρόοδος υπήρξε αλλά δεν είναι αρκετή για να διασωθεί η Ελλάδα.
    Η νέα χρεοκοπία που εκλεπτυσμένα ονομάζεται haircut, αναδιάρθρωση είναι απόδειξη αποτυχίας και όχι επιτυχίας.
    Όταν μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει δηλαδή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος που φθάνει στην Ελλάδα στα 317 δισεκ. ευρώ το haircut δεν είναι επιβράβευση.

    Το haircut είναι απόλυτη ένδειξη αποτυχίας της πολιτικής λιτότητας που υλοποιείται στην Ελλάδα.
    Είναι απόδειξη αποτυχίας του γερμανικού μοντέλου που στηρίζεται σε μια φοροεισπρακτική λογική μιας ανήμπορης φοροδοτικά ελληνικής κοινωνίας και είναι επίσης αποτυχία της Ελλάδος που εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ασυνεπής να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
    Το haircut θα υλοποιηθεί γιατί η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει βίαια λόγω του ότι το χρέος έχει καταστεί μη εξυπηρετήσιμο.
    Θα υπάρξει υποβάθμιση της Ελλάδος σε default από τους οίκους αξιολόγησης και εν συνεχεία αναβάθμιση έως 10 κλίμακες ως επακόλουθο της μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους.
    Η Ελλάδα ωστόσο θα πρέπει να αποφύγει την Γερμανική παγίδα.
    Στην προσπάθεια η Γερμανία να αποφύγει το haircut στην Ελλάδα πλήττοντας τον Γερμανό φορολογούμενο με ζημία τουλάχιστον 30 με 35 δισεκ. ευρώ θα λανσάρει ως πρόταση το νέο δάνειο.
    Με το νέο δάνειο θα δοθεί πρόσθετη παράταση στην χρεοκοπημένη Ελλάδα και θα αποφευχθεί η χρεοκοπία.
    Ωστόσο ο βασικός στόχος της Ελλάδος πρέπει να είναι ένας.

    Η κυβέρνηση να ετοιμάσει πλάνο ανταλλαγμάτων που θα ήταν έτοιμη να θυσιάσει για το haircut – Μάχη για να μείνουν εκτός οι καταθέσεις

    Με υπευθυνότητα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να μελετά σχέδιο με βάση το οποίο ζητώντας το haircut 40% ή 50% με όφελος 100-122 δισεκ. ευρώ να αντιπροτείνει τα ανταλλάγματα που θα μπορούσε να θυσιάσει ως εγγύηση στην μεγαλοδωρία της Τρόικα.
    Το πολιτικό σύστημα της χώρας αντί να μιλάει για ανάπτυξη και success story θα πρέπει να αρχίσει να καλλιεργεί στην ελληνική κοινή γνώμη την νέα πραγματικότητα.
    Ναι στο haircut αλλά με τι ανταλλάγματα;
    Αν η Τρόικα δεχθεί 100 δισεκ. να χαρίσει στην Ελλάδα με ένα haircut στο χρέος 40% τι θα δώσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα;
    Ο σχεδιασμός της Ελλάδος θα πρέπει να είναι η προετοιμασία γι΄αυτή την ημέρα.
    Τι θα θυσιάσει η Ελλάδα ώστε να δώσει στην Τρόικα η οποία θα αποδεχθεί το haircut; .....http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/103616
    13/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin