Monday, August 26, 2013

Ολοταχώς για τρίτο πακέτο, σαν τον κάβουρα στις offshore - Νέα μέτρα λόγω παθογένειας.

 Σοφία Βούλτεψη
26/08/2013

Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, καθώς θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να επανέλθει εγκαίρως στις αγορές, δεν βρίσκεται μόνο το Βερολίνο (που προετοιμάζει ενόψει εκλογών την κοινή του γνώμη), αλλά και η ΕΕ και το ΔΝΤ – το οποίο από καιρό επιμένει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν (και έχουν δεσμευτεί) να στηρίξουν την Ελλάδα μετά το τέλος της χρηματοδοτικής περιόδου, ώστε να αντιμετωπιστεί το προβλεπόμενο χρηματοδοτικό κενό.


Αυτό, άλλωστε, προβλέπεται να είναι και το σημαντικότερο θέμα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συζητήσει στη δεύτερη, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα παραστεί στην ετήσια Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός φεύγει για τις ΗΠΑ στις 27 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν λύση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, την ώρα που η τρόικα συνδυάζει αυτό το ενδεχόμενο με την επιβολή νέων μέτρων, ως αντιστάθμισμα στο χρηματοδοτικό κενό και ενώ παραμένει στο τραπέζι η συζήτηση για νέο «κούρεμα» του χρέους.

  • Ως γνωστόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το χρέος έχει φθάσει στα 321 δις ευρώ

Ήδη οι συζητήσεις για το τρίτο πακέτο στήριξης έχουν προχωρήσει,  με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας , τον Γερμανό Γκίντερ Έτινγκερ, να δηλώνει ότι περιμένει πως ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ – μια δήλωση που περιελήφθη στην (επιβλαβή για την κ. Μέρκελ) συζήτηση που έχει ανάψει στην προεκλογική Γερμανία.

Η δήλωση Έτινγκερ έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς είναι ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος που προσδιορίζει το ποσόν – σε αντίθεση με τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος μιλά για νέο πακέτο, αλλά αποφεύγει να μπει σε αριθμούς.

Σημειώνεται ότι ο κ. Έτινγκερ ανήκει στο κόμμα της κ. Μέρκελ και σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», φαίνεται ότι προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Γερμανών ψηφοφόρων, αναφερόμενος σε σχετικά μικρό νούμερο.

«Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», δήλωσε, προσθέτοντας (και πρακτικά «αδειάζοντας» τον κ. Σόιμπλε) πως δεν υπήρχε λόγος να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές.

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», και ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για ποσό της τάξης των 10 δις ευρώ.

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δις ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», εξηγώντας πως «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν».

Σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

«Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού μας», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα έσοδα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει θετική τάση τους τελευταίους μήνες.

«Υπάρχει πολύ ψωμί για έσοδα από της offshore. Έχουν εντοπιστεί 10 χιλιάδες από τις οποίες έχει ελεγχθεί μόνο 41 και έχουν αποδώσει έσοδα 13 εκ. ευρώ. Αν οι 41 δίνουν 13 εκατ. φανταστείτε οι 10.000 offshore τι έσοδα μπορούν να φέρουν», είπε ομολογώντας παράλληλα ότι το υπουργείο κινείται αργά, δεν διαθέτει τεχνογνωσία για τέτοιου είδους ελέγχους και υπάρχει δισταγμός στον καταλογισμό φόρων.
elzoni.gr
26/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. ΥΠΟΙΚ: ΠΑΡΟΔΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ...ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ...

    Παροδικό φαινόμενο χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την αύξηση του δημόσιου χρέους στα 321,62 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, από 305,53 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012.

    Όπως επισημαίνει το υπουργείο με ανακοίνωσή του, σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων, «το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού».

    Ακόμη, τονίζει ότι βασικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση».

    Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή:
    - έλαβε χώρα μέσα στο 2013, και
    - γίνεται μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα κεφάλαια που διατέθηκαν από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν χρέος κατά τους κανόνες του Δημόσιου λογιστικού.

    Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει πως το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν) με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης (από τους μηχανισμούς warrants της ανακεφαλαιοποίησης).

    Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η μεταπώληση αυτή θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ οι οποίοι και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, περίπου 17 δισ. ευρώ.

    Η μεγάλη -πέρα από κάθε προσδοκία-συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επέτρεψε και την περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων που αλλιώς θα διατίθεντο στη διαδικασία αγοράς μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Επομένως, το ποσό της αύξησης που παρατηρείται στην απεικόνιση του Δημόσιου Χρέους οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι συγκυριακό και ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο. Η πορεία του Δημοσίου Χρέους χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη.

    Η επίτευξη δε πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής».
    http://www.elzoni.gr/html/ent/522/ent.37522.asp
    26/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin