Wednesday, September 4, 2013

Οι Γερμανοί συνεχίζουν τη «μάχη της Αθήνας». -Μια έρευνα «με σημασία»

Σοφία Βούλτεψη
04/09/2013

Τα αποτελέσματα της επί χρόνια συστηματικής ενοχοποίησης των άλλων ευρωπαϊκών κρατών για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σχεδόν μονοπωλεί την γερμανική προεκλογική εκστρατεία αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση YouGov Deutschland, που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου δεν θα πρέπει να έχει εντολή να δώσει περισσότερα χρήματα στην ευρωζώνη και ότι οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια θα πρέπει να δοθεί έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει στην ευρωζώνη, όμως θα προτιμούσαν η συμμετοχή σε αυτήν να περιοριστεί «σε μια επιλεγμένη ομάδα πιο όμοιων κρατών».
«Η υποστήριξη των Γερμανών ψηφοφόρων για “περισσότερη Ευρώπη” φαίνεται να περιορίζεται στον αυστηρό έλεγχο των δαπανών των άλλων χωρών», δήλωσε η Νίνα Σικ, αναλύτρια της ινστιτούτου μελετών Open Europe που δημοσίευσε τη δημοσκόπηση.
Οι Γερμανοί φαίνονται δυσαρεστημένοι επειδή αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν πακέτα διάσωσης χρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, αν και η δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 32% των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιστροφή στο μάρκο.
Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 52% των Γερμανών δεν επιθυμεί η επόμενη κυβέρνηση να δεσμευθεί να προσφέρει επιπλέον χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία και το 57% δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να έχει την εντολή να συγχωρήσει οποιοδήποτε χρέος στην ευρωζώνη.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι η επόμενη ή ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας θα πρέπει να μπορεί να συμφωνήσει στην παροχή περαιτέρω βοήθειας σε άλλα κράτη της ευρωζώνης μόνο μετά τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι αντίθετη στην αμοιβαιοποίηση του χρέους της ευρωζώνης, κάτι στο οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει δεσμευθεί να αντιταχθεί.
Στο μεταξύ, ειλημμένη απόφαση του Eurogroup από το τέλος του 2012, αποτελεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, «με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί οι όροι του προγράμματος που λήγει στο τέλος του 2014», σύμφωνα με νέα δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».
Θέλω να το διευκρινίσω, διότι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας λέγονται πολλά ψέματα, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Βαυαρική Ραδιοφωνία, προσθέτοντας ότι οι διευκρινίσεις δίνονται, προκειμένου να μην μπορεί κανείς μετά τις εκλογές να ισχυριστεί ότι λέγονται πράγματα που δεν είχαν ειπωθεί ήδη πριν.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κριτική που του άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε ότι δεν θα έπρεπε να συζητείται ακόμη η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των υπερχρεωμένων χωρών ώστε να μην αποδυναμωθεί ο μεταρρυθμιστικός ζήλος τους, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι, επί της αρχής, συμφωνεί με τον συνάδελφό του.
Υπενθύμισε, όμως, ότι και κατά το παρελθόν είχε γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να αλλάξει θέση, επειδή δεν επιθυμούσε να μειωθούν τα κίνητρα των χωρών να εφαρμόσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Η Μέρκελ στη Βουλή
Η αρχή «ούτε ένα σεντ για τους Έλληνες», ίσχυε όσο οι Έλληνες δεν ήταν διατεθειμένοι να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από το βήμα της γερμανικής Βουλής, απαντώντας στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος της υπενθύμισε τη φράση που χρησιμοποιούσε η ίδια στην αρχή της κρίσης.

Η κ. Μέρκελ, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, περιέγραψε για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη και τις επιδόσεις ως «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
«Διότι διαφορετικά δεν έχει νόημα, διαφορετικά η αλληλεγγύη πηγαίνει χαμένη. Για αυτό είναι σωστή η επιμονή σε αυτή την αρχή», τόνισε η καγκελάριος και έκανε λόγο για «παράδοξο», αναφερόμενη στη στάση της Αριστεράς να μην στηρίζει τα πακέτα διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα πάντως, η κ. Μέρκελ επέρριψε και πάλι την ευθύνη τόσο για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη όσο και για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας, στον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ.
«Η κρίση δημιουργήθηκε επειδή στην Ευρώπη η αξιοπιστία επί χρόνια δεν θεωρείτο απαραίτητη», επανέλαβε η κ. Μέρκελ και υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή πολιτική της δικής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «το ευρώ είναι καλό για την χώρα».
Δεσμεύθηκε να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, «για περισσότερη ευημερία και για περισσότερες θέσεις εργασίας». Κατηγόρησε μάλιστα τους Σοσιαλδημοκράτες για ανευθυνότητα, καθώς, αν και έχουν υπερψηφίσει όλα τα πακέτα διάσωσης, τώρα, υποκριτικά, διαμαρτύρονται.
Στο μεταξύ, ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι το γεγονός ότι, όπως παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση, είναι απαραίτητο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, αποτελεί απόδειξη αποτυχίας της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης από το Βερολίνο.
Απέρριψε ωστόσο την κατηγορία της καγκελαρίου περί ανευθυνότητας του κόμματός του σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες με την ψήφο τους βοήθησαν να εγκριθούν τα πακέτα διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών, όταν, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τα είχαν υπερψηφίσει κάποιοι από τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων.
elzoni.gr
4/9/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin