Monday, September 9, 2013

Ουγγαρία: «Αποικιοκρατία τέλος», διακήρυξε ο πρωθυπουργός. -«Αποπληρώνοντας το δάνειο έχουμε αποτινάξει τη συνεχή πίεση με την οποία οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θέλησαν να μας επιβάλουν τις πολιτικές τους για λιτότητα»

Viktor Orbán

Οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες που χαίρουν ενός μονοπωλίου στην Ουγγαρία θα πρέπει να συνηθίσουν στη νέα κατάσταση...

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν καταφέρθηκε εκ νέου κατά των τραπεζών και των πολυεθνικών εταιρειών, δηλώνοντας σήμερα στο κοινοβούλιο πως η εποχή της «αποικιοκρατίας» και των υψηλών κερδών έχει πλέον παρέλθει.
Ο 50χρονος Ορμπάν, του οποίου το κόμμα Φίντες έχει να αντιμετωπίσει μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές του 2014, υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του αναμένει μεγαλύτερες συγκρούσεις όσο το πρόγραμμά της προωθεί μειώσεις στις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και πιέζει τις τράπεζες να διευκολύνουν τους δανειολήπτες σε ξένο νόμισμα.



«Η Ουγγαρία είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος», διακήρυξε ο Ορμπάν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου καθώς επαναλαμβάνονται οι εργασίες του σώματος μετά τις θερινές διακοπές, αναπτύσσοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για το φθινόπωρο ενόψει και των επικείμενων εκλογών.

«Η εποχή της αποικιοκρατίας έχει παρέλθει. Οι μειώσεις στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η διαγραφή των δανείων σε ξένο νόμισμα και η διάσωση χιλιάδων νοικοκυριών και των κατοικιών τους αποτελούν εθνικούς στόχους για εμάς», τόνισε ο Ορμπάν.

«Οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες που χαίρουν ενός μονοπωλίου στην Ουγγαρία θα πρέπει να συνηθίσουν στη νέα κατάσταση. Συνήθιζαν να είναι πανίσχυρες και οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις υποκλίνονταν μπροστά στην ισχύ τους. Όμως τώρα εμείς είμαστε οι ισχυρότεροι και θα πρέπει εκείνες να προσαρμοστούν στους Ούγγρους, κι όχι το αντίθετο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τα συχνά ανορθόδοξα δημοσιονομικά μέτρα που έχει υιοθετήσει κατά καιρούς η κυβέρνηση του Ορμπάν έχουν πλήξει ιδιαίτερα τον τραπεζικό τομέα και τις ξένων συμφερόντων εταιρείες, προκαλώντας επικρίσεις στο εξωτερικό. Μολαταύτα, συνέβαλαν ώστε η Ουγγαρία να έχει αφαιρεθεί έπειτα από εννέα χρόνια από τους καταλόγους της ΕΕ για φορολογικά παραπτώματα.


  • Ο Ορμπάν πρόσθεσε πως η χώρα έχοντας αποπληρώσει, τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού της δανειακής συμφωνίας που είχε συνάψει το 2008 η χώρα με το ΔΝΤ έχει αλλάξει σελίδα και ενώ ήταν η πιο χρεωμένη χώρα στην Κεντρική Ευρώπη, από του χρόνου επιστρέφει σε αναπτυξιακή πορεία.


  • «Αποπληρώνοντας το δάνειο έχουμε αποτινάξει τη συνεχή πίεση με την οποία οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θέλησαν να μας επιβάλουν τις πολιτικές τους για λιτότητα», επισήμανε ο Ορμπάν, προβλέποντας ανάπτυξη 2% για τον επόμενο χρόνο.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ατίλα Μέστερχαζι, ένας από τους κυριότερους αντιπάλους του Ορμπάν στις επερχόμενες εκλογές, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός ήδη βρίσκεται σε προεκλογική διάθεση: «αυτό ήταν ένα τσουνάμι από υποσχέσεις, που μάλλον είναι απίθανο να σταματήσει. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν κυβερνά, αλλά βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά και είναι επίσης σαφές πως αυτές οι προτάσεις σημαίνουν πως η δική σας κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση των πλουσίων», τόνισε, απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στον πρωθυπουργό.

protothema.gr
9/9/13
--
-

1 comment:

  1. Κομισιόν: «Ξεπαγώνουν» κονδύλια δύο δισ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα στην Ουγγαρία...Και η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει μέχρι 1,14 δισ. ευρώ...

    Την ικανοποίησή του για την πορεία της Ουγγαρίας έδειξε έμπρακτα ο διευθυντής για την Ευρωπαική Περιφεριακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, «ξεπαγώνοντας» ποσό της τάξης των δύο δισ. ευρώ για έργα ανάπτυξης.

    Ο Γιάνος Λάζαρ, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε πως επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στην Ουγγαρία δύο δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Τα χρήματα αυτά θα διοχετευτούν κυρίως σε έργα για τις μεταφορές, την υγεία, το περιβάλλον και τη διαχείριση νερού, θα επεκταθούν όμως και σε άλλους τομείς.

    Αίσθηση επίσης προκαλεί η απόφαση να ανάλαβει το γραφειό του πρωθυπουργού τη διαχείριση των πόρων, για τη μέγιστη απορρόφησή τους.

    Τα κονδύλια υπάγονται σε αχρησιμοποίητους πόρους απο τα κοινοτικά διαρθρωτικά κονδύλια της περιόδου 2000-2006, απ' όπου και η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει μέχρι 1,14 δισ. ευρώ.

    Όπως και η Ουγγαρία, η Ελλάδα μπορεί να απαιτήσει το ποσό αυτό έπειτα από συμφωνία με την Ευρωπαική Επιτροπή και τον εκπρόσωπό της, Γιοχάνες Χαν. Πάντα όμως δεδομένου ότι πληρεί τις προυποθέσεις για τη σωστή διαχείριση των χρημάτων αυτών.

    Σε συνάντησή του με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ελλάδας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε την πρόοδο που γίνεται στην ανάπτυξη υποδομών και ιδιαίτερα στην κατασκευή οδικών δικτύων στην Ελλάδα.

    Ο ίδιος τονίζει πως τα χρήματα είναι έτοιμα να δοθούν στις ελληνικές αρχές για περισσότερα έργα τις επόμενες εβδομάδες, εάν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διεργασίες και οι επαναπρογραμματισμοί των έργων.
    http://www.protothema.gr/economy/article/310060/komision-xepagonoun-kondulia-duo-dis-euro-gia-anaptuxiaka-erga-stin-ouggaria/
    12/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin