Thursday, September 19, 2013

Συγνώμη για τη θηριωδία στη Βιάννο ζήτησε ο Γερμανός πρέσβης.

ΦΩΤΟ: ethnos.gr
Ο Γερμανός πρέσβης που επισκέφθηκε την Βιάννο ένα 24ωρο μετά τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην 70η επέτειο του Ολοκαυτώματος συναντήθηκε με μαχητές του πολέμου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Παράλληλα δέχθηκε μεν την φιλοξενία των κατοίκων αλλά και την … πίεση του αιτήματος καταβολής στην Ελλάδα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από την Γερμανική Κυβέρνηση.
Μάλιστα το αίτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων τέθηκε επιτακτικά στον εκπρόσωπο της Γερμανικής Κυβέρνησης στην συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο Βιάννου, παρόντος του Δημάρχου Παύλου Μπαριτάκη, του Προέδρου της Ένωσης θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένη Συγγελάκη, του αντιδημάρχου Νικήτα Γιαμαλάκη, του προξένου της Γερμανίας στο Ηράκλειο Μαριάννας Ζουριδάκη, του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Γερμανικών Επανορθώσεων Αριστομένη Συγγελάκη και των ανθρώπων που επέζησαν από τις εκτελέσεις, του ιερέα Εμμανουήλ Στρατάκη και του Γιάννη Συγγελάκη.



Ο Δήμαρχος καλωσορίζοντας το Γερμανό Πρέσβη, του εξέθεσε αναλυτικά τα γεγονότα που διαδραματιστήκαν 70 χρόνια πριν στην Βιάννο και ότι παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και απονομής της δικαιοσύνης προς τα θύματα των εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.


Επίσης του έδωσε το ψήφισμα από το πρόσφατο συνέδριο για τα ολοκαυτώματα στην Βιάννο όπου ξεκάθαρα διατυπώνεται η θέση για την απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα των Ναζί αλλά και η συνέχιση της διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Τοποθετήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες με κοινό στόχο την συνέχιση του αγώνα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων και την δικαίωση ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Μάλιστα έγιναν αναλυτικές περιγραφές και αναφορές προς Βόλφγκανγκ Ντόλντ για τις βιαιότητες, τις ωμότητες και τον τρόπο βασανισμού του άμαχου και αθώου πληθυσμού της Βιάννου.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γερμανός Πρέσβης Βόλφγκανγκ Ντόλντ ο όποιος ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αλλά και ως Γερμανός Πολίτης είπε ότι η παρουσία του στην Βιάννο έχει να κάνει με τον σεβασμό απέναντι στα θύματα τονίζοντας ότι αυτές οι πληγές δεν μπορούν να κλείσουν ποτέ.
Συνεχίζοντας είπε ότι έρχεται ως φίλος της χώρας μας και ευχήθηκε ποτέ πια να μην ξανασυμβούν τέτοιες βαρβαρότητες τις οποίες άλλωστε έχει υποστεί και η ίδια η Γερμάνια. Στο θέμα των αποζημιώσεων ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να αναφέρει τίποτα πλην την επίσημης άποψης της Γερμανικής Κυβέρνησης ότι δηλαδή αυτό έχει κλείσει νομικά.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι για την Βιάννο αλλά και για όλα τα Ελληνικά Ολοκαυτώματα το θέμα αυτό είναι ανοικτό, τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται και ότι ο αγώνας όλων θα είναι διαρκής μέχρι την τελική δικαίωση.

Ο Δήμαρχος πρόσφερε στο Βόλφγκανγκ Ντόλντ ένα βιβλίο έκδοσης του Δήμου με την ιστορία τον πολιτισμό και το περιβάλλον του Δήμου Βιάννου καθώς και το φωτογραφικό Λεύκωμα Βιάννος Πολιτισμός Παράδοση Τοπία και Άνθρωποι που έχει εκδοθεί από τον Σύλλογο Βιαννιτών Ηρακλείου ο «Πατούχας». Εκ μέρους της Ένωσης θυμάτων προσφέρθηκαν προϊόντα του τόπου όπως λάδι μέλι και τσικουδιά καθώς ένα βιβλίο και cd για την ιστορία της Βιάννου.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ
ethnos.gr
19/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ----------

 


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin