Thursday, October 10, 2013

ΥΠΕΞ: Κοινές Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen

ΦΩΤΟ: mfa.gr
 ΥΠΕΞ, 10-10-13
-
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι μεγάλη χαρά για μένα το γεγονός ότι υποδέχομαι εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών έναν παλαιό, καλό φίλο, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τον κ. Anders Fogh Rasmussen. Είχα την ευκαιρία να τον υποδεχτώ πριν από μερικά χρόνια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γιατί έχουμε μια μακρά συνεργασία.
Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, είναι παλιό, αξιόπιστο και ενεργό μέλος της συμμαχίας και κατά την διάρκεια της συζήτησής μας είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η Ελλάδα θα παίζει πάντα αυτό το ρόλο.



Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την κατάσταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μας απασχολεί. Αναφέρομαι στην ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Και, επίσης, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη νέα φιλοσοφία που διέπει πλέον τη συμμαχία, καθώς το ΝΑΤΟ δεν είναι απλά και μόνο ένας κλασικός οργανισμός άμυνας, αλλά ένας οργανισμός ασφάλειας που παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση και τη λειτουργία του ευρωατλαντικού χώρου.

Μιλήσαμε, επίσης, για την επικείμενη ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάντα ένα μεγάλο ζήτημα. Πρέπει να συντονιζόμαστε οι δυο οργανισμοί, πρέπει να αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί αυτό μας επιτρέπει να είμαστε και οι δυο, όσο γίνεται, πιο αποτελεσματικοί.

Τέλος, ενημέρωσα τον κ. Γενικό Γραμματέα για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας κρίσης, της ύφεσης, για την ανάγκη να στηρίξουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και την κοινωνική μας συνοχή. Τον ενημέρωσα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εγκληματική, ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Είναι υποχρέωση όλων των Ευρωπαίων, είναι υποχρέωση όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των κοινωνιών τους, να έχουν ως πρόταγμα την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και των θεσμών του κράτους δικαίου.

Επίσης, μιλήσαμε για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τα οποία ο κ. Γενικός Γραμματέας είναι απολύτως ενήμερος, καθώς και από την προηγούμενη πολιτική του εμπειρία ως Πρωθυπουργός, αλλά και από τη μακρά εμπειρία του ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, έχει ασχοληθεί, κατά καιρούς, με πτυχές όλων αυτών των ζητημάτων.

Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι και είμαι βέβαιος ότι οι επαφές που θα έχετε εδώ κ. Γενικέ Γραμματέα θα είναι ιδιαίτερα επωφελείς και για τη Συμμαχία, αλλά και για τη χώρα μας ως μέλος της Συμμαχίας.

A. F. RASMUSSEN: Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ, αγαπητέ Ευάγγελε, σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών και για την πολύ εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα συνεχιστεί και μετά από αυτή τη συνέντευξη Τύπου.

Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, παρά τις δύσκολες οικονομικές επιλογές που πρέπει να κάνετε.

Και αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται για όλους μας: πώς αντιμετωπίζουμε τις αυξανόμενες απειλές για την ασφάλειά μας, ιδίως όταν βρισκόμαστε υπό καθεστώς δημοσιονομικής πίεσης. Και η καλύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η συνεργασία. Συνεργασία μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ, συνεργασία με κράτη εκτός της Συμμαχίας μας και συνεργασία με άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα διαδραματίζει ένα πολύτιμο ρόλο σε όλους αυτούς τους τομείς. Συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα με άλλους συμμάχους, αποσκοπώντας στην παροχή περισσότερων δυνατοτήτων σε ένα επίπεδο κόστους που να μπορούμε να το επωμισθούμε. Είναι αυτό που αποκαλούμε «έξυπνη άμυνα». Διαδραματίζετε εποικοδομητικό ρόλο στην οικοδόμηση συνεργασίας με χώρες-εταίρους, ιδίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Και τον επόμενο χρόνο, αναλαμβάνετε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πολύ καίρια στιγμή για την εξέλιξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για θέματα Άμυνας, τον προσεχή Δεκέμβριο, είναι μία πραγματική ευκαιρία για την οικοδόμηση μίας ισχυρότερης Ευρώπης.

Και η Ελλάδα, ως η χώρα που θα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει καίριο ρόλο στην προσπάθεια μετάφρασης των δεσμεύσεων αυτών σε πραγματικές δυνατότητες. Και αυτό θα είναι καλό για την Ευρώπη, καλό για την παγκόσμια αξιοπιστία της Ευρώπης και καλό για το ΝΑΤΟ. Γιατί το ΝΑΤΟ είναι τόσο ισχυρό, όσο κάθε ένα από τα μέλη του. Και όσο πιο ισχυρά είναι τα μέλη του τόσο πιο ισχυροί θα είμαστε όλοι.

Και γι’ αυτό ελπίζω ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετηθούν πραγματικές, απτές και βιώσιμες αποφάσεις. Και προσβλέπω στην σθεναρή ηγεσία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της.

Ευχαριστώ.

  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γενικέ Γραμματέα, ποια είναι η άποψή σας αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα για το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με δεδομένη τη γνωστή στάση που τηρεί ο κ. Γκρουέφσκι;

  • A. F. RASMUSSEN: Το ΝΑΤΟ έλαβε μια ξεκάθαρη θέση στη Σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι. Δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να απευθύνουμε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις όταν βρεθεί μία αμοιβαία ικανοποιητική λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Δυστυχώς, δεν έχουμε δει πρόοδο έκτοτε αλλά η απόφαση που λάβαμε στο Βουκουρέστι ισχύει ακόμα. Μόλις, λοιπόν, επιτευχθεί λύση, θα μπορεί να απευθυνθεί πρόσκληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση προς τον κ. Γενικό Γραμματέα. Θα ήθελα να ρωτήσω κ. Γενικέ Γραμματέα, εάν βλέπατε κάποια εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συρία;
A. F. RASMUSSEN: Δεν βλέπω κάποιο περαιτέρω ρόλο του ΝΑΤΟ. Και χρησιμοποιώ τον όρο «περαιτέρω», γιατί το ΝΑΤΟ έχει ήδη διαδραματίσει το ρόλο του. Όπως γνωρίζετε, επικεντρωθήκαμε στην άμυνα της συμμάχου μας, Τουρκίας. Έχουμε αναπτύξει πυραύλους Patriot στην Τουρκία για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική άμυνα του τουρκικού πληθυσμού και της τουρκικής επικράτειας. Αλλά δεν προβλέπω ότι το ΝΑΤΟ θα παίξει περαιτέρω ρόλο στην περιοχή.
Θα ήθελα να τονίσω, ωστόσο, ότι η επίλυση του θέματος της Συρίας δεν περνάει μέσα από τις στρατιωτικές λύσεις. Για να υπάρξει μια μακροχρόνια και βιώσιμη λύση, χρειαζόμαστε μια πολιτική διαδικασία και μία πολιτική λύση.
Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας να διεξαχθεί μια διεθνής διάσκεψη για το θέμα. Καλώ τόσο την Κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση της Συρίας να συμμετάσχει σε αυτή τη διάσκεψη, προλειαίνοντας το έδαφος για μια βιώσιμη πολιτική λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Kύριε Γενικέ Γραμματέα, σήμερα αφέθηκε ελεύθερος ο Λίβυος Πρωθυπουργός που είχε απαχθεί. Θα μπορούσατε να μας πείτε την άποψή σας για την κατάσταση στη Λιβύη και τις ενέργειες στις οποίες θα έπρεπε ή θα μπορούσε να προβεί το ΝΑΤΟ για να βοηθήσει ενδεχομένως στην εξομάλυνσή της;
A. F. RASMUSSEN: Καταρχάς, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι βεβαίως και χαιρετίζω την απελευθέρωση του Λίβυου Πρωθυπουργού. Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα προκαλεί ανησυχία.
Φέτος τον Μάιο, οι Αρχές τις Λιβύης απηύθυναν αίτημα για την παροχή βοήθειας από το ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση σύγχρονων υποδομών ασφαλείας.
Από τον Μάιο εξετάζουμε το αίτημα αυτό και σκεφτόμαστε τώρα πως θα μπορούσαμε να συνδράμουμε τη Λιβύη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η Λιβύη χρειάζεται αυτή τη βοήθεια, αλλά προφανώς είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων, μεταξύ διεθνών οργανισμών, καθώς μεταξύ των εθνών που παρέχουν βοήθεια στη Λιβύη.
Αλλά πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να βοηθήσει τις Αρχές της Λιβύης επί τη βάσει του αιτήματός τους.

mfa.gr
10/10/13

1 comment:

  1. Расмусен разочаран: пет години по Букурешт нема прогрес за името...

    Атина - И по пет години НАТО не го менува ставот за нашето приклучување во Алијансата. Генералниот секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен, од Атина испрати порака дека FYROM ќе добие покана откако FYROMската и грчката влада ќе најдат заеднички прифатливо решение за името. Расмусен со доза разочарување потенцираше дека од 2008 се' уште немаат видено никаков прогрес во FYROMско-грчкиот спор.

    „НАТО зазема многу јасна позиција во 2008 на Самитот во Букурешт. Изјавивме дека сме подготвени да испратиме покана за почеток на пристапни преговори штом се најде задоволително решение за спорот за името. За жал, од тогаш немаме видено напредок, но одлуката се' уште стои. Кога ќе има решение ќе испратиме покана“, посочи Расмунсен во грчкото Министерство за надворешни работи по средбата со шефот на грчката дипломатија Евангелос Венизелос. Со Венизелос се разговарало и за сите отворени прашања од грчката надворешна политика. Расмунсен со истата изјава се произнесе и минатата година во февруари кога беше во посета на грчката престолнина по повод 60-годишнината од грчкото членствово НАТО......http://www.utrinski.FYR/default.asp?ItemID=B99862D6142103499288EB3B4DC3DC5F
    11/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin