Friday, October 25, 2013

Α. Σαμαράς: Ολες τις ευρωπαϊκές χώρες αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. -Επιμερισμός του κόστους φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης.

«Το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Τα κύματα παράνομων μεταναστών αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο Α. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης κοινής ευθύνης από όλες τις χώρες της ΕΕ και επιμερισμού του κόστους φύλαξης των συνόρων.

Όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη έχει αναβαθμιστεί. Σε αυτό συνέβαλαν τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των χωρών της νότιας Ευρώπης, σημείωσε ο Α. Σαμαράς. Όπως ανέφερε, μια ομάδα χωρών που θίγονται άμεσα από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Γαλλία, συνεργάστηκαν και πέτυχαν σημαντικές αναφορές στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για πρώτη φορά, γίνεται σαφής αναφορά στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο (Mediterenean Task Force), η οποία έχει ζητήσει την εφαρμογή του διμερούς ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αυτή η Ομάδα Δράσης, με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε σε λιγότερο από δύο μήνες να έχει ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, σε θέματα που αφορούν στην καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

  • Παρεμβαίνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, την ανάγκη διαχωρισμού όσων δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, όπως π.χ. όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Όπως σημείωσε, το 90% των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, δεν δικαιούνται και δεν ζητούν άσυλο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, την ανάγκη χάραξης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τους παράνομους μετανάστες, η οποία θα προβλέπει την αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής τους, τη δίκαιη κατανομή των μεταναστών που δικαιούνται άσυλο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσης. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε τρίτες χώρες για τα προϊόντα τους, τη στιγμή που αρνούνται να δεχτούν πίσω την επιστροφή των πολιτών τους που βρίσκονται παράνομα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επαναπροώθησης που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες.

Ψηφιακή οικονομία
Σε ό,τι αφορά, εξ άλλου, το ζήτημα της λεγόμενης «ψηφιακής οικονομίας», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τόνωση της καινοτομίας και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου σημαντικές ξένες επιχειρήσεις τοποθετήθηκαν σε ελληνικές επιχειρήσεις, με επιτυχημένη δραστηριότητα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.
Τέλος επεσήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα στα ζητήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε μία σειρά οικονομικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού τομέα. «Δεν είναι σχέδια στα χαρτιά», ανέφερε και επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες στην τόνωση οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η παραγωγή τροφίμων, η φαρμακευτική βιομηχανία κ.α.
agelioforos.gr
25/10/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

 

2 comments:

  1. Ρομπάι: Τον Δεκέμβριο αποφάσεις για τη λαθρομετανάστευση...

    Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη λαθρομετανάστευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Με το τρίπτυχο «πρόληψη, προστασία και αλληλεγγύη» περιγράφει τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τραγικό περιστατικό στη Λαμπεντούζα, προσθέτοντας ότι όλοι οι ηγέτες συμφωνούν στο ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για την αποφυγή τέτοιων τραγωδιών στο μέλλον.

    Υποστήριξε ότι το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα τους επόμενους μήνες και πως θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, αυτές που αποτελούν τα σύνορα της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο κ. Ρόμπεϊ επεσήμανε ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρχουν συμπεράσματα επιχειρησιακού χαρακτήρα όσον αφορά στα ζητήματα του ασύλου και της μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι τον επόμενο Ιούνιο θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τις πολιτικές πάνω σε αυτά τα θέματα.

    «Ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν σύνθετα φαινόμενα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης.

    «Αυτό, περιλαμβάνει αναπτυξιακή υποστήριξη από την Ε.Ε. και ευρύτερο πολιτικό διάλογο με τρίτες χώρες» επεσήμανε ο Ρομπάι, ενώ στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών, δήλωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, συμπληρώνοντας ότι είναι ανάγκη να υιοθετηθεί το σύστημα επιτήρησης συνόρων Eurosur από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. , με σκοπό τον εντοπισμό σκαφών και την προστασία ζωών.

    «Μόλις χθες βράδυ, μόνο στην Ιταλία, υπήρξαν τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις διάσωσης, με αποτέλεσμα τη διάσωση άνω των 700 ανθρωπίνων ζωών», σημείωσε, ζητώντας την ενίσχυση της παρουσίας και της δραστηριότητας της Frontex στη Μεσόγειο.

    «Όλοι οι ηγέτες συμφωνούν στο διαμοιρασμό της ευθύνης με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές», προσέθεσε.
    http://www.protothema.gr/world/article/322753/robai-ton-dekemvrio-apofaseis-gia-ti-lathrometanasteusi/
    25/10/13

    ReplyDelete
  2. Σαμαράς: Εφτά φράχτες για τους μετανάστες...

    Αυστηρότερα μέτρα αποκλεισμού των μεταναστών πρότεινε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ παρουσιάζοντας επτά σημεία για “κοινή αντιμετώπιση”, και “έναν επιμερισμό του κόστους αστυνόμευσης.

    “Το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφού όπως είπε “οι περισσότεροι από όσους παράνομα εισέρχονται στον Ευρωπαϊκό Νότο, προσπαθούν να περάσουν στη συνέχεια στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης”.

    Το δεύτερο σημείο που ανέφερε είναι ότι “τα κύματα παράνομων μεταναστών αποσταθεροποιούν τη Νότια Ευρώπη άμεσα, αλλά αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης και για ολόκληρη την Ευρώπη. Αντί, λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα να σταθεροποιεί την περιφέρειά της, έχει συμβεί το εξής αντίθετο και οξύμωρο: Η Περιφέρεια να εξάγει αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη.”

    Όπως είπε στη συνέχεια “η ανθρωπιστική καταστροφή δεν υπάρχει μόνον όταν κάποιος χάσει τη ζωή του” αλλά “κι όταν οι παράνομοι φτάσουν σε ευρωπαϊκές ακτές και στη συνέχεια δεν έχουν πού να πάνε.” Ακόμα επεσήμανε ότι “πρέπει να διαχωριστούν, εκείνοι οι οποίοι δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο από τους υπόλοιπους παράνομους μετανάστες. Άσυλο δικαιούνται αναμφίβολα όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ή από διαλυμένες χώρες.” Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “στην Ελλάδα το 90% των παράνομων μεταναστών δεν προέρχονται από χώρες που έχουν πόλεμο, δε δικαιούνται άσυλο και δε ζητούν συνήθως καν άσυλο.” ......http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=394698
    25/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin