Friday, October 11, 2013

Κάνουν τα στραβά μάτια στις εταιρίες τους. -Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

Κυβερνήσεις μεγάλων εξαγωγικών κρατών οπισθοχωρούν σε ό,τι αφορά την ετοιμότητά τους να ασκούν διώξεις σε βάρος εταιρειών που χρησιμοποιούν τη δωροδοκία για να κερδίζουν μερίδια στη διεθνή αγορά, διαπιστώνεται σε μια νέα έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Διεθνή Διαφάνεια.
Σύμφωνα με την οργάνωση, 30 από τις 40 ανεπτυγμένες χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση κατά της Δωροδοκίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ερευνούν ελάχιστα ή ασκούν ελάχιστες διώξεις σε τέτοιες υποθέσεις.
Οι χώρες που το 2012 είχαν ενεργά προγράμματα πάταξης της δωροδοκίας ήταν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ελβετία, οι εξαγωγές των οποίων αντιστοιχούν στο 26,2% των παγκόσμιων εξαγωγών, αναφέρεται στην έκθεση.
Το γεγονός αυτό συνιστά οπισθοδρόμηση από την προηγούμενη χρονιά, όταν επτά χώρες είχαν τέτοια ενεργά προγράμματα.

Η Ιταλία διολίσθησε στο στρατόπεδο της μετριοπαθούς επιβολής των μέτρων κατά της δωροδοκίας, ενώ η Νορβηγία και η Δανία, οι οποίες τα τέσσερα τελευταία χρόνια περιόρισαν τη δραστηριότητά τους κατά της πρακτικής αυτής, έπεσαν ακόμη περισσότερο.
Όπως αναφέρεται, μόνον οκτώ χώρες έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις τους στον ΟΟΣΑ.
Η Ρωσία για πρώτη φορά το 2012 δεν προχώρησε σε εφαρμογή των νόμων κατά της δωροδοκίας.
Οι χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει καθόλου τους νόμους αυτούς τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι η Εσθονία, η Νέα Ζηλανδία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Χιλή, το Μεξικό και η Ιρλανδία.
Η αποτυχία να κατασταλούν η δωροδοκία σε συμβόλαια με ξένες εταιρείες, η φοροδιαφυγή και άλλες μορφές διαφθοράς οφείλονται εν μέρει σε περικοπές στον προϋπολογισμό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, στην απουσία ειδικών γνώσεων ή δεξιοτήτων για το πώς διώκονται τέτοιες υποθέσεις και στην αποτυχία να εφαρμοσθούν οι νόμοι, ανακοίνωσε η παγκόσμια οργάνωση κατά της διαφθοράς.
«Οι 40 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εξαγωγών, θα καθιστούσαν πολύ δύσκολο για κάποιον να δωροδοκήσει ατιμωρητί, εφόσον ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της σύμβασης του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας», δήλωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ιγκέτ Λαμπέλ.
Η Διεθνής Διαφάνεια κάλεσε όλους τους μεγάλους εξαγωγείς να ενταχθούν στη σύμβαση του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας, κάτι που η Ομάδα των Είκοσι (G20) έχει επανειλημμένα συστήσει.
Σημειώνεται ότι η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία είναι μεγάλοι εξαγωγείς που δεν έχουν υπογράψει την εν λόγω σύμβαση.
 http://www.elzoni.gr
11/10/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin