Friday, November 15, 2013

Αλ. Αλαβάνος: Συνταγματικό όριο στην τρόικα. -Ανακοίνωση του προέδρου του «Σχεδίου Β’».

Η τρόικα μπορεί να εξαναγκαστεί να αποσύρει τις απαιτήσεις για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ή για τη φορολόγηση της αγροτικής γης και τους «σωρευτικούς» φόρους στην ακίνητη περιουσία, εάν παρέμβει η δικαστική εξουσία, ή ζητηθεί η παρέμβασή της από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, πρόεδρος του «Σχεδίου Β’».
Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, αυτό είναι το «σαφές συμπέρασμα» από το πορτογαλικό μνημόνιο.  Όπως επισημαίνεται, οι αποφάσεις αντισυνταγματικότητας που ελήφθησαν από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας σχετικά με σειρά συμφωνιών της κυβέρνησης Κοέλιο με την τρόικα λειτούργησαν και κατασταλτικά σε σχέση με κυβερνητικές αποφάσεις και προληπτικά, αλλάζοντας το συμφωνημένο προϋπολογισμό και προγραμματισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το επόμενο έτος. «Ήδη έχει ακυρωθεί το ένα τρίτο των μειώσεων δαπανών που προβλέπονταν για το 2014» τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Σχεδίου Β’», στην Ελλάδα από τα δικαστήρια που κρίνουν τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου ακολουθήθηκε ο εντελώς αντίθετος δρόμος, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει μέχρι τώρα νομιμοποιήσει τις «επιβολές της τρόικας», με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Κατά τον κ. Αλαβάνο, τα μέτρα για τους πλειστηριασμούς και για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας έρχονται σε σύγκρουση με το άρθρο 17, παρ. 1 του Συντάγματος που προβλέπει ότι «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους» και την παρ. 2, «Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του παρά μόνο για τη δημόσια ωφέλεια».
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να παρέμβει προληπτικά. Φτάνει να συγκαλέσει τη διοικητική του ολομέλεια που με βάση τον οργανωτικό νόμο του ΣτΕ έχει δικαίωμα να αποφαίνεται για διάφορα θέματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πλειστηριασμοί και η φορολογία ακινήτων. Να αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα. Και να κοινοποιήσει τη θέση του στην κυβέρνηση» επεσήμανε.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Σχεδίου Β’», τίθεται ένα συνταγματικό φράγμα που η τρόικα στην περίπτωση της Πορτογαλίας δεν τόλμησε να αμφισβητήσει.
Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, υπάρχει ήδη ένα προηγούμενο σε σχέση με σύγκληση της διοικητικής ολομέλειας και το μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2012, που αφορούσε στην κατάργηση των ειδικών μισθολογίων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται των δικαστικών.
«Συγκλήθηκε ταχύτατα, αποφάνθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας, κοινοποιήθηκε στην κυβέρνηση. Αυτή  αγνόησε το συμβάν  πλήρως και δεν έκανε καν μνεία του στη τρόικα. Ήδη εκκρεμεί προσφυγή θιγομένων. Δεν επιτρέπεται οι δικαστές στο Συμβούλιο της Επικρατείας να χρησιμοπούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλα για τους εαυτούς τους και άλλα για τους φτωχούς» δήλωσε.

Ο κ. Αλαβάνος καταλήγει ότι, με βάση την πορτογαλική εμπειρία, μπορεί να μπει συνταγματικό όριο στην τρόικα, φτάνει η δικαστική εξουσία και η κυβέρνηση να το θελήσουν.
 naftemporiki.gr
14/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin