Tuesday, November 12, 2013

Προκαλούν οι Βρυξέλλες: Μας χωρίζουν χιλιόμετρα. -Εντονη ήταν η αντίδραση του κ.Γιάννη Στουρνάρα.

Κλιμακώνουν τις εκβιαστικές πιέσεις οι Βρυξέλλες. Αξιωματούχος της Κοινότητας προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης σε νέες, δυσοίωνες εκτιμήσεις για την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα και την τρόικα ως προς την επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό, εκδήλωσε δυσπιστία για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, ενώ κλιμακώνοντας τις προκλήσεις του εξέφρασε τις αμφιβολίες κατά πόσον το Eurogroup της Πέμπτης ή και το έκτακτο της 22ης Νοεμβρίου θα ασχοληθούν με την Ελλάδα, τις όποιες αποφάσεις για την οποία τοποθέτησε χρονικά μετά τις χειμερινές διακοπές (του) για σκι... 

 
Εντονη ήταν η αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα: «Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, μετά την απογευματινή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας,
Στις επίμαχες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ελλάδα σημειώνει «αργή πρόοδο» στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ, που υπολείπεται από τη δόση του Ιουλίου.
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και πρόσθεσε ότι χωρίς συμφωνία οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να γνωρίζουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2014.
Συνέχισε λέγοντας ότι μετά την «τεχνική διακοπή» των συνομιλιών ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές, είναι σαφές ότι η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, ενδεχομένως ούτε πριν από τα Eurogroup που θα ακολουθήσουν εντός του έτους.
«Είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας» ανέφερε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμη και τον Δεκέμβριο. «Στενεύουν τα περιθώρια» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο η ελληνική πλευρά καθυστερεί δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.

Όπως είπε, έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Η βραδεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντική απώλεια για το δυναμισμό του προγράμματος» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κόστος της αναβολής των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει πραγματική εκτίμηση.

Δήλωσε πως εκ πρώτης όψεως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δεν δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σιγά-σιγά επιτείνονται τα χρηματοδοτικά αδιέξοδα. «Το έχουμε ξαναζήσει αυτό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι πάντα καλό να είναι κανείς εντός χρονικών ορίων, παρά να καθυστερεί. Κάθε καθυστέρηση είναι ένα πρόβλημα. Μικρή καθυστέρηση σημαίνει μικρά προβλήματα και μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει μεγάλα προβλήματα».
Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στα μέλη της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν υπάρχουν τρεις οικονομολόγοι γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, συνήθως διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.

ethnos.gr
12/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

2 comments:

  1. Επιστρέφει την Παρασκευή, μετά το Eurogroup, η τρόικα στην Αθήνα...Αγνωστη η διάρκεια των διαπραγματεύσεων - Οι Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κρατήσουν πολύ...

    Πριν τις 8:00 ολοκληρώθηκε τελικά η δεύτερη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, αν και η αρχική εκτίμηση-προσδοκία ήταν ότι θα διαρκούσε αρκετές ώρες με συμμετοχή μάλιστα και άλλων υπουργών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του μνημονίου.

    Το δημοσιονομικό κενό του 2014, η πορεία των εσόδων, και το Μεσοπρόθεσμο για το 2015-2016 ήταν μεταξύ των θεμάτων που θα εξετάζονταν.

    Μετά τη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Πέμπτης, την Παρασκευή, ενώ μετά το Ecofin του Σαββάτου θα επιστρέψει και ο υπουργός Οικονομικών για να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

    Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», άγνωστο παραμένει αν η τρόικα θα παραμείνει ικανό διάστημα για να υπάρξει συμφωνία καθώς το πιιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μη συμβεί κάτι τέτοιο και οι διαπραγματέυσεις να παραταθούν και τον Δεκέμβριο, ίσως και μετά τις γιορτές.

    Αξιωματούχος του υπουργείου τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι «έσπασε ο πάγος» με την τρόικα και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

    Για το φόρο ακινήτων τόνισε ότι το σημαντικό είναι «να τηρηθεί ο δημοσιονομικός στόχος και περισσότεροι να πληρώσουν λιγότερα».

    Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στις δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ότι χωρίζουν «μίλια και δισεκατομμύρια» την ελληνική πλευρά με την τρόικα και προέβλεψε ότι οι αποφάσεις ίσως καθυστερήσουν «και μετά τις διακοπές του σκι» που στην Ευρώπη, παραδοσιακά, γίνονται τον Φεβρουάριο.

    «Οποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά το κλίμα των δημιουργικών συζητήσεων που έχουμε εδώ με την τρόικα να έχει το θάρρος της γνώμης να την κάνει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα», ειπε ο υπουργός Οικονομικών δυο ώρες μετά τις ανώνυμες επισημάνσεις βορειοευρωπαίου αξιωματούχου της Ευρωζώνης.
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=539170
    12/11/13

    ReplyDelete
  2. Στην κατάργηση του νόμου Κατσέλη για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας επιμένει η τρόικα...Διάσταση απόψεων και για την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων...

    Σε μείζονα πολιτικά θέματα που θα δοκιμάσουν όχι μόνο την συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και τις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αναδεικνύονται τελικώς η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κι οι εμπορικές μισθώσεις – και αίφνης εγείρεται και θέμα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Στην πρώτη περίπτωση οι δύο πλευρές «τεντώνουν το σκοινί», η τρόικα εμμένει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ενώ στην δεύτερη – για μία ακόμη φορά – δοκιμάζονται οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Πα.Σό.Κ και ακολούθως της κυβέρνησης με την τρόικα.

    Κι από την άλλη πλευρά κυβερνητικές πηγές κατηγορούν την τράπεζα την Ελλάδος ότι «αρκείται στο ρόλο του θεατή κι αρνείται να παράσχει την οποιαδήποτε βοήθεια» ακόμη και μπροστά στον κίνδυνο σύντομα «να μην υπάρχει κυβέρνηση» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την τρόικα το μεσημέρι της Τρίτης.

    Ειδικότερα σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος» στη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι κκ Χατζηδάκης και Θανάσης Σκορδάς κι ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Στεργίου – παρευρίσκονταν επίσης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου κι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Παπαδάκης – δεν έκαναν πίσω ούτε κατ΄ ελάχιστο από τις θέσεις τις οποίες είχε γνωστοποιήσει στην τρόικα την περασμένη εβδομάδα.

    Μάλιστα πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν ότι «όλοι οι παριστάμενοι της ελληνικής πλευράς ανέπτυξαν με επιχειρήματα τις κυβερνητικές απόψεις, από την καθένας από τον δικό του χώρο ευθύνης».
    Μοναδική παραφωνία ήταν ο κ. Παπαδάκης, προς τον οποίο στράφηκε ο κ. Χατζηδάκης σε μία στιγμή που η τρόικα προέβαλε ενστάσεις σχετικά με την διαμόρφωση των κριτηρίων του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης», λέγοντας ότι «με μία εγκύκλιο της η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να τα προσδιορίσει» χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Ηταν απλός παρατηρητής.

    Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος έλεγαν ότι «ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας είναι συμβούλου και τεχνοκράτη κι αυτό κάνουμε και δεν εμπλεκόμαστε στις διαπραγματεύσεις».

    Οσον αφορά στον προσδιορισμό των κριτηρίων πρόσθεταν ότι «μπορεί να τα προσδιορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης και να τα νομοθετήσει».

    Πάντως η τρόικα από την πλευρά της επέμενε στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και στον προσδιορισμό από τα δικαστήρια των κριτηρίων του«συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης». Κάτι που βεβαίως δεν δέχεται η κυβέρνηση.

    Επίσης η τρόικα ζήτησε – κι η ελληνική πλευρά δεν δέχθηκε – την κατάργηση του κριτηρίου της αντικειμενικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

    Το θέμα των πλειστηριασμών όπως είναι γνωστό το «έχει πάρει πάνω του » ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δύο φορές σε ισάριθμες δηλώσεις του έχει τονίζει πως οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε ανάγκη δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν...................http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=539169
    12/11/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin