Monday, November 4, 2013

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ Λύση-εξπρές με κούρεμα τόκων έως το τέλος του έτους.

Λύση-εξπρές, η οποία προβλέπει τη διαγραφή των τόκων που έχουν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα σε εκατοντάδες χιλιάδες «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, προωθούν έως το τέλος του έτους οι ελληνικές τράπεζες.

 

Του Άγγελου Ν. Βάσσου
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ανάψει το «πράσινο φως» και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στελέχη του οποίου σημειώνουν πως «μια τέτοια ρύθμιση θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο ενεργή προσέγγιση των δανειοληπτών».


Επισήμως, τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν στο 30% του συνολικού αριθμού χορηγήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Ωστόσο, οι προβλέψεις των τραπεζιτών σκιαγραφούν ένα ακόμη πιο δυσοίωνο τοπίο, εκτιμώντας νέο άλμα τους στο 35% του συνολικού τους αριθμού, πριν μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση περί αποκλιμάκωσης. Και τούτο, με δεδομένες τη σωρευτική απώλεια τουλάχιστον του 30% του εισοδήματος των νοικοκυριών στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά και την υποχώρηση της αξίας των σπιτιών που αγοράστηκαν με δανεισμό τουλάχιστον κατά 35%. Στα αρνητικά της συγκυρίας θα πρέπει να συνεκτιμηθούν το «πάγωμα» της αγοράς ακινήτων, που δεν επιτρέπει πώληση των περιουσιών που έχουν ήδη αγοραστεί, αλλά και οι ασάφειες που εξακολουθούν να υφίστανται σε ό,τι αφορά το καθεστώς των πλειστηριασμών.
«Σε ένα τέτοιο τοπίο, το κούρεμα των δανείων αποτελεί, πρακτικώς, μονόδρομο…», σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, προσθέτοντας με νόημα πως τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν σήμερα θηλιά στον λαιμό και των τραπεζών. «Το βάρος του χρέους θα πρέπει να αναθεωρηθεί -δεν μπορούμε ως τράπεζες να αρνούμαστε αυτό που ζητάμε να κάνουν οι διεθνείς πιστωτές για τη χώρα», εκτιμούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με δεδομένο ότι η λύση του κουρέματος μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχεια της αποπληρωμής. Εξάλλου, ουδείς θα ήθελε να σκεφτεί την εναλλακτική λύση: την πώληση, δηλαδή, των δανείων αυτών (σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές) σε ειδικευμένες πτωχευτικές εταιρείες -τα λεγόμενα «distress funds».

ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΛΥΣΗ (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η λύση του κουρέματος των τόκων στα «κόκκινα» δάνεια συμφέρει ιδιαιτέρως και τις ίδιες τις τράπεζες, με δεδομένο ότι για τα μη εξυπηρετούμενα έχουν ήδη υπολογίσει στους ισολογισμούς τους μεγάλες προβλέψεις επισφαλειών. Με τις προβλέψεις αυτές, στην ουσία έχουν ήδη «ξεγράψει» μέρος των δανείων αυτών, χάνοντας έως και το 95% της αξίας τους. Όπως είναι αυτονόητο, τις συμφέρει πολύ περισσότερο, αντί να χάσουν σχεδόν το σύνολο του ποσού, να «κουρέψουν» ένα ποσοστό του περί το 20%-25%...
Σύμφωνα πάντα με κύκλους της τραπεζικής αγοράς, η λύση αυτή είναι περισσότερο συμφέρουσα έναντι και των προγραμμάτων ρύθμισης, τα οποία προσφέρουν ήδη αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο λόγος; Σχεδόν το ήμισυ αυτών των ρυθμίσεων καταρρέουν πριν καλά καλά προλάβουν να αρχίσουν να εφαρμόζονται! Μόνο στο πρώτο εξάμηνο φέτος τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αντιπροσώπευαν το 30% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου (όπερ σημαίνει ότι χορηγήσεις ύψους άνω των 62 δισ. ευρώ έχουν χτυπήσει «κόκκινο»). Από τα δάνεια αυτά, ένα στα τέσσερα έχει ρυθμιστεί και εξ αυτών το ένα στα δύο καταγγέλλεται εκ νέου, με δεδομένο ότι ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στη νέα, χαμηλότερη δόση.

ΤΟΚΟΙ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Σύμφωνα με τη λύση που έχει προκριθεί, το κούρεμα των δανείων θα ξεκινήσει από τους τόκους που έχουν ήδη κεφαλαιοποιηθεί. Έτσι, τα προγράμματα ρύθμισης που ετοιμάζονται να βγάλουν στην αγορά οι ελληνικές τράπεζες για τα «κόκκινα» και τα καθυστερημένα δάνεια (μάλιστα, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να ανακοινώσει το σχετικό πρόγραμμά του πιθανότατα ακόμη και εντός της εβδομάδας) προβλέπουν την αφαίρεση του αθροίσματος των τόκων που έχουν προκύψει από καθυστερήσεις πληρωμών, οι οποίοι με τη σειρά τους προστέθηκαν στο κεφάλαιο, αυξάνοντας τη συνολική οφειλή.
Ορισμένες τράπεζες προχωρούν ήδη σε κούρεμα τμήματος των τόκων σε καθυστερούμενα δάνεια, τα οποία ρυθμίζουν -όλα αυτά όμως πριν ρίξουν στην αγορά τα νέα τους προγράμματα, που θα προβλέπουν κούρεμα στους τόκους που έχουν κεφαλαιοποιηθεί, ταυτόχρονα με αναπροσαρμογές στο ύψος της δόσης. Τα προγράμματα αυτά θα χαρίζουν ένα μέρος των τόκων κάθε χρόνο στον συνεπή δανειολήπτη, οι δε τόκοι θα μένουν προσωρινά εκτός δανείου (δηλαδή, δεν θα συνυπολογίζονται στις οφειλές και στις πληρωμές που θα συμφωνούνται στο πλαίσιο της ρύθμισης). Εφόσον ο δανειολήπτης αποδεικνύεται συνεπής στις πληρωμές του, τότε οι τόκοι αυτοί θα διαγράφονται μόνιμα.
Πρακτικά, το κούρεμα -παρότι μέχρι σήμερα ξορκιζόταν ως η λύση που δεν θα έπρεπε να πέσει ποτέ στο τραπέζι- προβάλλει πλέον ως η μόνη ρεαλιστική απάντηση, με δεδομένο ότι, μετά τους πρώτους έξι μήνες καθυστέρησης, δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πνίγονται κυριολεκτικά από τα πανωτόκια (από τη στιγμή που, μετά την παρέλευση του εξαμήνου, ο τόκος υπερημερίας εφαρμόζεται σε όλο το ποσό του δανείου και όχι μόνο στις καθυστερούμενες δόσεις).

ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΣΗ ΜΙΚΡΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ
Τα νέα προγράμματα ρύθμισης θα είναι εστιασμένα στη λογική τής μικρής δόσης (πάντοτε ανάλογα και με το εισόδημα του πελάτη), ώστε το ρυθμισμένο δάνειο να εξυπηρετείται κανονικά.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι στην οδηγία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα στοιχεία των «κόκκινων» δανείων που θα πρέπει να δημοσιοποιούν οι τράπεζες αναφέρεται πως στα έσοδα οι τόκοι θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση το επιτόκιο που προβλέπει η σύμβαση του δανείου και όχι τα επιτόκια υπερημερίας.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε κούρεμα και των οφειλόμενων επιχειρηματικών δανείων, για ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 15% με 20% της οφειλής.
Όπως ομολογούν τραπεζικά στελέχη, «συχνά το κούρεμα είναι απαραίτητο για να σωθεί μια επιχείρηση, από τη στιγμή που, αν ένας επιχειρηματίας έχει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και, παράλληλα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρει τις εξασφαλίσεις αυτές, τότε μπορεί να έρθει σε διακανονισμό με την τράπεζα, ώστε να πληρώσει το 80% του κεφαλαίου και, στη λήξη της αποπληρωμής, να του χαριστεί το υπόλοιπο 20%».


ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΟΕΚ Ρύθμιση -ανάσα για 97.000 δανειολήπτες
Πέραν των αναμενόμενων ρυθμίσεων που αφορούν συνολικά τα καταναλωτικά δάνεια, ρύθμιση-ανάσα ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες και για τα δάνεια που είχαν ληφθεί από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Στο πλαίσιό της, περισσότεροι από 97.000 δανειολήπτες, που είχαν λάβει δάνεια επιδοτούμενα από τον οργανισμό, θα δουν τη μηνιαία δόση τους να υποχωρεί ακόμα και κατά 50%.
Στην παρούσα φάση, τα δάνεια του ΟΕΚ είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας-ΕΚΤ (0,5% σήμερα) και δεν υπερβαίνουν το 3%. Το επιτόκιο είναι επιδοτούμενο σε ποσοστό από 40% μέχρι και 100%: αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο δανειολήπτης, ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση και τον τόπο διαμονής, είχε έκπτωση στο επιτόκιο που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε ακόμη και το 100%.
Με τα συγκεκριμένα δάνεια, το κατ’ εξοχήν «αγκάθι» ήταν όχι τόσο το επιτόκιο, όσο η σύντομη διάρκεια αποπληρωμής (που δεν καμία περίπτωση δεν υπερέβαινε τα 15 έτη. Πρακτικά, αυτό σήμαινε ότι το συνολικό ποσό (συν τους τόκους) θα έπρεπε να επιστραφεί σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, όπερ οδηγούσε σε δόση αρκετά μεγάλη, παρά το χαμηλό του (επιδοτούμενου) επιτοκίου.

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Μέχρι σήμερα (και προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση), οι δανειολήπτες θα έπρεπε να παραιτηθούν της επιδότησης. Το πρόβλημα λύθηκε με νομοθετική ρύθμιση, καθώς το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών συμφώνησαν να διατηρηθεί η επιδότηση (για όσο διάστημα απομένει για κάθε δανειολήπτη) και, ταυτόχρονα, να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.
Βάσει της ρύθμισης, οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων μέχρι και διάστημα 10 χρόνων, χωρίς να χάνεται η επιδότηση του επιτοκίου. Έτσι, οι δανειολήπτες θα δουν τη δόση τους να μειώνεται σημαντικά (μεσοσταθμικά κατά 50%, αναλόγως του έτους «ζωής» του δανείου, στο οποίο βρίσκονται).
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες που δεν έχουν υπερβεί τον συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών (αυτοί, δηλαδή, που συνεχίζουν να πληρώνουν και είναι σε καθυστέρηση μικρότερη των 6 μηνών). Σημειωτέον ότι η επιδότηση του επιτοκίου αφορά τα πρώτα 9 έτη.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΩΣ (ΚΑΙ ΠΟΣΟ) ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΔΟΣΗ ΣΑΣ
1.
Οικογένεια, η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του τέταρτου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη, επί συνόλου 12), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 125.138 ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από τα 985 ευρώ στα 594 ευρώ (-40%).
2. Οικογένεια, η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του πέμπτου έτους (μένουν δηλαδή 5 επιδοτούμενα έτη επί συνόλου 11), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 116.341 ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από τα 989 ευρώ στα 572 ευρώ (-42%). 3. Οικογένεια, η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του έβδομου έτους (μένουν, δηλαδή, 3 επιδοτούμενα έτη επί συνόλου 9), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 97.937 ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από τα 997 ευρώ στα 522 ευρώ (-48%). 4. Οικογένεια, η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του όγδοου έτους (μένουν, δηλαδή, 2 επιδοτούμενα έτη επί συνόλου 8), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 88.313 ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από τα 1.001 ευρώ στα 492 ευρώ (-51%). 5. Οικογένεια, η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του δέκατου έτους (δεν απομένει, δηλαδή, επιδοτούμενο έτος από το σύνολο των 6), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 68.178 ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από τα 1.009 ευρώ στα 419 ευρώ (-58%). 6. Οικογένεια, η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του δέκατου τρίτου έτους (δεν απομένει, δηλαδή, επιδοτούμενο έτος από το σύνολο των 3), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 35.620 ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από τα 1.022 ευρώ στα 261 ευρώ (-74%). 7. Τέλος, οικογένεια, η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του δέκατου τέταρτου έτους (δεν απομένει, δηλαδή, επιδοτούμενο έτος από το σύνολο των 2), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 24.101 ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από τα 1.027 ευρώ στα 190 ευρώ (-81%).
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ «ΑΜΥΝΘΟΥΝ» ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ Η ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κατασχέσεις καταθετικών λογαριασμών πολιτών για χρέη είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι έχει γίνει αποδέκτης αναφορών καταθετών εναντίον τραπεζών σχετικά με κατασχέσεις ή συμψηφισμούς καταθέσεών τους για εξόφληση χρεών τους προς τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζει ότι από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του ν. 4161/2013, σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20). Ωστόσο, το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός, για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».
Για τον λόγο αυτό, η ανεξάρτητη αρχή συνεχίζει, παρά την έναρξη εφαρμογής τού σχετικού νόμου, να δέχεται καταγγελίες καταθετών, στους λογαριασμούς των οποίων οι τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους προς αυτές, χωρίς να τηρούν τα προαναφερθέντα κατά περίπτωση όρια. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας, καλεί τους καταθέτες να προβούν άμεσα σε δήλωσή τους προς την τράπεζα όπου τηρούν λογαριασμό, για τον οποίον επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4161/2013.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Παρά το γεγονός ότι η ουσιαστική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την τρόικα (άρα, η πίεση για τακτοποίησή τους με τρόπο που θα τα επιτρέψει να μη λειτουργούν ως βραδυφλεγείς «βόμβες» για την οικονομία είναι καθολική), οι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι κάθε διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση οικονομικών ζητημάτων ενέχει την άσκηση πίεσης, αλλά και την ικανότητα ελιγμών.
Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχουν κινήσεις, στις οποίες μπορούν να προχωρήσουν οι ίδιοι οι δανειολήπτες, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους και, ως αποτέλεσμα, τη θέση τους στη διαπραγμάτευση με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται. Συγκεκριμένα:
- Φροντίστε να καταβάλετε ένα ποσό κάθε μήνα. Ασχέτως του ύψους της μηνιαίας δόσης σας για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, όπως επίσης και για πιστωτικές κάρτες, φροντίστε να καταθέτετε συνεπώς και συνεχώς ένα ποσό στην τράπεζα. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι ακόμη και 50 ευρώ: ζητούμενο είναι να φαίνεται ότι υπάρχει κίνηση στο δάνειο -και ότι εσείς, ως δανειολήπτης, φροντίζετε γι’ αυτό.
- Κρατάτε ενήμερη την τράπεζα για τα οικονομικά σας. Φροντίστε να ενημερώνετε την τράπεζα για την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση, δηλαδή για τυχόν μειώσεις στον μισθό ή στη σύνταξή σας, για τυχόν απόλυσή σας και, εν γένει, για οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημά σας.
- Προτείνετε εσείς πρώτοι στην τράπεζα τη ρύθμιση του δανείου σας. Φροντίστε να επιδιώξετε μια ρύθμιση στα μέτρα σας, ώστε να μπορείτε να πληρώνετε κάθε μήνα τη δόση σας και το δάνειό σας να εμφανίζεται ενήμερο. Έχετε, επίσης, υπ’ όψιν σας ότι στο πλάνο έχουν μπει πλέον και τα λεγόμενα «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης»: αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν οι μηνιαίες αποδοχές σας είναι της τάξης των 1.000 ευρώ και το ύψος της μηνιαίας δόσης σας είναι 600 ευρώ, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί με τρόπο που να μπορείτε να πληρώνετε τα πάγια έξοδά σας (φως, νερό, τηλέφωνο και διατροφή, όπως επίσης και τυχόν δαπάνη για φροντιστήρια των παιδιών, σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια δαπάνη).
Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η μεταχείριση θα είναι σε κάθε περίπτωση ευνοϊκότερη για τους δανειολήπτες που κρίνονται ως «συνεργάσιμοι» με την τράπεζα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η τρόικα φέρεται να επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών με τη νέα χρονιά, επειδή -όπως υποστηρίζει- η αναστολή τους έχει δημιουργήσει «κλίμα ανευθυνότητας» στους δανειολήπτες που, καθώς δεν υπάρχουν κυρώσεις, δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους.
Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται με νόημα σε συζητήσεις με κλιμάκια της τρόικας, στο πλαίσιο των οποίων στελέχη της τριμερούς έκαναν συγκεκριμένες αναφορές (με διευθύνσεις και ονόματα) σε περιπτώσεις δανειοληπτών που, παρότι έχουν ικανά εισοδήματα και καταθέσεις, δεν πληρώνουν τις δόσεις τους...

makthes.gr
3/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin