Friday, November 22, 2013

Γιαννάκου: Πολιτική ένωση χωρίς ενιαία άμυνα «δεν γίνεται».

Πολιτική ένωση χωρίς ενιαία άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει, τόνισε σε παρέμβασή της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου. 

Η κα Γιαννάκου αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών άμυνας στις Βρυξέλλες, είπε πως το κείμενο των συμπερασμάτων δεν ανταποκρίνεται για ακόμη μια φορά στο επίπεδο των φιλοδοξιών που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα.

«Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να συνεχίζει να παράγει άρματα μάχης σε δεκαέξι γραμμές, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν σε μία γραμμή. Χρειάζεται επιτέλους ένας συνολικός ευρωπαϊκός σχεδιασμός», τόνισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας. 
«Αν είχε γίνει αυτό, θα μπορούσαμε με λιγότερα χρήματα, διότι σήμερα υπάρχουν λιγότερα χρήματα, λόγω των περικοπών και της δημοσιονομικής πολιτικής, να έχουμε τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα εγκαταλείψει την αδράνεια που ακύρωσε τις αρχικές προσπάθειες που είχαν αναληφθεί στην αρχή της δεκαετίας του 2000», υπογράμμισε. 

Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνάντησή τους στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι υπουργοί άμυνας ανέθεσαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA), τον αμυντικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αρχίσει να μελετά τις στρατιωτικές απαιτήσεις και το κόστος ενός μελλοντικού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους της ΕΕ (drone) και να ξεκινήσει η κατασκευή του μετά το 2020. 

Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία υπέγραψαν συμφωνία (19 Νοεμβρίου) για την κατασκευή ενός ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους, αμφισβητώντας την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ σε μια αγορά που θεωρείται στρατηγικής σημασίας. 
«Η Ευρώπη πρέπει πάσει θυσία να στηριχθεί στην αμυντική βιομηχανία της και τον βασικό πυλώνα της, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό θα πράξουμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 EurActiv.gr  


ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin