Friday, November 22, 2013

Συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά: Το Βερολίνο ενημερώνεται, η τρόικα αντιστέκεται...

Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε χθες η Άγκελα Μέρκελ, καθώς σήμερα συναντάται στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στις «απολύτως αξιοσημείωτες» μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
«Ποιος θα φανταζόταν ότι η Ελλάδα αυτήν τη χρονιά θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να εισπράξει περισσότερα από όσα δαπάνησε, εάν αφαιρέσει κανείς τις καταβολές των τόκων» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου να ξανασταθεί η χώρα σύντομα στα πόδια της.

«Πολλοί από την τρόικα δεν είχαν πιστέψει στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα παρόλα αυτά τα κατάφερε και για αυτό τρέφω μεγάλο σεβασμό» πρόσθεσε.
«Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, ότι κάποια πράγματα δεν είναι ακόμη έτσι όπως τα φανταζόμαστε από την γερμανική σκοπιά, αλλά η αλλαγή είναι σοβαρότατη και είμαι ικανοποιημένη που η Ελλάδα είχε μια καλή τουριστική περίοδο και έτσι μπόρεσε να αντέξει οικονομικά προκειμένου να συνεχίσει προς τον δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης» δήλωσε ακόμη η κ. Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, για «παραγωγικές και εποικοδομητικές» που σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» συνομιλίες μεταξύ των κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της κυβέρνησης, μίλησε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.
Ο κ. Ράις, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά ζητήματα.
  • Ακόμη, ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ σχετικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δήλωσε ότι η χώρα πέτυχε ένα σημαντικό στόχο, ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολη και επίπονη είναι η διαδικασία εξυγίανσης για την Ελλάδα και για κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, Όλι Ρεν.
Για πρόοδο στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον Ο΄Κόνορ.
Ωστόσο, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ τόνισε ότι χρειάζεται η επίτευξη οριστικής συμφωνίας απαιτεί περισσότερη εργασία, σημειώνοντας ότι ένα από τα ζητήματα προς επίλυση είναι το δημοσιονομικό κενό σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό του 2014.
  • Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, τις επόμενες εβδομάδες θα διευκρινιστεί αν θα απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές και αν θα χρειαστεί να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
 elzoni.gr
22/11/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin