Friday, November 29, 2013

Ελληνικό ΥΠΕΞ:Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Βρετανού ΥΠΕΞ William Hague (Λονδίνο, 28.11.2013). -video

 ΥΠΕΞ, Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2013
-
W. Hague: Ήταν μεγάλη μου χαρά να καλωσορίσω το φίλο και ομόλογό μου Ευάγγελο, εδώ στο Λονδίνο, σήμερα. Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα που προετοιμάζεται για την Προεδρία της Ε.Ε. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενθουσιασμένο με την Ελληνική Προεδρία. Συζητήσαμε τις προτεραιότητες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ιδιαιτέρως την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη, την προτεραιότητα στη θαλάσσια πολιτική που, βεβαίως, η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούσαν να προωθήσουν.


Συζητήσαμε τα ζητήματα της μετανάστευσης όπως και τα ζητήματα της ευρωζώνης. Είχαμε λοιπόν μια καλή συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα. Βεβαίως, επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να τιμήσουμε την καλή διμερή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας. Έχουμε μια καλή οικονομική σχέση με περισσότερα από τρία δις δολάρια εμπορικών συναλλαγών ετησίως, πάρα πολλούς δεσμούς μεταξύ ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, βεβαίως.

Μιλήσαμε για τα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης, επίσης, της συμφωνίας που συνήψαμε με το Ιράν το περασμένο σαββατοκύριακο. Μπόρεσα να ενημερώσω τον ομόλογο μου για αυτό το θέμα, καθώς και για τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία. Μία από τις αιτίες που κατέστη εφικτή η συμφωνία, ήταν ότι η Ευρώπη στάθηκε καλά ενωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων. Αυτό περιλαμβάνει θυσίες από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά τώρα αποδίδει, καθώς βοηθά, βοηθά σοβαρά, η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Επίσης, μιλήσαμε για την κατάσταση στη Συρία και για την κοινή μας υποστήριξη στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης, η οποία έχει οριστεί για τις 22 Ιανουαρίου. Πιστεύω λοιπόν ότι είχαμε μια καλή συζήτηση και θέλουμε να βοηθήσουμε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας όλη την Ε.Ε.. Και εύχομαι στους Έλληνες συναδέλφους μου καλή επιτυχία τους επόμενους έξι μήνες.

Ευ. Βενιζέλος: William, σε ευχαριστώ πολύ για αυτήν την πρόσκληση και για αυτή την εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσω απευθείας μαζί σου σε διμερές επίπεδο, πρώτα από όλα τις προτεραιότητες της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας, καθώς γνωρίζεις πολύ καλά ότι ο κατάλογος με τις προτεραιότητές μας είναι πολύ ξεκάθαρος.

Η πρώτη προτεραιότητα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για κάθε Ευρωπαϊκή χώρα και κοινωνία, είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η προστασία της κοινωνικής διάστασης, οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, η τραπεζική ένωση, ο έλεγχος των συνόρων, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Η οριζόντια προτεραιότητά μας είναι, επίσης, πάρα πολύ σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα, για ιστορικούς και γεωγραφικούς λόγους, αλλά και για την Ευρώπη ως σύνολο, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

Στα διεθνή ζητήματα συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες για τη Συρία και για το Iράν. Είναι απολύτως σημαντικό να προωθήσουμε μια πολιτική λύση μέσω της διαδικασίας της Διάσκεψης της Γενεύης. Για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, η πολιτική λύση είναι η μοναδική λύση. Η νέα συμφωνία επί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι κάτι πολύ σημαντικό και πολύ παραγωγικό, επίσης για τη κρίση στη Συρία.

Το Κυπριακό ζήτημα αποτέλεσε  κεντρικό θέμα της συζήτησης μας. Χρειαζόμαστε μια βιώσιμη, δίκαιη, αποδεκτή λύση, σε συμφωνία πάντα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφίσματος. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, απολύτου ζωτικής σημασίας, για μια νέα εποχή για την Κύπρο. Υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και είμαστε πάντα έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε διεθνή προσπάθεια που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σημείο είναι η κοινή μας θέληση για συνεργασία, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας, για την ολοκλήρωση του νέου ευρωπαϊκού οράματος. Είναι απολύτως σημαντικό να παρουσιάσουμε και να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους πολίτες μας ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, ένα νέο σχέδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό είναι κάτι απόλυτου ζωτικής σημασίας ειδικά για τις χώρες υπό κρίση, μετά από τέσσερα χρόνια πολιτικών λιτότητας.

Γιατί σήμερα η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο μέλος της ΕΕ, έτοιμη να προβάλλει ιδιαίτερα σημαντικά, μοναδικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά κατορθώματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι το καλύτερο της ΕΕ και της ευρωζώνης και, επίσης, τα διαρθρωτικά επιτεύγματα είναι πολύ σημαντικά και ζωτικά για τον κυρίαρχο σκοπό και στόχο μας, την επιστροφή στην ανάπτυξη, σε θετικά ποσοστά ανάπτυξης. Αυτό είναι μεγάλης ζωτικής σημασίας για εμάς.

Σε ευχαριστώ πολύ, William για μια ακόμη φορά για την ετοιμότητα σου να συνεργαστείς με την Ελληνική προεδρία αλλά και μαζί μας, σε διμερές επίπεδο, και τώρα περιμένω τη δική σου επίσκεψη στην Αθήνα.

W. Hague: Ειλικρινά ευχαριστώ. Μερικές ερωτήσεις;

Δημοσιογράφος: Για την Κύπρο, πρώτα από όλα, επειδή το επισημάνατε. Πρώτα από όλα, ανησυχείτε για τη σχετικά αργή πρόοδο, όπως διαφαίνεται, στην Κύπρο μεταξύ των δύο ηγετών και κατά πόσο πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ;

W. Hague: Δεν θεωρώ ότι βοηθά οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση, από πλευράς μας, περί αργής ή ταχείας προόδου. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση και το Ηνωμένο Βασίλειο ενθαρρύνει τη διαδικασία αυτή. Συζητήσαμε επ’ αυτού σήμερα. Το ίδιο θέμα συζητήσαμε, επίσης, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη βδομάδα. Βεβαίως και ενθαρρύνουμε την πρόοδο των συνομιλιών και την εξεύρεση συμφωνίας, αλλά δεν θα αποφασίσει το Ηνωμένο Βασίλειο για το ποια θα είναι αυτή. Θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς σχέσεις, αν βρουν μια λύση, αλλά αυτό εξαρτάται από το λαό της Κύπρου και από τους ηγέτες που εμπλέκονται. Γι' αυτό και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους εξεύρεσης λύσης.

Ευ. Βενιζέλος:
Όσον αφορά την Κύπρο, αν έχω τη δυνατότητα, να κάνω μια επιπλέον επισήμανση. Στην Κύπρο, χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά και σύμφωνα και με το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απολύτως σημαντικό να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δημοσιογράφος:
Σχετικά με τη μετανάστευση. Αντιμετωπίζετε παρόμοια προβλήματα;


W. Hague: Λοιπόν ναι. Οι κοινωνίες πράγματι αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με τη μετανάστευση. Έχουμε μιλήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου και ειδικότερα για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, εκεί όπου τίθεται, στις χώρες προέλευσης και στις χώρες διέλευσης.
Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και να βελτιώσουμε την ασφάλεια, για παράδειγμα στη Λιβύη, και την ασφάλεια των συνόρων. Συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση της Λιβύης και με τον Πρωθυπουργό της, που ήταν εδώ την Κυριακή, και ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει. Και εξήγησα τις προτάσεις που κατέθεσε, χθες, ο Πρωθυπουργός, ούτως ώστε η διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων να είναι βιώσιμη για το μέλλον και δεν πρέπει οι άνθρωποι να μετακινούνται για τα κοινωνικά οφέλη, αλλά για την εξεύρεση εργασίας και αυτό παρουσιάζεται με σαφή τρόπο στην πρότασή μας. Είχαμε, λοιπόν, μια καλή συζήτηση επάνω σε αυτό το θέμα. Κάποια άλλα ερώτηση;

Δημοσιογράφος: Αναφερόμενοι στο Ιράν και στα συγκεκριμένα βήματα που συζητήσατε με τον κ. Βενιζέλο, θα μπορούσατε ίσως να μας πείτε με λεπτομέρειες μερικά από τα συγκεκριμένα βήματα που είδαμε σήμερα και με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν. Τι από αυτά περιμένουμε να πραγματοποιηθεί στο μέλλον;

W. Hague: Λοιπόν την επόμενη περίοδο, η πρώην κοινή Επιτροπή μεταξύ της Ε3+3 και του Ιράν, θα επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας που κάναμε το σαββατοκύριακο. Και η συμφωνία περιλαμβάνει μια πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση, μια πολύ πιο τακτική πρόσβαση και σε άλλα θέματα των επιθεωρητών του ΔΟΑΕ. Και οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέσα στους επόμενους έξι μήνες από την αρχή της συμφωνίας αυτής, η οποία ελπίζουμε ότι θα είναι πριν από το τέλος του Ιανουαρίου.

Και από εκείνη τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να αναστείλει ορισμένες από τις κυρώσεις, οι οποίες βρίσκονται στην συμφωνία αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και αναμένουμε οι Ιρανοί να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας. Και όλα αυτά να πρέπει να γίνουν εντός των προσεχών εβδομάδων και είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το momentum πίσω από αυτή τη συμφωνία.

Καλύτερα να σας αφήσω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δηλώσεις Αντιπροέδρου και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου προς Έλληνες Ανταποκριτές (στα ελληνικά)

Ευ. Βενιζέλος:
Η συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαμε με τον Βρετανό συνάδελφό μου τον κ. William Hague, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία, προκειμένου να παρουσιάσουμε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προτεραιότητες είναι γνωστές και η Βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την ετοιμότητά της να συνεργαστεί μαζί μας και να προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί. Βεβαίως εμείς όταν μιλούμε για ανάπτυξη, για δημιουργία θέσεων εργασίας για την προστασία της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ, απηχούμε κυρίως την ηπειρωτική αντίληψη αλλά και η βρετανική αντίληψη είναι πάρα πολύ κοντά κατ’ ανάγκην, γιατί αυτό είναι μια προτεραιότητα κάθε ευρωπαϊκής κοινωνίας. Η εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την ΕΕ είναι, επίσης, πάρα πολύ σημαντική για την τραπεζική ένωση, αλλά όταν εμείς μιλάμε για τραπεζική ένωση, μιλάμε και για την προστασία των καταθέσεων, για τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας των καταθέσεων, προκειμένου να μην έχουμε δραματικές ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών στον τραπεζικό τομέα. Η τρίτη προτεραιότητα είναι η μετανάστευση, η νόμιμη, και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, πάντα με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και η οριζόντια προτεραιότητά μας είναι η θαλάσσια πολιτική, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική από την ανάπτυξη, την αλιεία και το περιβάλλον μέχρι τις θαλάσσιες ζώνες. Όλα αυτά, μας έφεραν, νομίζω, σε ένα πολύ καλό σημείο επαφής με τον κύριο Hague.


Συζητήσαμε, επίσης, για το Κυπριακό. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια δύναμη, το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που πρέπει να λυθεί δίκαια, μέσα από ένα βιώσιμο σχήμα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο. Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιατί η λύση πρέπει να γίνει αποδεκτή μέσω δημοψηφίσματος από τις δύο κοινότητες στο νησί. Χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς λαϊκή έγκριση δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά αφετηρία και τέρμα των πρωτοβουλιών είναι η αποδοχή από τον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος.

Στα μεγάλα διεθνή προβλήματα, στη Συριακή κρίση, στο Ιράν, συμφωνούμε σε γενικές γραμμές, με την Βρετανική κυβέρνηση. Η τελευταία συμφωνία στη Γενεύη για το Ιράν είναι πάρα πολύ σημαντική, διευκολύνει και τη διαδικασία της Γενεύης για τη Συρία. Συζητήσαμε, επίσης, για την Αίγυπτο, για την κατάσταση στην Λιβύη, για την κατάσταση σε όλη τη Μεσόγειο.

Βεβαίως, ένα μεγάλο θέμα, το οποίο μας απασχόλησε ήταν η πορεία του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, τα επιτεύγματα, τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά, γιατί χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα τώρα μπορεί με αξιόπιστο τρόπο να ασκήσει την Προεδρία. Αλλά το βασικό είναι να μπορέσουμε ως Ευρώπη και ως Ελλάδα να προτείνουμε στο λαό μας, να προτείνουμε στους λαούς της Ευρώπης, μια νέα αφήγηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να ταυτίζεται με την λιτότητα, δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κρίση, πρέπει να ταυτιστεί ξανά με την σταθερότητα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος και την ευημερία.

Δημοσιογράφος: Για το Ιράν πότε προβλέπεται η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις;

  • Ευ. Βενιζέλος: Μα, ήδη από το πρώτο αυτό βήμα που έχει γίνει θα υπάρξει μια σταδιακή άρση και χαλάρωση των κυρώσεων. Εμείς μετέχουμε στο κεντρικό ρεύμα της διεθνούς κοινότητας και αποδεχόμαστε πάντα και εφαρμόζουμε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά οι επιπτώσεις των κυρώσεων αφορούν και εμάς, δεν αφορούν μόνο το Ιράν, αφορούν και ευρωπαϊκές χώρες. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσει αυτό με ένα αξιόπιστο τρόπο, προκειμένου και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής να νιώθουν ασφαλείς, αλλά και να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης ενός μεγάλου διεθνούς προβλήματος που ταλαιπωρεί τη διεθνή κοινότητα επί χρόνια.

Δημοσιογράφος: Συζητήθηκε καθόλου το ενδεχόμενο άμεσων βρετανικών επενδύσεων στην Ελλάδα μια που φτιάχνει η ελληνική οικονομία;

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν ήδη σημαντικές άμεσες βρετανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο χαρακτηριστικότερος τομέας είναι ο τομέας της ενέργειας. Στον πάρα πολύ κρίσιμο τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων και της μελλοντικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχουμε πολύ έντονη βρετανική παρουσία στην Ελλάδα. Επίσης, έχουμε πολύ στενή συνεργασία μέσω του ΤΑΡ γιατί η BP, μια βρετανικών συμφερόντων εταιρεία, είναι από τους βασικότερους εταίρους του ΤΑΡ. Άρα είναι πολύ σημαντική η βρετανική παρουσία από την άποψη αυτή. Και λαμβανομένου υπόψη ότι στο χρηματοοικονομικό τομέα η Βρετανία παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο, είναι σημαντικό η βρετανική κυβέρνηση να γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιά είναι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και ποιες είναι οι στρατηγικές αποφάσεις της Κυβέρνησής μας. Γιατί υπάρχει στην Ελλάδα μια Κυβέρνηση που αγωνίζεται να βγάλει τη χώρα από την κρίση, που είναι σταθερή αλλά που θέλει και την στήριξη των εταίρων της.

  • Δημοσιογράφος: Επισημάνατε στον κ. Hague ότι αυτά που ακούσαμε από τον κ. Cameron, χθες, περί επιδομάτων για ευρωπαίους μετανάστες και κυρίως για την ελεύθερη κυκλοφορία;

Ευ. Βενιζέλος: Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση στην εξής βάση. Είναι άλλο πράγμα οι θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες μεταξύ των οποίων η ελευθερία της μετακίνησης, και άλλο πράγμα η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων έναντι παράνομων μεταναστών, μεταναστών από τρίτες χώρες χωρίς χαρτιά. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά σύγχυση ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες και τους πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ. Αυτό λοιπόν πρέπει να διακριθεί απολύτως και νομίζω ότι αυτό που λέω είναι πάρα πολύ σαφές και πάρα πολύ απλό.

Σας ευχαριστώ πολύ.
 mfa.gr
29/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 
------------
VIDEO, GreeceMFA

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin