Wednesday, December 11, 2013

Ε.Κ.: Η στήριξη προς τους απολυμένους εργαζόμενους θα διατηρηθεί την περίοδο 2014-2020. -Θα επεκταθεί σε νέες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι

Βάσει ψηφίσματος που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη, η οικονομική ενίσχυση της ΕΕ προς τους απολυμένους εργαζόμενους θα συνεχιστεί κατά την περίοδο 2014-2020 και θα επεκταθεί σε νέες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η ολομέλεια επιβεβαίωσε έτσι τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της λιθουανικής προεδρίας της ΕΕ και των ευρωβουλευτών. Το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2014.


«Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποστοστό ένταξης όσων έλαβαν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση είναι 48%. Το Κοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για να πείσει τα κράτη μέλη να διατηρήσουν το Ταμείο κατά την περίοδο 2014-2020. Ωστόσο, ελπίζω ότι παρά τη μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος από 3,5 δισ. ευρώ σε 1,05 δισ.ευρώ, η χρηματοδότηση θα είναι αρκετή», είπε η εισηγήτρια Marian Harkin (Φιλελεύθεροι, Ιρλανδία). Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 543 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 22 αποχές.

Πεδίο εφαρμογής

Μετά από επιμονή του Κοινοβουλίου, το πεδίο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠΠ) διευρύνθηκε εκ νέου, προκειμένου να ενισχυθούν άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και να στηριχθούν όσοι υφίστανται τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης - που είναι άλλωστε και ο πρωταρχικός σκοπός του Tαμείου. Το όριο για την ενεργοποίηση της βοήθειας είναι 500 απολύσεις.

Επίσης, νέες κατηγορίες εργαζομένων θα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το ΕΤΠΠ, όπως οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι προσωρινά απασχολούμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Υποστήριξη στους άνεργους νέους

Χάρη στις τροπολογίες που υπέβαλε το Κοινοβούλιο, χρηματοδότηση από το ΕΤΠΠ θα μπορούν να λαμβάνουν και νέοι που δεν εργάζονται, ούτε παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, υπό την προϋπόθεση ότι προέρχονται από περιοχές που πλήττονται από μαζικές απολύσεις.

Συγχρηματοδότηση αντί αντικατάστασης των εθνικών επιδομάτων ανεργίας

Το ΕΤΠΠ συγχρηματοδοτεί (μαζί με τη συμβολή των κρατών μελών) μέτρα που θα βοηθήσουν τους απολυμένους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα εθνικά επιδόματα ανεργίας.

Χάρη στην επιμονή του Κοινοβουλίου, η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΠ μπορεί να καλύπτει έως και το 60% του συνολικού κόστους των απαιτούμενων μέτρων, όπως είναι η συνδρομή στην αναζήτηση εργασίας, η κατάρτιση και η δημιουργία επιχειρήσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει αρχικά το ανώτατο ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ένωσης να ανέρχεται στο 50%.

Επόμενα βήματα

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο στις 16 Δεκεμβρίου, ώστε να μπορέσει το πρόγραμμα να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2014.
 europarl.europa.eu
11/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin