Monday, December 16, 2013

Εντολές από Λαγκάρντ, Ρεν και Ντράγκι περιμένουν οι τεχνοκράτες. -Αδιέξοδο στις συζητήσεις

Προβληματισμό με πολιτικές προεκτάσεις προκαλεί η αδιαλλαξία της τρόικας, καθώς το σαββατοκύριακο πέρασε με συνεχείς διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε αδιέξοδο.

«Αγκάθι» παραμένει ένα θέμα εκτός προαπαιτουμένων, δηλαδή οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, πεδίο επί του οποίου δεν υπήρξε συμφωνία ούτε κατά την χθεσινή απογευματινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών.



Είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις του Σαββάτου και η πρωινή συνάντηση που κράτησε λιγότερο από 1,5 ώρα, με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «από τα 100 μέτρα απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές έχουν καλυφθεί μόνο τα 20».

Όπως είπε, «διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση».

Βασικό σημείο διαφωνίας είναι το μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για το έτος 2014, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη διατήρηση των νόμων Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στους ενήμερους δανειολήπτες.

Επίσης αρχική συμφωνία υπάρχει και για το μόνιμο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2015.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν σχετικά τους προϊσταμένους τους για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ στόχος είναι να υπάρξει σήμερα συμφωνία ώστε να υπάρχει χρόνος να νομοθετήσει η κυβέρνηση πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε και κλείνει η Βουλή.

  • Οι εκπρόσωποι των δανειστών πάντως απέφυγαν να καθορίσουν το ραντεβού της Δευτέρας πριν επικοινωνήσουν με τους Λαγκάρντ, Ρεν και Ντράγκι, ενώ είναι γνωστό ότι αύριο Τρίτη αναχωρούν για το Eurogroup.

Σημειώνεται ότι το βασικό σημείο διαφωνίας έγκειται στα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά, κ.λπ.), βάσει των οποίων θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία, με την τρόικα να ζητεί πολύ αυστηρά κριτήρια και την κυβέρνηση να εμμένει ότι στο καθεστώς προστασίας πρέπει να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.

 elzoni.gr
16/12/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin