Wednesday, December 18, 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ: Δεν είναι ποινικό αδίκημα η άρνηση γενοκτονίας των Αρμενίων

Παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί η άσκηση ποινικής δίωξης και η καταδίκη κάποιο επειδή αρνείται την γενοκτονία των Αρμενίων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου αποφάσισε ότι η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος να συζητούνται ανοιχτά ευαίσθητα θέματα που μπορεί να δυσαρεστήσουν είναι μια από τις θεμελιώδεις πτυχές της ελευθερίας της έκφρασης, δικαιώνοντας έναν Τούρκο που είχε καταδικαστεί στην Ελβετία.

Ωστόσο, οι ελβετικές αρχές έχουν στην διάθεσή τους τρεις μήνες για να αμφισβητήσουν την απόφαση του δικαστηρίου, ζητώντας μια νέα εξέταση της υπόθεσης, κάτι το οποίο δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα δεχθεί το ΕΔΑΔ.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ο πρόεδρος του τουρκικού Κόμματος Εργασίας (EMEP) Ντογού Περιντσέκ, μιας μικρής οργάνωσης της αριστεράς, ο οποίος είχε καταδικαστεί από την ελβετική δικαιοσύνη το 2007 στην καταβολή προστίμου επειδή υποκινούμενος από ρατσιστικά κίνητρα, αρνήθηκε την γενοκτονία των Αρμενίων σε τρεις περιστάσεις, κατά τη διάρκεια συνεδρίων που έγιναν στην Ελβετία το 2005.

Ο Ντογού Περιντσέκ είχε χαρακτηρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων «διεθνές ψέμα» και είχε αρνηθεί, σχετικά με τις σφαγές και τους εκτοπισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων το 1915, την πρόθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την διάπραξη γενοκτονίας.
mme.gr 

17/12/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin