Thursday, December 19, 2013

Σμάγκι: Ανεπαρκής και δυσκίνητος μηχανισμός διάσωσης τραπεζών. -Ο Σουλτς χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη συμφωνία

Η συγκεκριμένη συμφωνία για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών, σχολιάζει σε άρθρο στην εφημερίδα Financial Times o Λορέντζο Σμάγκι, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο μηχανισμός είναι μη ικανοποιητικός από πολλές πλευρές. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι δυσκίνητη και περιλαμβάνει πολύ μεγάλο αριθμό οργανισμών. Τα κεφάλαια είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο τραπεζικό πρόβλημα. Η ικανότητα του μηχανισμού να δανειστεί από τις αγορές είναι ακόμη ασαφής”, σημειώνει ο Σμάγκι


“Η μεταβατική περίοδος προς το τελικό σχήμα είναι πολύ μεγάλη, συγκρινόμενη τουλάχιστον με τη συχνότητα των τραπεζικών κρίσεων. Γενικά, ο διαχωρισμός μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους -που ήταν ο βασικός στόχος της ενοποίησης- δεν επιτυγχάνεται”.
Η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι δυσκίνητη, τα κεφάλαια ανεπαρκή, η ικανότητα του μηχανισμού να δανειστεί ασαφής και η μεταβατική περίοδος προς το τελικό σχήμα πολύ μεγάλη. Δεν σπάει ο φαύλος κύκλος κράτους – τραπεζών, είναι το συμπέρασμα που αναφέρει.
“Η Lehman Brothers κατέρρευσε γιατί η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε τελικά να μη δώσει στήριξη από τον δημοσιονομικό τομέα. Αλλά μετά ήρθε η διάσωση το δημόσιο χρήμα, το ΤΑRP, που αρχικά είχε άλλο σκοπό από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”, γράφει ο Σμάγκι.
“Στην Ευρώπη, έγινε σωστή διαχείριση των κρίσεων σε διακρατικούς οργανισμούς -όπως η Dexia και η ING- ακόμη και χωρίς την ύπαρξη ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης, χάρη στη συνεργασία λίγων εποπτών. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η επίλυση τραπεζικών κρίσεων με τέτοιου τύπου μηχανισμό θα είναι πολύ δύσκολη”. 

Σουλτς
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν «διαβουλεύσεις διά μακρών» για τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν χθες Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τραπεζική ένωση, τον οποίο χαρακτήρισε «ανησυχητικό» και «πολύ μακριά» από τις προσδοκίες των ευρωβουλευτών.
Ο μηχανισμός διευθέτησης των τραπεζικών κρίσεων που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ από τους υπουργούς Οικονομικών των 28 χωρών μελών της ΕΕ κινείται προς μια «ανησυχητική κατεύθυνση», εκτίμησε ο Σουλτς σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που εκφώνησε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία είναι «πολύ μακριά» από αυτό που επιθυμεί το Ευρωκοινοβούλιο, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σουλτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρέπει να αναμένονται «διαπραγματεύσεις διά μακρών» μεταξύ των βουλευτών, των χωρών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπή προτού οριστικοποιηθεί το σχέδιο.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» το Ευρωκοινοβούλιο να χάσει τα νομοθετικά του προνόμια προς όφελος ενός αυστηρά διακυβερνητικού μηχανισμού.
Εξάλλου ο Σουλτς επέκρινε την πολυπλοκότητα του μηχανισμού.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν χθες Τετάρτη το βράδυ έπειτα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων σε μια συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ένα περίπλοκο σχέδιο με στόχο να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην ευρωζώνη.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου το οποίο θα οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή θα χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της και ενός συμβουλίου αποφάσεων το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση. Αυτό όμως το συμβούλιο θα τελεί υπό την επίβλεψη των εθνικών κυβερνήσεων.
«Είναι σαν να διακομίζεται ένας τραυματίας στα επείγοντα και να τον πηγαίνουμε πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αντί να του παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες», κατήγγειλε ο Σουλτς.
«Αν εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις αποφάσεις» των υπουργών Οικονομικών, «τότε όχι μόνο θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη μια ευκαιρία, αλλά θα είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα έχει διαπραχθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης», υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα υιοθετήσει τις προτάσεις ως έχουν.
 enet.gr
19/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Europaparlament: Martin Schulz droht mit Aus für die Bankenunion....

    Gerade haben sich Europas Staaten auf eine Bankenunion verständigt, da funkt schon der Präsident des EU-Parlaments dazwischen: Martin Schulz droht an, die Einigung scheitern zu lassen.

    Von Florian Eder
    Das Europaparlament droht dem EU-Gipfel damit, die Einigung der Mitgliedsstaaten auf die Bankenunion platzen zu lassen. Sein Präsident Martin Schulz (SPD) verdarb den in Brüssel versammelten Staats- und Regierungschefs die vorweihnachtliche Laune, indem er die Bedenken vortrug, die in seinem Haus – "über Fraktionsgrenzen hinweg" – vorherrschten.

    "Die Einigungen im Ministerrat diese Woche weisen in eine besorgniserregende Richtung", sagte Schulz laut Manuskript in seiner Rede zu Beginn des Treffens. Er machte deutlich: "Das Europäische Parlament wird die Beschlüsse des des Finanzministerrats in dieser Form nicht mittragen."

    Das ist eine herbe Enttäuschung für die Staaten und auch für deren Spitzenvertreter. Die Finanzminister hatten von Dienstagabend bis zum frühen Donnerstagmorgen darüber verhandelt, wer künftig die Gewalt ausüben soll, marode Banken zwangsweise zu schließen und wer für die Kosten aufkommt.

    Die Regierungschefs hatten eine Einigung vor Gipfelbeginn gefordert und hatten sie bekommen. Die Abwicklungsbehörde soll, so das Ergebnis der Beratungen der Minister, aus Vertretern der Mitgliedsstaaten bestehen, die EU-Kommission soll deren Beschlüsse nur noch abnicken. Vor allem dagegen wendet sich das Europaparlament, das ein Mitbestimmungsrecht bei dem europäischen Großprojekt hat........http://www.welt.de/wirtschaft/article123134844/Martin-Schulz-droht-mit-Aus-fuer-die-Bankenunion.html
    19/12/13

    ReplyDelete
  2. Ικανοποίηση Ντράγκι για τη συμφωνια για την τραπεζική ένωση...

    Θετική εξέλιξη θεωρεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την τραπεζική ένωση.

    Προηγήθηκαν σκληρές, πολύωρες διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε εκφράσει το φόβο ότι μια συμβιβαστική συμφωνία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα περίπλοκη και ο τρόπος χρηματοδότησής της ανεπαρκής.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ανέφερε ότι "καλωσορίζει" τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσής μας".

    Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, όπου αναμένεται ότι θα συζητήσει λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η στήριξη της ΕΚΤ θεωρείτο κρίσιμης σημασίας, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει την ευθύνη της επιτήρησης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από το επόμενο έτος.

    Newsroom enet, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=405729
    19/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin