Thursday, December 19, 2013

Ο Μάρτιν Σουλτς για την τραπεζική ένωση: όσο πιο αργό και αναποτελεσματικό είναι ένα σύστημα, τόσο πιο πολύ θα κοστίσει"


Τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι της τραπεζικής ένωσης λόγω της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί οικονομικών αυτή την εβδομάδα, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς . Στην Σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, στην οποία συζητήθηκε και η οικονομική και νομισματική πολιτική της Ένωσης, ο πρόεδρος προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι "όσο πιο αργό και αναποτελεσματικό είναι το σύστημα, τόσο πιο πολύ θα κοστίσει σε όλους μας".

Ο πρόεδρος του ΕΚ στην ομιλία του δήλωσε ότι για να λειτουργήσει η τραπεζική ένωση πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν εγκαίρως οι απαραίτητες αποφάσεις όταν μία τράπεζα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. "Αν δεν είναι δυνατό να κλείσει μια τράπεζα μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, για να μην γίνουν μαζικές αναλήψεις σε όλες τις τράπεζες, τότε το σύστημα είναι υπερβολικά πολύπλοκο", τόνισε ο κ. Σούλτς και συνέχισε λέγοντας ότι τον κεντρικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι "αδιαφανή όργανα με αδιαφανή συμφέροντα γιατί διαφορετικά θα βρεθούν στο "η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε".

Ο πρόεδρος του ΕΚ επέκρινε επίσης το υφιστάμενο σχέδιο για τη δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης χρεοκοπημένων τραπεζών προσωρινά βασισμένου σε αμιγώς εθνικά κονδύλια: αυτό σημαίνει, τόνισε ότι τελική σανίδα σωτηρίας θα είναι και πάλι ο φορολογούμενος κι αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη βασικότερη αρχή της τραπεζικής ένωσης που είναι ότι οι τράπεζες οφείλουν να είναι υπεύθυνες για τη διάσωση των τραπεζών".

Επιπλέον, ο κ. Σουλτς πρότεινε τη βελτίωση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου συντονισμού των εθνικών οικονομικών πολιτικών: "πιστεύουμε ότι η διαφάνεια και ο δημοκρατικός έλεγχος στο ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ενισχυθούν για να βελτιωθεί και η αποδοχή του εξαμήνου άρα και η επιτυχής εφαρμογή του"
 europarl.europa.eu
19/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

1 comment:

  1. Σόιμπλε προς Ευρωκοινοβούλιο: Μην επιβραδύνετε την τραπεζική ένωση ...

    Να μην επιβραδύνει το σχέδιο τραπεζικής ένωσης καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να μπορέσει αυτό να υιοθετηθεί στην αρχή της ερχόμενης χρονιάς.

    «Είμαι πολύ ικανοποιημένος γι' αυτό που αποφασίσθηκε για την τραπεζική ένωση (...) Τώρα έγκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να μποέσουμε να ολοκληρώσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία πριν από τις προσεχείς Ευρωεκλογές το Μάιο» του 2014, δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξής του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ".

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης σε μια μείζονα συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ένα περίπλοκο σχέδιο με στόχο να αποφευχθεί μια νέα κρίση της Ευρωζώνης.

    Η συμφωνία αυτή πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού απόφασης, αρμόδιου να οργανώνει την ενδεχόμενη χρεωκοπία τραπεζών της Ευρωζώνης.

    Όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, υποσχέθηκε την Πέμπτη «πολύ μακρές διαπραγματεύσεις] με τους ευρωβουλευτές, κρίνοντας το κείμενο «ανησυχητικό» και «πολύ μακριά» από τις προσδοκίες των ευρωπαίων βουλευτών.

    Ο Σουλτς είχε επικρίνει ιδιαίτερα την πολυπλοκότητα που προτεινόμενου μηχανισμού: δημιουργία ενός κοινού ταμείου που θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες και θα χρηματοδοτεί ενδεχόμενες εκκαθαρίσεις, και μια «Αρχή αποφάσεων» αρμόδια να λαμβάνει τις αποφάσεις, οι οποίες θα τελούν πάντως υπό την αίρεση των εθνικών κυβερνήσεων ως ύστατη προσφυγή.

    Για τον Σουλτς, θα ήταν «απαράδεκτο» το κοινοβούλιο να χάσει τις νομοθετικές προνομίες του προς όφελος ενός καθαρά διακυβερνητικού οργανισμού.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63937795
    21/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin