Monday, December 2, 2013

Ιαπωνία: Επίσκεψη από τον αμερικανό αντιπρόεδρο. -Εν μέσω έντασης για την κινέζικη ζώνη αεράμυνας

Εν μέσω της έντασης που έχει πυροδοτήσει η αιφνιδιαστική ανακήρυξη κινεζικής ζώνης αεράμυνας στη Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας έφθασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Ιαπωνία, όπου αναμένεται να κάνει ασκήσεις… ισορροπίας επιδιώκοντας από τη μία πλευρά να ρίξει τους τόνους ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο και από την άλλη να στηρίξει τη σύμμαχο Ιαπωνία έναντι της Κίνας.
Παρόλο που ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν κάνει δημόσια επίδειξη ενότητας μετά την κινεζική απαίτηση να δηλώνουν την ταυτότητά τους τα αεροσκάφη που εισέρχονται στη μονομερώς ανακηρυχθείσα ζώνη αεράμυνας, οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών υιοθετούν διαφορετική θέση ως προς το εάν οι πολιτικές πτήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τις κινεζικές αξιώσεις.



Η ζώνη αεράμυνας που εγκαθίδρυσε η Κίνα στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας περικλείει το διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα -Σενκάκου για την Ιαπωνία, Ντιαογού για την Κίνα – που βρίσκεται στην καρδιά της μακράς σινο-ιαπωνικής διαμάχης.

Το Τόκιο επανέλαβε τη Δευτέρα ότι αμφότερες οι κυβερνήσεις Ιαπωνίας και ΗΠΑ απορρίπτουν και καταδικάζουν τις κινεζικές ενέργειες, παρά το γεγονός ότι τρεις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες δίνουν στην Κίνα σχέδιο διέλευσης από τη ζώνη ακολουθώντας κυβερνητικές συστάσεις.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε επ’ αυτού το Σαββατοκύριακο ότι αυτή η ενημέρωση δεν μεταφράζεται σε αμερικανική αποδοχή της ζώνης αεράμυνας, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε στείλει «μήνυμα» στο Πεκίνο με πτήσεις δύο βομβαρδιστικών B-52 στην περιοχή χωρίς να υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Αντίθετα, όμως, οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας δεν υποβάλλουν σχέδια πτήσης εκ των προτέρων, ακολουθώντας επίσης κυβερνητικές οδηγίες. Αντίστοιχη είναι και η στάση των νοτιοκορεατικών αεροπορικών εταιρειών.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε στο Τόκιο αργά το βράδυ της Δευτέρας τοπική ώρα, έχει τώρα την αποστολή να καθησυχάσει τους Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με τη αντιπαράθεση που έχει πυροδοτήσει η επεκτατική κινεζική ζώνη αεράμυνας.

Το ζήτημα αναμένεται να επισκιάσει τη διάρκειας μίας εβδομάδας περιοδεία του Μπάιντεν σε τρεις ασιατικές χώρες, αν και η αμερικανική διακυβέρνηση επιδίωκε να βρεθούν στο επίκεντρο οικονομικά ζητήματα.

«Το τελευταίο περιστατικό υποδεικνύει την ανάγκη για μία συμφωνία μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας για έναν μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς αποκλιμάκωση της έντασης» ανέφερε ο Μπάντεν σε συνέντευξή του σε ιαπωνική εφημερίδα την παραμονή της επίσκεψής του.

 tovima.gr
2/12/13
-
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin