Friday, December 27, 2013

ΥΠΕΞ: Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

ΥΠΕΞ, Παρασκευή, 27 Δεκέμβριος 2013
-
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή να καλωσορίσουμε και να καλημερίσουμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών τον κ. Δημήτρη Κούρκουλα, καλό μεσημέρι, τι κάνετε; Χρόνια πολλά.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά κα Μακρή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα κ. Κούρκουλα εγώ ήθελα να μιλήσουμε για την Προεδρία και θα το κάνουμε βεβαίως, για την Ελληνική Προεδρία, την οποία αναλαμβάνουμε τυπικά από την 1η Ιανουαρίου του 2014, αλλά πριν από αυτό θέλω να πάμε λίγο στις εξελίξεις στην Τουρκία και να μου πείτε πως τις παρακολουθείτε αυτές. Με ανησυχία;


Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Είναι προφανές ότι υπάρχει μία εσωτερική πολιτική κρίση. Εμείς συνεχίζουμε να θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις κι ελπίζουμε η νέα Κυβέρνηση να συμβάλλει σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε γιατί σας το ρωτώ αυτό, γιατί συνήθως όταν υπάρχει μία μεγάλη εσωτερική αναταραχή στην Τουρκία για να μετακυλήσουν το βάρος της συζήτησης και την ατζέντα αρχίζουν τις παραβάσεις, τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Κι επειδή έχουμε πολλά και σημαντικά μπροστά, έχουμε υδρογονάνθρακες, έχουμε Κυπριακό, δεν ξέρω πως αυτό θα λειτουργήσει ή αν εκτιμάτε ότι θα λειτουργήσει.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ας ελπίσουμε ότι δε θα λειτουργήσει έτσι, δεν είναι μοιραίο να λειτουργήσει έτσι, αλλά εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα και μία ακόμα ερώτηση, η οποία έχει να κάνει με την Τουρκία. Πολύ πρόσφατα η Τουρκία υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμβαση επανεισδοχής των λαθρομεταναστών πίσω στα σύνορά της, με αντάλλαγμα βεβαίως τη σταδιακή άρση της βίζας για τους Τούρκους. Αμέσως μετά όμως είπε ότι αναγνωρίζει 27 χώρες, εξαιρώντας την Κύπρο. Εμείς τι κάνουμε γι΄ αυτό κ. Υπουργέ;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Το γεγονός της υπογραφής της Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τουρκίας είναι κατ΄ αρχήν θετικό. Υπενθυμίζω ότι υπήρχε και ένα διμερές μνημόνιο-συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, την οποία δυστυχώς η Τουρκία δεν τηρούσε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που δεν την τήρησε σχεδόν ποτέ.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Άρα το γεγονός ότι υπογράφεται αυτή η Συμφωνία είναι θετικό νέο για μας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα. Βεβαίως, το γεγονός ότι η Τουρκία επανέλαβε ότι δε θέλει και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δε θέλει να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι κάτι το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο και βεβαίως δημιουργεί μεγάλα προσκόμματα, όπως έχει γίνει και μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να δημιουργεί μεγάλα προσκόμματα στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Και υπάρχει και η δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών που ξεκαθαρίζει αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άρα λοιπόν αυτό είναι ένα, βεβαίως, μεγάλο εμπόδιο και στην υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας, από πλευράς μας τουλάχιστον.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει ευρωπαϊκή προοπτική ή όχι. Εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως γνωστόν, αποτελείται από 28 κράτη-μέλη και σε αυτό δεν ρωτάμε τη γνώμη κανενός τρίτου κράτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε απολύτως σαφής. Τώρα για να πάμε λίγο στο θέμα της Προεδρίας, διότι εδώ έχει αρκετά διαφημιστεί, στο εσωτερικό, αυτή η Προεδρία κι έχουν καλλιεργηθεί και προσδοκίες και αναρωτιέμαι τι διαφορετικό μπορεί να φέρει για την Ελλάδα αυτή η Προεδρία, πού θα εστιάσετε, πού θα στοχεύσετε;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Πρόκειται για μια Προεδρία Ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να προωθήσει πολύ σημαντικά ζητήματα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, εν όψει μάλιστα και των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Αλλά και εν όψει του γεγονότος ότι η Ευρώπη βρίσκεται ελπίζω στην έξοδο από μια πολύ βαθειά κρίση. Άρα υπάρχουν πάρα πολλά κρίσιμα ζητήματα, τα οποία θα κληθούμε ως Προεδρία να προωθήσουμε σε όλα τα επίπεδα, από επίπεδο Ομάδων Εργασίας μέχρι επίπεδο Υπουργών, που αφορούν πολλούς τομείς.

Αυτό που προσπαθήσαμε εμείς να κάνουμε επιλέγοντας τις προτεραιότητες είναι να θίξουμε ζητήματα και να προωθήσουμε κυρίως ζητήματα που αφορούν άμεσα τον Ευρωπαίο πολίτη. Διότι η κρίση έχει δημιουργήσει μια μεγάλη απόσταση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών οργάνων και της ευρωπαϊκής ιδέας, έχει δημιουργήσει μεγάλες ισχυρές τάσεις ευρωσκεπτικισμού κι αυτό είναι κάτι ανησυχητικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βλέπουμε και όλα τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης να ανεβαίνουν δημοσκοπικά εν όψει ευρωεκλογών.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Από τη μια βλέπουμε κόμματα τα οποία αρνούνται τη Δημοκρατία και τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις βασικές αξίες, σαν τη Χρυσή Αυγή τη δική μας. Από την άλλη όμως βλέπουμε και ευρωσκεπτικισμό σε πάρα πολλές χώρες, το οποίο είναι αν θέλετε αποτέλεσμα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στη δική μας κατ΄ εξοχήν κ. Κούρκουλα, ήμασταν πολύ φιλοευρωπαίοι, τουλάχιστον όλες οι μετρήσεις αυτό έδειχναν, φαντάζομαι ότι τώρα δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατόρθωσε να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά στη βαθειά κρίση.

Το γεγονός ότι έχουμε τόσο ψηλά ποσοστά ανεργίας, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττεται από την ύφεση, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια δυσπιστία όσον αφορά το ευρωπαϊκό όραμα.

Νομίζω ότι σιγά-σιγά η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη έχουν συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι κι ότι πρέπει να υπάρξει, και μόνο, ευρωπαϊκή λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ αν δεν κάνω λάθος έχετε στοχεύσει στην ατζέντα της Προεδρίας, η προτεραιότητά σας, δηλαδή, λέτε ότι είναι η ανάπτυξη και η ανεργία. Σε αυτά τι μπορείτε να κάνετε;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Μία από τις προτεραιότητες, έχετε δίκιο απόλυτο, είναι η ανάπτυξη και η ανεργία. Υπάρχουν πάρα πολλές αποφάσεις που έχουν ληφθεί πρόσφατα και θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην πιο γρήγορη υλοποίησή τους. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: υπάρχει η πρόταση για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Εκεί επείγει και τα κράτη-μέλη αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα να φροντίσουν ώστε να γίνει γρήγορη υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων και στον τομέα της ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, για να γίνει αυτό όμως πρέπει να υπάρχουν και τα χρήματα. Αυτά υπάρχουν; Γιατί αυτό είναι το βασικό.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Τα χρήματα υπάρχουν, εμείς θα θέλαμε να είναι περισσότερα, αλλά τα χρήματα υπάρχουν.

Τώρα αυτό που επείγει είναι αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν άμεσα, να μην χάσουμε ούτε μια μέρα. Υπάρχει επίσης το μεγάλο θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει σαφώς αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ιδίως μέσω των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Λοιπόν, έχει γίνει μια προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί, να χρησιμοποιηθούν παραδείγματος χάρη κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία, σε συνδυασμό με τα Διαρθρωτικά Ταμεία, να μπορέσουν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε, το ρωτώ γιατί καταλαβαίνω ότι επικοινωνιακά η Κυβέρνηση έχει μία ανάγκη να κάνει μία ένεση αισιοδοξίας, ότι έχουμε την Προεδρία, είμαστε ισότιμοι εταίροι κι όλα αυτά. Από την άλλη το τελευταίο εξάμηνο του 2013 την Προεδρία την είχε η Λιθουανία, το πήρε κανείς χαμπάρι;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν ξέρω κατά πόσον τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το έδειξαν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομίζω ότι η Προεδρία, βεβαίως δεν είναι η Προεδρία που ήταν παλιά, δηλαδή δεν έχει τόση αίγλη, όπως είχαν οι παλιές Προεδρίες, γιατί οι Συναντήσεις Κορυφής γίνονταν στη χώρα που ασκούσε την Προεδρία.

Αλλά η ουσιαστική συμβολή της Προεδρίας είναι πολύ μεγάλη, διότι η Προεδρία αποφασίζει μαζί με τα άλλα όργανα ποια ζητήματα θα προωθήσει, ποια θα βάλει στην ατζέντα ως προτεραιότητες. Επίσης η Προεδρία έχει το μεγάλο και δύσκολο έργο να βρει συμβιβαστικές λύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, ως γνωστόν, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη νομοθετική λειτουργία. Άρα είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Προεδρίας.

Τώρα το αν η Λιθουανική Προεδρία καλύφθηκε από τα Μέσα εδώ, ίσως και λόγω κρίσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν περισσότερο απορροφημένα από την ελληνική περίπτωση και τα ελληνικά εσωτερικά δρώμενα. Πάντως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε Προεδρία αφήνει το δικό της στίγμα. Εμείς είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία και με τους Ιταλούς που θα μας διαδεχθούν..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που είναι μετά από μας.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Και προσπαθούμε να συντονίσουμε το πρόγραμμά μας ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε μου λέτε, οργανωτικά θα τα προλάβουμε; Γιατί για παράδειγμα αν δεν κάνω λάθος 7 του Γενάρη είναι η πρώτη εκδήλωση στο Ζάππειο και το Ζάππειο ακόμα ανακαινίζεται.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Θα είναι όλα έτοιμα, είναι όλα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. 8 Ιανουαρίου είναι η πρώτη συνάντηση, όπου θα έρθει εδώ το Κολέγιο των Επιτρόπων και θα γίνει συνάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Commission. Όλα είναι έτοιμα, όλα έχουν ετοιμαστεί βάσει του χρονοδιαγράμματος, βεβαίως δε θα κάνουμε μεγάλες φιέστες και πολυέξοδες, αλλά τη δουλειά μας σαν Προεδρία θα την κάνουμε και με το παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος κ. Υπουργέ, διορθώστε με, είναι μια Προεδρία με χορηγούς. Δηλαδή μαθαίνω ότι ιδιωτική εταιρεία είναι αυτή η οποία θα βάλει τα αυτοκίνητα της μετακίνησης των Επιτρόπων και όλων των Υπουργών που θα έρθουν.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως και είμαστε πολύ ευγνώμονες και σε αυτή την εταιρεία και σε άλλες εταιρείες και τις οποίες θα παρουσιάσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να ρωτήσω, επειδή κόψατε το κονδύλι για τα δώρα, αυτές τις 140-150 χιλιάδες, που τουλάχιστον αυτή η πληροφορία είχε δημοσιευτεί για τις γραβάτες και τα λοιπά, θα έχουμε χορηγούς και στις γραβάτες ή δε θα δώσετε τίποτα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Τις γραβάτες τις κόψαμε. Είπαμε ότι ήταν μία συνήθεια του παρελθόντος η οποία δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί, δε θέλουμε να προωθήσουμε τον γραφειοκρατικό ή τον διπλωματικό τουρισμό, αλλά θα έχουν πολύ καλή φιλοξενία όλοι.

Θα έρθουν, κα Μακρή, στην Ελλάδα γύρω στα 15 με 20 χιλιάδες άτομα, μόνο για τις δράσεις που οργανώνουμε εμείς ως Προεδρία. Δηλαδή θα υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες, άλλα γεγονότα, τα οποία θα γίνουν επ’ ευκαιρία της Προεδρίας, συνέδρια και λοιπά. Αλλά μόνο γι΄ αυτά που οργανώνουμε εμείς ως Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τα άλλα Υπουργεία, μιλάμε για 20 χιλιάδες αφίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από ότι καταλαβαίνω θα έρθουν, θα δουν την καλή ελληνική φιλοξενία και θα φύγουν χωρίς τίποτα, χωρίς ούτε μισό αναμνηστικό.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Μην ανησυχείτε, η φιλοξενία είναι πατροπαράδοτη, το γεγονός ότι δε θα πάρουν γραβάτα δε νομίζω ότι θα τους στοιχίσει τόσο πολύ, θα έχουν όλες τις ανέσεις.

Και βεβαίως χρησιμοποιούμε χορηγούς κι όχι μόνον για τα αυτοκίνητα και θα γίνει συνολική παρουσίαση των χορηγών μας, αλλά, πέραν των χορηγιών, έχουμε κατορθώσει κι ελπίζω μέχρι τέλος να κατορθώσουμε να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εν πάση περιπτώσει πολύ χαμηλότερα από ότι άλλες Προεδρίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα χρήματα είναι αυτά κ. Υπουργέ του προϋπολογισμού που λέτε;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Για τα δύο χρόνια 2013 και 2014 όπου και στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται όχι μόνον τα έξοδα της Προεδρίας στην Ελλάδα, αλλά και τα έξοδα που δημιουργούνται λόγω Προεδρίας.

Παραδείγματος χάρη από το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες, πρέπει να ενισχύσουμε κι έχουμε ενισχύσει τη μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, όλες οι Πρεσβείες μας σε όλο τον κόσμο ως Προεδρία έχουν αυξημένες πολιτικές υποχρεώσεις.

Όλα αυτά λοιπόν θα καλυφθούν από το κονδύλιο των 50 εκατομμυρίων που είναι 20 εκατομμύρια για το 2013 και 30 για το 2014 τα οποία έχει θέσει στη διάθεσή μας το Υπουργείο Οικονομικών κι ελπίζω ότι στο τέλος θα μας περισσέψουν κιόλας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν μακάρι να σας περισσέψουν, καλό θα είναι αυτό, γιατί εγώ θυμάμαι κάποια από αυτά τα χρήματα να δίνονται μόνο για ένα βράδυ στη Χαλκιδική για παράδειγμα στην τελευταία μας Προεδρία, στην οποία ήμουν εκεί.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι, πέραν του στόχου της εξοικονόμησης πόρων, ο οποίος νομίζω έχει και συμβολικό χαρακτήρα πέραν του ουσιαστικού, ο βασικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε πολύ σημαντικά θέματα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων με τρόπο θετικό.

Κι όπως είπατε και στην αρχή, να υπογραμμίσουμε τη θεσμική ισοτιμία όλων των κρατών-μελών, διότι τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και λόγω των έκτακτων μέτρων, τα οποία δεν προβλέπονται από τις συνθήκες, διότι οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπουν ούτε τρόικες ούτε μνημόνια, να μπορέσουμε να ξαναυπογραμμίσουμε τη θεσμική ισοτιμία όλων των χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως αυτό είναι κι ένα οξύμωρο που θέτετε τώρα και σωστά, ότι θα είμαστε η χώρα που έχουμε την Προεδρία και ταυτοχρόνως θα είναι εδώ και η τρόικα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ δεν το βλέπω σαν οξύμωρο, το βλέπω ίσα-ίσα σαν μια επιβεβαίωση της θεσμικής ισοτιμίας και σαν μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην ισότητα, στην ισοτιμία των κρατών-μελών. Το γεγονός ότι παράλληλα με τους δανειστές μας βρισκόμαστε σε μια άλλη διαδικασία διαπραγμάτευσης δε θα επηρεάσει καθόλου την Προεδρία μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να σας ευχηθώ χρόνια πολλά, καλή χρονιά, καλή Προεδρία.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Επίσης, ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα τα ξαναπούμε, καλό μεσημέρι.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ευχαριστώ, γεια σας.

http://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/sunenteuxe-uphupeks-kourkoula-sto-radiophoniko-stathmo-real-fm-kai-te-demosiographo-katia-makre.html
27/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-------------

1 comment:

  1. Athener EU-Vorsitz ohne Vision....

    Bescheiden gibt sich Griechenland vor der Übernahme der Ratspräsidentschaft. Hauptanliegen: Wirtschaftswachstum und Bekämpfung der Arbeitslosigkeit.

    [von unserem Korrespondenten Christian Gonsa (Die Presse)]

    Athen. „Sparsam, aber effizient“ will Griechenland seine Ratspräsidentschaft bestreiten – wie sich das für einen bankrotten Staat geziemt. Bescheiden gibt man sich auch bei der politischen Zielsetzung: Strategie für Wachstum und Beschäftigung, Vertiefung der Wirtschafts- und Währungsunion, Migration, Meerespolitik – alles Themen, die auch ohne griechisches Zutun auf der Tagesordnung der Minister und Regierungschefs stehen. Athen muss nun aber auch das Lobbying für die jüngst beschlossenen Abwicklungsmechanismen maroder Banken beim äußerst misstrauischen EU-Parlament übernehmen – eine schwierige Aufgabe.......usw ares mares koutamares....http://diepresse.com/home/politik/eu/1511379/Athener-EUVorsitz-ohne-Vision?from=rss
    27/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin