Thursday, December 5, 2013

Ρουμανία προς ΕΕ: Τέρμα τα «παρακαλητά» για ένταξη στο Schengen. -Ελλάδα: Η μόνη χώρα χωρίς χερσαία σύνορα με Schengen

Αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίθεση της «παλαιάς Ευρώπης», η Ρουμανία δεν ζητά πλέον ημερομηνία ένταξης στον χώρο Schengen. «Είμαστε έτοιμοι για το Schengen όταν θα είστε και εσείς», αυτό θα επισημάνει στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες σήμερα (5 Δεκεμβρίου) ο Ρουμάνος υπουργός εσωτερικών Radu Stroe.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός Victor Ponta ζήτησε από τον Stroe να πει στους Ευρωπαίους υπουργούς ότι η χώρα παραμένει έτοιμη για ένταξη στο Schengen, αλλά δε θα παρακαλέσει για ημερομηνία ένταξης, καθώς κουράστηκε να ακούει συνεχώς «την επόμενη φορά», σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρουμάνικου Τύπου. 


Το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα από τους Ευρωπαίους υπουργούς, σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης.

 «Νομικά» ανήκουν;
Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από τότε που η Κομισιόν θεώρησε ότι Βουλγαρία και Ρουμανία, που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2007, είναι τεχνικά έτοιμες να ενταχθούν στο Schengen.
Ο Michele Cercone, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Cecilia Malmström, είπε τη Δευτέρα ότι «νομικά, Βουλγαρία και Ρουμανία είναι μέρος του χώρου Schengen».
  • Ωστόσο κάποιες χώρες της ΕΕ, συγκεκριμένα η Ολλανδία και η Γερμανία, αντιτίθενται στην ένταξη των δύο αυτών χωρών στο Schengen, και άσκησαν βέτο σε πολλές περιπτώσεις.
Την Τρίτη μιλώντας στο ρουμάνικο κοινοβούλιο ο Ponta είπε:
 «Σε ό, τι αφορούσε εμάς κάναμε αυτά που έπρεπε για την ένταξη στο Schengen, ό, τι αφορά στα κράτη μέλη μπορούν να το κάνουν όταν θέλουν. Δεν περιμένουμε πλέον να μας δοθεί ημερομηνία. Όταν τελειώσουν όλοι τους τις εθνικές τους εκλογές, όταν λύσουν όλα τους τα προβλήματα, θα μας βρουν έτοιμους», είπε.

Ελλάδα: Η μόνη χώρα χωρίς χερσαία σύνορα με Schengen
Στο μεταξύ, κάποιες δηλώσεις δυτικών πολιτικών δείχνουν ότι είτε έχουν μπερδευτεί είτε έχουν παρερμηνεύσει το ζήτημα.
Η ένταξη στο Schengen δεν θα «ανοίξει τα δυτικά σύνορα» σε Βούλγαρους και Ρουμάνους, που μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στο Schengen από το 2001. Ούτε θα έχει επίδραση στην άφιξη των Ρομά από τις δύο χώρες στη Δύση. Ο χώρος Schengen δεν σχετίζεται επίσης με τον λεγόμενο «Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου» που θέσπισε η Κομισιόν προκειμένου να βοηθήσει Σόφια και Βουκουρέστι να ξεπεράσουν τις ελλείψεις τους στο σύστημα επιβολής του νόμου.
Ωστόσο πολλοί πολιτικοί στη Δύση τονίζουν ότι δεν θα ανοίξουν τα σύνορά τους στους Ρομά, ενώ η Ολλανδία λέει ότι θα άρει το βέτο της μόνο μετά από δύο διαδοχικές θετικές εκθέσεις του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου. Όλες οι εν λόγω εκθέσεις μέχρι τώρα είναι αρνητικές, με την επόμενη να είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2014.
Όταν Βουλγαρία και Ρουμανία ενταχθούν στο Schengen, οι διασυνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα και την Ουγγαρία θα σταματήσουν. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος του Schengen από το 1992 και μέχρι σήμερα, δεν έχει χερσαία σύνορα με το Schengen. Ακόμη, θα καταργηθούν και οι έλεγχοι διαβατηρίων στα αεροδρόμια Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
EurActiv.gr  
 
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin