Saturday, January 18, 2014

Οτμαρ Κάρας: Από κατήγορος... συνήγορος. -"Ο θεσμός «τρόικα» πρέπει να γίνει τμήμα των ευρωπαϊκών συνθηκών"

Ξεκίνησε το έργο του κατηγορώντας την τρόικα για λάθη, που οδήγησαν τις χώρες του μνημονίου σε κοινωνικό αναβρασμό. Τώρα κατεβάζει τους τόνους και υπερασπίζεται την τρόικα ως «απολύτως απαραίτητη», από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποιο εναλλακτικό εργαλείο στα ευρωπαϊκά χέρια.

Οταν ανέλαβε να ελέγξει το έργο της τρόικας, ο Οτμαρ Κάρας δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στις χώρες του μνημονίου, στηλιτεύοντας τους χειρισμούς της και ζητώντας χαλάρωση της ασφυκτικής λιτότητας. Στην τελική ευθεία για την παρουσίαση του πορίσματός του, όμως, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής υπεραμύνεται της «λύσης ανάγκης», όπως χαρακτηρίζει την τρόικα και προτείνει την ένταξή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού βεβαίως προηγηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Ισως οι πιο ήπιοι τόνοι που υιοθέτησε ο Κάρας σχετίζονται με το γεγονός ότι σε λίγους μήνες θα ζητήσει την ψήφο των Αυστριακών ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του αυστριακού συντηρητικού κόμματος, από όπου προήλθαν αρκετές «γκρίνιες» όταν οι δηλώσεις του περί τρόικας ήταν πολύ πιο καυστικές.

Ο Κάρας δεν ευαγγελίζεται το τέλος της τρόικας, ούτε πιστεύει ότι οι όποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της μπορούν να επιτευχθούν άμεσα. «Μια ευρωπαϊκή νομισματική ένωση χρειάζεται έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, μια οικονομική και κοινωνική ένωση και ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο. Ο θεσμός «τρόικα» πρέπει να γίνει τμήμα των ευρωπαϊκών συνθηκών» επεσήμανε κατά την παρουσίαση του προσχεδίου πορίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Απαντώντας, δε, στις απαιτήσεις ορισμένων ευρωβουλευτών από την αριστερή πτέρυγα για άμεση κατάργηση της «προβληματικής» τρόικας, ο Κάρας λειτούργησε ως... συνήγορος του «τρίο». «Χωρίς την τρόικα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα είχαν χρεοκοπήσει και οι κοινωνικές επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο μαζικές».

Το στέλεχος του ΕΛΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από το Ευρωκοινοβούλιο. Η επιχειρηματολογία του, όμως, απείχε αρκετά από τους προηγούμενους «κεραυνούς» που εξαπέλυε εναντίον της τρόικας. «Ακόμη και αν τα μέτρα λιτότητας και εξυγίανσης δεν ήταν πολύ διαφορετικά (από τα σημερινά) υπό τον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου, η συμμετοχή του πληθυσμού και η κοινή αποδοχή των μέτρων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη» υπογράμμισε ο Κάρας.

Ποια είναι η ιδανική λύση
Η ιδανική λύση για τον Οτμαρ Κάρας θα ήταν η διάδοχη κατάσταση της τρόικας να ήταν σε ευρωπαϊκά χέρια με τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. 
  • Για τον ίδιο, το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο πλέον, αφού συνεισφέρει μόνο το 10% από το σύνολο της οικονομικής βοήθειας. Οπως επεσήμανε, «αφού τα περισσότερα χρήματα προέρχονται από την ΕΕ, η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει τον κύριο λόγο».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
 ethnos.gr
18/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

----

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin