Thursday, January 9, 2014

Μηνύματα στην Ευρώπη με Σεφέρη και Ελύτη. -Και Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο

Σε μια πλούσια από εσωτερικής ειδησεογραφικής πλευράς ημέρα, εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατία, συγκρούσεων στο κοινοβούλιο για την απουσία Τσίπρα από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας και με την είδηση για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά πρώην στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η Αθήνα ανέλαβε χθες την προεδρία της ΕΕ, με μια συγκινητική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής.

Η Ελλάδα υποδέχθηκε την ευρωπαϊκή ηγεσία με την παράσταση "Ταξίδι στην Αιωνιότητα", ένα χορευτικό ταξίδι στον κόσμο των ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου, από την Ορχήστρα και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και με μια συναυλία γεμάτη μηνύματα, με Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Σεφέρη, Ελύτη, Γκάτσο και Αναγνωστάκη και ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά και Μαρία Φαραντούρη.

Οι ομιλίες που προηγήθηκαν, πάλι, έστειλαν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Ο Αντώνης Σαμαράς

Η Ελλάδα, από αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, μέχρι το τέλος της προεδρίας θα γίνει σύμβολο ότι η Ευρώπη μπορεί, ότι δουλεύει και ότι θα τα καταφέρει δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής με την οποία κήρυξε την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Στην ομιλία του, την οποία άρχισε με αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την υπογραφή της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: Η Ελλάδα επουλώνει τις πληγές της. Οι Έλληνες είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε. Σήμερα η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία, δεν πρόκειται για μία εναλλαγή. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από την κρίση, πλήρωσε πιο ακριβά δικά της σφάλματα αλλά και κατασκευαστικές αδυναμίες της ΕΕ, έχει διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες. Ορισμένοι προέβλεπαν και κάποιοι εύχονταν την έξοδο της Ελλάδας από τη ΕΕ σημείωσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί και η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί.

Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ σε συνθήκες ύφεσης. Όλοι μαζί δεν ξεχνάμε γιατί ξεκίνησε η ευρωπαική ενοποίηση και τί πέτυχε μέσα σε πέντε δεκαετίες. Η ΕΕ είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρήθηκε ποτέ, μία Ένωση με κοινές αξίες στην οποία κάθε λαός, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, μπορεί να πετύχει με άλλους πολλά.

Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανταγωνιστικότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι τα τέσσερα προτάγματα που διαμορφώνουν στον σύγχρονο κόσμο. Απαντούμε στην κρίση με περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα βρίσκεται πιο κοντά στις αποφάσεις που τον αφορούν εξήγησε ο κ. Σαμαράς.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σήμερα που περάσαμε τα πιο δύσκολα και αποφύγαμε τα χειρότερα είναι ώρα να νικήσουμε την ύφεση και την ανεργία, είναι ώρα να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την σταθεροποίηση, είναι ώρα να αναπτύξουμε τις θαλάσσιες πολιτικές, είναι ώρα να εμβαθύνουμε την τραπεζική ένωση.

Θα αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν

Η ελληνική προεδρία θα αναδείξει αυτά που μας ενώνουν και μας θέτουν σε πορεία ανάπτυξης είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι ο καλύτερος κόσμος που μπορούμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας, είναι παράλληλα αυτό που ζητά ο υπόλοιπος κόσμος από εμάς. Ευρώπη είμαστε εμείς, ο καλύτερος εαυτός μας. Ευρώπη δεν είναι αφηρημένες στατιστικές είναι μήτρα ελευθερίας και ανάπτυξης.-
 
Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Σε αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση και να ανακάμψει προχώρησε, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

"Η οικονομική και κοινωνική αναάκαμψη είναι ένας κακοτράχηλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες.Ολοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας,ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη", τόνισε ο κ. Ρομπάι και πρόσθεσε:

"Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη".Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και ανέφερε: "Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος,όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μία ισχυρότερη ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς. Η Ευρώπη παραμένει η κοινή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη ακολουθούμε την σωστή πορεία. Ήλθε η ώρα να δείξουμε ελπίδα για το μέλλον. Η εκ περιτροπής προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων, είναι απόδειξη ότι η Ένωση είναι υπόθεση όλων. Η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία σε τέτοιες ευθύνες, είναι η πέμπτη φορά που έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή".

Ο κ. Ρομπάι εξήρε την συμβολή της Έλλάδας στην εγκαθίρυση της Δημοκρατίας ενώ επεσήμανε τη συμβολική σημασία που έχει το καραβάκι στο λογότυπο της Έλληνικής Προεδρίας.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

"Η επιμονή ανταμείβεται", δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν όπως είπε ότι "η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα". Την τελευταία πενταετία, τόνισε, η ΕΕ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης. "Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να "αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αξιοπρέπεια και γενναιότητα που επέδειξε", λέγοντας ότι "οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες". Επεσήμανε ωστόσο ότι "δεν πρέπει να χαθούν τώρα οι προσπάθειες και να μη διακυβευθει η επιτυχία του προγράμματος".

Ο κ. Μπαρόζο κάλεσε, εκτός από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, "όλους τους ευρωπαίους πολίτες να συστρατευτούν και να μετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου", προκειμένου να συμβάλουν στο μέλλον της ΕΕ, "η οποία είναι το καλύτερο πολιτικό κατασκεύασμα για τη μείωση της βαρβαρότητας στον κόσμο".

Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, υπογράμμισε, καθώς κλείνουν 100 χρόνια από την κήρυξη του Α! Παγκοσμίου Πολέμου και επικαλέστηκε το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας ότι "Η Ευρώπη είναι η κοινή μας Αναζήτηση".

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είπε, μας υπενθυμίζει πόσο είναι η Ευρώπη ένας ζωντανός, δημιουργικός και ελκυστικός χώρος, ανοικτός σε μεγάλη ποικιλία πολιτισμών και ταλέντων. Και με βάση αυτή την ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά και συγγένεια μπορέσαμε να ενώσουμε τις χώρες μας πάνω σε στερεά οικονομικά και θεσμικά θεμέλια.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης συνέβαλε στη δημιουργία σειράς θεσμικών οργάνων και μιας κουλτούρας συνεργασίας και συμβιβασμού μεταξύ των χωρών μας για την πρόληψη της επανεμφάνισης του πολέμου, της καταπίεσης, των διακρίσεων και των διαιρέσεων σε μιαν ήπειρο που σπαρασσόταν για πολλά χρόνια.

Μέχρι σήμερα, κανένα άλλο πολιτικό κατασκεύασμα δεν οργάνωσε τη ζωή καλύτερα με τρόπο που να μειώνει τη βαρβαρότητα στον παρόντα κόσμο. Αποτελεί ισχυρή πηγή που εμπνέει και προσελκύει πολλούς λαούς, οι οποίοι μάχονται για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το θυμόμαστε καθώς φέτος θα γιορτάσουμε την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρούμε πως η ειρήνη, η δημοκρατία ή η ελευθερία αποτελούν δεδομένα. Κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να εξοβελίζει τους παλαιούς δαίμονες της Ευρώπης και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου προβάλλοντας ταυτόχρονα τη σπουδαία ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σημείωσε, να το θυμόμαστε καθώς τον Μάιο οι λαοί της Ευρώπης θα κληθούν να συμμετάσχουν στις πρώτες Ευρωπαϊκές Εκλογές που θα διεξαχθούν με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με την οποία ενισχύεται ο ρόλος του ευρωπαίου πολίτη ως πολιτικού παράγοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελικά, όμως, την ευθύνη φέρει, και δικαίως, η πολιτική ηγεσία. Αλλά οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνα τους τις πολύπλοκες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Γι' αυτό απαιτούνται στρατευμένοι ευρωπαίοι πολίτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει όλοι μας να νοιαστούμε για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Αγγίζουν πράγματι την καρδιά του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος και της ευρωπαϊκής ενότητας.

Για τους ευρωπαίους πολίτες, και ιδίως για τους νέους, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος να συμβάλουν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν και αξίζουν. Πρόκειται για την «Ευρώπη, την Κοινή μας Αναζήτηση» σύμφωνα με το σύνθημα της Ελληνικής Προεδρίας.

Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στην Ελλάδα και το λαό της στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και μια ένδειξη ότι η επιμονή πράγματι ανταμείβεται.

Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, συνέχισε, έχει αντιμετωπίσει μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση. Πριν από δύο χρόνια, πολλοί ήσαν εκείνοι που στοιχημάτιζαν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μια κατάρρευση του κοινού μας νομίσματος και, πιθανότατα, τη διάλυση της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε πάντα στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Πάντα έλεγα ότι η επιτυχία της Ελλάδας είναι επιτυχία της ΕΕ. Και χάρη στην υποστήριξη και στην αλληλεγγύη της ΕΕ, η Ελλάδα αντιμετώπισε τη δυσκολότερη περίοδο της κρίσης. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι τεράστιες, οι κοινωνικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι απαιτητικές και η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα. Όμως, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Η Ελλάδα αλλάζει την οικονομία της, φέτος θα βγει από την ύφεση, αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και μειώνει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Θα ήθελα να επαινέσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, και του Αντιπροέδρου κ. Βενιζέλου, και όλης της κυβέρνησης που επέδειξε γενναιότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό.

Και κυρίως, θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την γενναιότητα και την αξιοπρέπεια που επέδειξε. Η ελληνική ιστορία και λογοτεχνία είναι μια ιστορία ηρώων και επιτευγμάτων, συχνά με θεϊκά ή ημιθεϊκά στοιχεία. Αλλά σήμερα, αυτό που βλέπουμε είναι ιστορίες ανθρώπινων ηρώων. Οι πραγματικοί ήρωες είναι ο ελληνικός λαός.

Είναι σημαντικό τώρα, υπογράμμισε, να μην χαθούν οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν, να μη διακυβευθεί η επιτυχία του προγράμματος. Και αυτό διότι τα προγράμματα προσαρμογής έχουν αποτέλεσμα όταν εφαρμόζονται όπως πρέπει.

Αναφέρθηκε στις άλλες χώρες που πέρασαν οικονομική κρίση. Ας δούμε, είπε, την περίπτωση της Ιρλανδίας. Χθες, δηλαδή λιγότερο από ένα μήνα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, η Ιρλανδία κατέστη ικανή να εκδώσει μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο λίγο πάνω από 3%! Πρόκειται για επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνα που πληρώνουν χώρες που δεν ζήτησαν οικονομική βοήθεια.

Ας δούμε την περίπτωση της Λετονίας, όπου θα βρίσκομαι την Παρασκευή για τους εορτασμούς της υιοθέτησης του ευρώ. Η Λετονία διήλθε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά σήμερα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην ΕΕ, πόσω μάλλον στην ευρωζώνη.

Ας δούμε την περίπτωση της Ισπανίας, όπου η στήριξη των τραπεζών έχει αποτελέσματα και η χώρα θα εξέλθει επισήμως από το πρόγραμμα εντός του μήνα.

Ας δούμε την περίπτωση της Πορτογαλίας, που έχει επιστρέψει στη θετική ανάπτυξη από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, έχει διορθώσει το εξωτερικό της έλλειμμα και έχει μειώσει τις αποκλίσεις των επιτοκίων.

Συμπεραίνοντας, να αναφέρω ότι τα προγράμματα προσαρμογής έχουν όντως αποτέλεσμα, και ας μην ξεχνάμε τον λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκαν: για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και να μπορέσουν οι χώρες να σταθούν στα πόδια τους και να χρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών.

Με βάση τα παραπάνω, είναι αλήθεια ότι τα εν λόγω αποτελέσματα και οι προσπάθειες δεν οδηγούν άμεσα σε βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων. Όμως, οι δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι λαοί αυτών των χωρών δεν πήγαν χαμένες και θα συμβάλουν σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Καθώς αρχίζει η νέα χρονιά, αφιερώνουμε μια στιγμή για να ανασκοπήσουμε το παρελθόν και να ατενίσουμε το μέλλον.

Ανασκοπώντας το παρελθόν, σας καλώ να εξετάσετε τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την τελευταία πενταετία. Αντιμετωπίσαμε την σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Και αντισταθήκαμε και τα αντιμετωπίζουμε μαζί. Η Ελλάδα δεν χρεωκόπησε και δεν εγκατέλειψε το ευρώ. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το πηδάλιο του Συμβουλίου. Το ευρώ σώθηκε και ενισχύθηκε. Η δεκάτη όγδοη χώρα, η Λετονία, μόλις προσχώρησε στην ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση έχει ενοποιηθεί πολύ περισσότερο. Τέθηκαν τα θεμέλια της τραπεζικής ένωσης. Υλοποιούνται τα προγράμματα προσαρμογής. Και έχουν αρχίσει να αναφαίνονται τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης.

Ατενίζοντας το μέλλον, η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο αλλά δεν έχουμε ακόμη προσπεράσει την κρίση. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και επιμονή. Το οφείλουμε σε εκείνους που δεν μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από την ανάκαμψη.

Στόχος είναι η απασχόληση και η ανάπτυξη – μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή. Και από την αρχή γνωρίζαμε ότι ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος. Οι αλλαγές που επιδιώκουμε δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε μια μέρα.

Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό έργο που έχουμε αρχίσει, ιδίως στον τομέα της τραπεζικής ένωσης, έτσι ώστε να αποκτήσουμε έναν ευημερούντα αλλά και υπευθυνότερο τραπεζικό τομέα και να αποκαταστήσουμε τον κανονικό δανεισμό στην οικονομία, ιδίως στις ΜΜΕ.

Πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υλοποιήσουμε στην πράξη τις δεσμεύσεις μας, από το Σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης και την Ευρωπαϊκή εγγύηση για τους νέους μέχρι την μεταναστευτική μας πολιτική, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, ευημερίας και ασφάλειας.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις Βρυξέλλες στις 4 Δεκεμβρίου, η σημερινή επίσκεψη της Επιτροπής στην Αθήνα αποδεικνύει τη φιλοδοξία μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εξασφαλίσουμε την πραγματική επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του τον Απρίλιο, η Ελληνική Προεδρία θα διαθέτει τρεις μήνες για να ολοκληρώσει μια σειρά από εκκρεμούντα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα Προεδρία πρέπει πράγματι να στρωθεί αμέσως στη δουλειά.

Επιτρέψτε μου να κλείσω την ομιλία μου διαβεβαιώνοντάς σας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής κατά τους πολυάσχολους αυτούς μήνες. Προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία έτσι ώστε να πετύχουμε απτά αποτελέσματα για τους πολίτες μας, επιδεικνύοντας περισσότερο κοινοτικό πνεύμα, μεγαλύτερη φιλοδοξία και περισσότερη αλληλεγγύη. Η Ευρώπη αποτελεί πράγματι την «Κοινή μας Αναζήτηση» και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αναζήτησης. «Είμαστε μαζί σας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ως ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της, αυτό μιας θεσμικά ισότιμης χώρας μέλους της Ε.Ε.", "μετά μάλιστα από τη σκληρή εμπειρία της κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός και τη συχνά άδικη διεθνή συζήτηση για την Ελλάδα και τους Έλληνες", χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, την ανάληψη από τη χώρα μας, για πέμπτη φορά, της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η προεδρία είναι αφιερωμένη στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες και υπογράμμισε πως σε εθνικό επίπεδο, το εξάμηνο αυτό "αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητά μας, που είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και η επιστροφή στην "κανονικότητα" μιας χώρας μέλους της Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, δημοσιονομικά σταθερής, χρηματοοικονομικά ασφαλούς, αναπτυξιακά ανταγωνιστικής, κοινωνικά συνεκτικής, δημοκρατικά ισχυρής, εθνικά υπερήφανης".

Επιπλέον, τόνισε ότι "η Ελλάδα ως προεδρία θα κινηθεί, με απόλυτο ευρωπαϊκό πνεύμα, μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης, επιδιώκοντας τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις, με στόχο να προωθηθεί η ατζέντα του Συμβουλίου σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή". Στο ίδιο πλαίσιο, είπε πως "η Ελλάδα έχει πλήρη αίσθηση του ρόλου και των ορίων της περιοδικής προεδρίας του Συμβουλίου και θα συνεργασθεί στενά με τις μόνιμες Προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως και του Eurogroup", για να σημειώσει παράλληλα ότι "η Ελληνική Προεδρία έχει όμως υποχρέωση να θυμίζει ότι είναι μια προεδρία του ευρωπαϊκού Νότου, μια προεδρία Μεσογειακή, μια προεδρία που ασκείται από μια πληθυσμιακά μεσαία χώρα μέλος της Ένωσης".

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως το εξάμηνο αυτό "είναι ιδιαίτερα πυκνό πολιτικά, γιατί είναι το εξάμηνο των ευρωπαϊκών εκλογών και της μεγάλης πανευρωπαϊκής συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης", και συμπλήρωσε ότι η ελληνική προεδρία "είναι έτοιμη να συμβάλει με ιδέες, αλλά και μέσα από τις σκληρές εμπειρίες της κρίσης, την ανακύκλωση ή επανάληψη της οποίας δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψει η Ευρώπη των αξιών στις οποίες πιστεύουμε".

Απαριθμώντας τις βασικές πολιτικές προτεραιότητας της προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις εξής τρεις:

- Η ανάπτυξη, η απασχόληση και η διαφύλαξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, με κορυφαίο ζήτημα την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

- Η ολοκλήρωση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης και της ευρωζώνης, κυρίως μέσω μιας Τραπεζικής Ένωσης που αίρει εσωτερικές ανισότητες και εγγυάται τις καταθέσεις και τις ίσες δυνατότητες πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.

- Η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, που είναι αφενός μεν κορυφαία ανθρωπιστική προτεραιότητα, αφετέρου δε κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, χώρες παράκτιες και ιδίως μεσογειακές.

Συμπλήρωσε επίσης ότι για την ελληνική προεδρία είναι εύλογο να υπάρχει και μια τέταρτη - οριζόντια - προτεραιότητα, αυτή της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, που αφορά τη λεγόμενη γαλάζια ανάπτυξη, την αλιεία, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον τουρισμό, την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.


Η τελετή στο Ζάππειο

Με αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας υποδέχτηκαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης στο Ζάππειο, που συνοδεύτηκε από αυστηρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, οι δύο άντρες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός τα χρόνια της ύφεσης.
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα «με τεράστιες θυσίες», αλλά και η Ευρώπη, αφήνουν πίσω τους την κρίση.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη θωρακιση της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας.
«Κοιτάξτε πίσω σας, τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το έκανε συντονισμένα με την βοήθεια της Ευρώπης για να έχουν οι επόμενες γενιές, ελπίδα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ευρώπη είναι η κοινή μας αναζήτηση. Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παλαιότερα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κατάρρευσης του ευρώ και τόνισε πως το γεγονός ότι σήμερα είμαστε εδώ και γιορτάζουμε την ελληνική Προεδρία, με την Ελλάδα να είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, δείχνει πως αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι πριν από ένα χρόνο είχε προβλέψει ότι το 2013 θα ήταν έτος στροφής για την ευρωπαϊκή οικονομία» πρόσθεσε.
Όπως είπε, η Ελλάδα κατάφερε να κάνει σημαντικές προσπάθειες και η ελληνική οικονομία και η οικονομία της Ευρωζώνης απέδειξαν ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Τα προγράμματα προσαρμογής αποδίδουν όταν εφαρμόζονται σωστά, δήλωσε σχετικά, κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Ιρλανδίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στόχος των προγραμμάτων ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών.
Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε πως η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στην Ευρώπη είπε πως η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας και βγαίνουμε από την κρίση.
Παράλληλα, αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων. Ξέρουμε καλά ποιες είναι οι δυσκολίες που περνά ο ελληνικός λαός, σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, παροτρύνοντας τους Έλληνες «να μην εγκαταλείψουν την προσπάθειες». Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, υπάρχουν δυσκολίες και ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη. «Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες πολίτες, τις θυσίες που κατέβαλαν, για το θάρρος και τις προσπάθειές τους» σημείωσε, προσθέτοντας ότι χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκός πολιτισμός.
 elzoni.gr
9/1/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin