Monday, January 13, 2014

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου προς Έλληνες ανταποκριτές στο Παρίσι, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, Laurent Fabius (Παρίσι, 13.01.2014)

ΥΠΕΞ: Δευτέρα, 13 Ιανουάριος 2014
-
Παρατίθενται δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου προς Έλληνες ανταποκριτές στο Παρίσι, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, Laurent Fabius.
-----  
Ευ. Βενιζέλος:  Στη συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό μου Laurent Fabius είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του τις μεγάλες προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, που είναι οι προτεραιότητες των λαών και των κοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Γαλλία και παντού το μεγάλο θέμα είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση, το κοινωνικό κράτος, η ανεργία των νέων, η παράνομη μετανάστευση, η προστασία των συνόρων, η ολοκλήρωση της οικονομικής και κυρίως της τραπεζικής ένωσης για να υπάρχει πραγματικά μία ενιαία ανθρωπιστική αγορά.
Συζητήσαμε, βέβαια, για την τέταρτη, πρόσθετη προτεραιότητα που έχουμε αναδείξει που είναι η οριζόντια θαλάσσια πολιτική, από το περιβάλλον και την ενέργεια μέχρι την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.

Συζητήσαμε φυσικά για τα τρέχοντα μεγάλα διεθνή προβλήματα. Για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Η Ελλάδα μετέχει στο κεντρικό ρεύμα. Ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει όσο μπορεί για να πετύχει η Γενεύη ΙΙ και να εφαρμοστεί, εφόσον διεξαχθεί. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην ανθρωπιστική διάσταση, γιατί η Συρία είναι μια ανοιχτή ανθρωπιστική κρίση. Τον ενημέρωσα για τις πρωτοβουλίες μας, τις διπλωματικές, προκειμένου να υπάρχει περιβαλλοντική ασφάλεια στην Μεσόγειο, που είναι κλειστή θάλασσα, κατά την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Μιλήσαμε για τις εξελίξεις στο Ιράν, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για την κατάσταση στο Λίβανο, στη Λιβύη στην Αίγυπτο, αλλά και στην ανατολική πλευρά, την Ανατολική εταιρική σχέση. Μιλήσαμε για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μιλήσαμε για τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τους μήνες αυτούς που είναι λιγότεροι από έξι, ως προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω των εκλογών, αλλά είναι πάρα πολύ κρίσιμοι γιατί έχουμε την προεκλογική συζήτηση σε όλη την Ευρώπη για το μέλλον της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Σε διμερές επίπεδο οι σχέσεις είναι εξαιρετικές, ιστορικές, βαθιές, αλλά θέλουμε πιο έντονη οικονομική και επενδυτική παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε με τον κύριο Fabius όταν θα έρθει στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν, γιατί αποδέχθηκε την πρότασή μου να έρθει στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας.

Eίχα, επίσης, μια συνάντηση με τον κύριο Moscovici, τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, υπό την ιδιότητα του πρώην Υπουργού Οικονομικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και συζήτησα μαζί του, όπως συζήτησα και με τον κύριο Fabius, για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, για το πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει πάρα πολλά, γιατί αποκτούν υπόσταση και έχουν και αριθμό πια οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό σημαίνει ότι τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για την επισημοποίηση και την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, άρα έτσι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επάνοδο, σταδιακή αλλά ασφαλή επάνοδο της Ελλάδος στην κανονικότητα. Και κανονικότητα σημαίνει θεσμική ισοτιμία πολιτικά, αλλά και πρόσβαση στις αγορές οικονομικά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Δημοσιογράφος: Για πότε βλέπετε αυτή την επάνοδο;

Ευ. Βενιζέλος: Το ταχύτερο δυνατό. Ξέρετε οι αγορές έχουν μια χημεία, ξέρουν, έχουν ένστικτο. Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει αυτή τη στιγμή πολλές ελπίδες στην Ελλάδα. Αυτό το βλέπει κανείς σε πάρα πολλές δηλώσεις παραγόντων της διεθνούς χρηματοοικονομικής και οικονομικής ζωής. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς οι ίδιοι εσωτερικά να μην υπονομεύουμε αυτή την προσπάθεια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία πολιτικά οι θεσμικοί μας εταίροι να βλέπουν πώς αντιδρά η αγορά, πώς αντιδρά ο διεθνής ιδιωτικός τομέας.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσαμε να πούμε το δεύτερο εξάμηνο του 2014;

Ευ. Βενιζέλος: Το ταχύτερο δυνατό, μόλις διαπιστωθεί η δυνατότητα αυτή και μόλις υπάρξει το περιβάλλον, γιατί όλα στην οικονομία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό και ψυχολογία και εικόνα, πέρα από την ουσία, η οποία είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Αλλά η ουσία, με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού, τώρα φαίνεται στα δημοσιονομικά επιτεύγματα και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Τώρα δε μιλάμε με λόγια, μιλάμε με αριθμούς.

Δημοσιογράφος: Τι συζητήσατε με τον κ. Moscovici ;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω εκ μέρους του, αλλά νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το σχέδιο που ακολουθεί η Ελλάδα, η οποία θέλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με τους εταίρους της, αλλά από την άλλη μεριά θέλει στις πολιτικές επαφές με τους εταίρους της, επί τη βάσει τεχνοκρατικών δεδομένων και αριθμών, να γίνεται μία ολοκληρωμένη συζήτηση, η οποία δίνει λύσεις, ασφαλείς και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

 mfa.gr
13/1/14

1 comment:

  1. Разговори Венизелос-Фабиус во Париз....

    Министрите Лоран Фабиус и Евангелос Венизелос веднаш по средбата во Кеј Д’Орсеј изјавија дека биле разгледани приоритетните прашања за грчкото претседавње со Унијата, како економскиот развој, борбата против невработеноста, банкарската унија и продлабочувањето на економската и монетарната унија, пренесува дописникот на МИА од Париз.

    Според двајцата министри, во разговорите биле опфатени и поморската и миграциската политика, билатерланите прашања и ситуацијата во Сирија.

    Од француското министерство за надворешни работи беше речено дека се зборувало и за проширувањето, но без притоа да се навлезе во детали.

    Имено, официјална Атина во еден момент покажа извесна иритираност од однесувањето на францускиот амбасадор во Обединетите нации во однос на FYROM. А и Претседателот на Франција, Франсоа Оланд на самитот во Брдо во Словенија оцени дека ситуацијата со евроатлантската интеграцијата на FYROM не може да продолжи вака, ветувајќи негов личен ангажман. Но, како што добивме објаснување од високи дипломатски извори во Париз, тоа не значи дека тој ќе ја преземе улогата на посредник. Дали се зборувало на оваа тема не успеавме да дознаеме.

    Грчкиот вицепремиер и шеф на димпломатијата Евангелос Венизелос ќе разговара со неговиот колега по партиска линија, првиот секретар на францускисте социјалисти Харлем Дезир, а потоа ќе има состанок со Комисијата за надворешни работи и одбрана на Францускиот сенат, каде ќе ги претстави приоритетите на грчкото претседавње со Европската унија.
    http://www.sitel.com.fyr/fyr/razgovori-venizelos-fabius-vo-pariz
    13/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin