Thursday, February 6, 2014

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο/πΓΔΜ:. Έκκλησή προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία. -«Ναι» στις διαπραγματεύσεις με πΓΔΜ

      Την απόδοση ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ ζήτησε για μία ακόμη χρονιά η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
      Το μεσημέρι της Πέμπτης οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία σχετική έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή της σοσιαλιστικής ομάδας Ρίτσαρντ Χόουιτ [Richard Howitt].
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε [Stefan Fule] δήλωσε ότι «οι σχέσεις με την Ελλάδα επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που έχουν ανακλύψει στις σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουλγαρία, οι οποίες, όπως ανέφερε, «επηρεάζονται από τη διαφορετική κατανόηση ιστορικών και πολιτιστικών θεμάτων».
Μιλώντας για την ενταξιακή προοπτική των βαλκανικών χωρών ως προεδρεύων του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε επίσκεψή του στα Σκόπια και άλλες πέντε βαλκανικές πρωτεύουσες τις αμέσως επόμενες μέρες- μια επίσκεψη, στην οποία αποδίδει μεγάλη σημασία, ελπίζοντας να αποκτήσει «μία πιο καθαρή εικόνα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 
  • Ο κ.Βενιζέλος είχε «ιδιωτική» συνάντηση με τον εισηγητή για την ΠΓΔΜ Ρίτσαρντ Χόουιτ [Richard Howitt], όπως ανέφερε ο ίδιος ο Βρετανός ευρωβουλευτής.

«Η Ελλάδα αποδέχεται σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό»

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να κάνει και μία «παρέκβαση εθνικού χαρακτήρα» ως υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις: «Η Ελλάδα αποδέχεται ένα όνομα σύνθετο με γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο Μακεδονία, κάτι που επιτρέπει τη διάκριση από τις ελληνικές περιοχές που ?επίσης? ονομάζονται Μακεδονία» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αυτή η λύση πρέπει να είναι πλήρης, οριστική και για «κάθε χρήση». 
  • Απαντώντας στους ευρωβουλευτές που έκαναν λόγο για «διμερές ζήτημα» της ονομασίας, το οποίο μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για διμερές, αλλά για διεθνές ζήτημα, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις απορρέουν από αποφάσεις του ΟΗΕ.
  •  Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Κριτική διάθεση εξέφρασε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, η οποία έκανε λόγο για «λάθη, αστοχίες, παραλείψεις, εμμονές» και από τις δύο πλευρές. Ανέφερε ως παραδείγματα τη μη αποδοχή συμβιβαστικών προτάσεων όπως το «Nova Makedonia» στις αρχές της δεκαετίας του 90, αλλά και το εμπάργκο κατά της γειτονικής χώρας. Απέδωσε πάντως και εκείνη ευθύνες στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι, την οποία κατηγόρησε για «εργαλειοποίηση της ιστορίας».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

6/2/14
------------------------------------



  • ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη: το ΕΚ αξιολογεί την πρόοδο του 2013

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις όσον αφορά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ και να υποστηρίξουν τα σχέδια για περαιτέρω συνομιλίες με το Μαυροβούνιο, με προϋπόθεση τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αυτή τη θέση υποστηρίζουν τρία ψηφίσματα που ενέκριναν σήμερα (Πέμπτη) οι ευρωβουλευτές.

Περισσότερες δεσμεύσεις προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη συνεχιζόμενη έλλειψη κοινού οράματος που επιδεικνύουν οι πολιτικοί ηγέτες των τριών εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας. Επαναλαμβάνουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση, που μπορεί να απλοποιήσει την περίπλοκη και ανεπαρκή θεσμική αρχιτεκτονική που προέκυψε από τη συμφωνία του Ντέιτον, συνιστά κομβικό στοιχείο για τη μετατροπή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε ένα αποτελεσματικό και πλήρως λειτουργικό κράτος. Ζητούν από τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν την προσωπική τους δέσμευση έναντι της χώρας.

«Προκειμένου να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ, οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν και να πάρουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας είναι η τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να συμπεριληφθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Sejdic-Finci σχετικά με τις διακρίσεις κατά των μειονοτήτων», είπε η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης DorisPack (ΕΛΚ, Γερμανία).

Ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ

Τα μέλη του ΕΚ επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη καθυστέρηση συνεπάγεται αυξανόμενο και απρόβλεπτο κόστος για τη χώρα, καθώς και για την περιφερειακή σταθερότητα. Υποστηρίζουν ότι τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, κατά προτίμηση πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, και ζητούν «πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα στον τομέα της συνεργασίας για να εδραιωθούν τριμερείς σχέσεις καλής γειτονίας, μεταξύ Αθήνας, Σόφιας και Σκοπίων».

Ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης Richard Howitt (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) είπε χαρακτηριστικά: «Η έκκλησή μου προς την Αθήνα είναι να εκμεταλλευθεί την προεδρία της ΕΕ για να βρει τρόπο να σημειώσει πρόοδο με τα Σκόπια, ώστε να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο. Ελπίζω ότι, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδώσει "καθεστώς λειτουργικής οικονομίας της αγοράς" στη χώρα, η έκθεσή μου θα κάνει τη διαφορά, εκεί όπου η διαφορά είναι επειγόντως αναγκαία».

Ταχεία πρόοδος στις ενταξιακές συνομιλίες με το Μαυροβούνιο

Οι ευρωβουλευτές ενθαρρύνουν την ταχεία συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ποντγκόριτσα, υπό τον όρο ότι συνεχίζονται και εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την αύξηση τόσο του λεκτικού και φυσικού εκφοβισμού όσο και των επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, και ζητούν να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Επισημαίνουν ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στο εκλογικό σύστημα και τις δημοκρατικές δομές πρέπει να βελτιωθεί.

Ο εισηγητής της έκθεσης για το Μαυροβούνιο Charles Tannock (EΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο), είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που τάχθηκε υπέρ της έκθεσης προόδου του Μαυροβουνίου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα. Παρόλο που οι βασικές προκλήσεις παραμένουν, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας από το Μαυροβούνιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα διατηρεί το εντυπωσιακό επίπεδο της προόδου της και υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ, που της αξίζει».

  ΠΗΓΗ: europarl.europa.eu 6/2/14
  --

ΣΧΕΤΙΚΑ:

 


1 comment:

  1. ΥΠΕΞ: Παρέμβαση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ (Στρασβούργο, 5.2.2014)....

    Ακολουθεί κείμενο χθεσινής παρέμβασης Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ:

    «Σχετικά με το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο, στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2013, κατέγραψε την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τα γνωστά γεγονότα στο Κοινοβούλιο στις 24 Δεκεμβρίου του 2012. Τα γεγονότα αυτά έφεραν στην επιφάνεια βαθιές διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, που υπονόμευσαν τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου να λειτουργεί με ορθό τρόπο. Η πολιτική κρίση κατέδειξε, επίσης, προβλήματα στην αντιμετώπιση των μέσων ενημέρωσης από την Κυβέρνηση και ανέδειξε την ανάγκη για άμεση επανέναρξη του διαλόγου της Κυβέρνησης με τους λειτουργούς των μέσων ενημέρωσης.

    Θετική είναι ως τάση η εξέλιξη που αφορά το γεγονός πως η ευρωπαϊκή προοπτική παραμένει ως στρατηγική προτεραιότητα της χώρας αυτής, και αυτό νομίζω ότι συνιστά και τη βάση πάνω στην οποία συζητάμε.

    Το Συμβούλιο χαιρέτισε τη συμβολή του Ενταξιακού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου (High Level Accession Dialogue) στην πρόοδο στα περισσότερα ζητήματα προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
    Το Συμβούλιο επισήμανε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο κράτος δικαίου - συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης - στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, στην ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου, καθώς και στην κατάσταση, τη νομική και πραγματική, των μέσων ενημέρωσης. Όλα αυτά είναι ανοιχτά ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεται σαφήνεια στις σχέσεις κράτους και κυβερνώντος κόμματος. Αυτό σημειώθηκε και από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας.

    Άποψη του Συμβουλίου είναι ότι η αξιολόγηση της εφαρμογής της Συμφωνίας-Πλαίσιο της Αχρίδας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις διεθνοτικές σχέσεις, πρέπει να ολοκληρωθεί και οι προτάσεις να εφαρμοσθούν.

    Η στρατηγική που εφαρμόζεται για τους Ρομά πρέπει να εφαρμοστεί ενεργά. Η υψηλή ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστεί και η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών να γίνει πιο αποτελεσματική.

    Εξαιρετικά κρίσιμο σημείο είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Εδώ εντάσσεται, στη σχέση καλής γειτονίας και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στην ονομασία, στο ανοιχτό ζήτημα του ονόματος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα διά του προσωπικού του αντιπροσώπου, του πρέσβη κ. Nimetz. Είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, που κρατάνε πολλά χρόνια, για το ζήτημα της ονομασίας και να καταλήξουν σε οριστική λύση.

    Εμείς επιθυμούμε, ως κυβέρνηση μιλώντας τώρα, ως Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αυτό να γίνει γρήγορα, το ταχύτερο δυνατό.

    Επιτρέψτε μου μια μικρή παρέκβαση εθνικού χαρακτήρα, η ελληνική θέση είναι μετριοπαθής, συμβιβαστική, συγκεκριμένη. Είχα την ευκαιρία, στις 30 Ιανουαρίου, μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων, να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα αποδέχεται ένα όνομα το οποίο είναι σύνθετο, με γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο Μακεδονία. Αυτό επιτρέπει τη διάκριση από τις ελληνικές περιοχές που ονομάζονται, επίσης, Μακεδονία. Ξεπερνάμε έτσι οποιαδήποτε υπόνοια αλυτρωτισμού, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και του κ. Nimetz.....................http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/parembase-antiproedrou-tes-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelou-sten-olomeleia-tou-europaikou-koinobouliou-gia-ten-ekthese-proodou-tes-pgdm-strasbourgo-522014.html
    6/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin