Wednesday, February 19, 2014

Αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. -Ε.Κ.

http://www.europarl.europa.eu/n
Έμποροι ναρκωτικών, απατεώνες, και κάθε λογής εγκληματίες θέλουν όλοι να νομιμοποιήσουν το βρώμικο χρήμα που έχουν στα χέρια τους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αντιπροσωπεύει περίπου το 2.7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι επιτροπές Οικονομικών και Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ ψηφίζουν στις 20 Φεβρουαρίου αυστηρότερους κανόνες για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος, ζητώντας από τις εταιρίες να παρέχουν ακριβή στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.


Ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι η νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων (κυρίως σε μετρητά) ώστε να μην μπορούν να συνδεθούν από τις αρχές με εγκλήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, η κλοπή, ο εκβιασμός και η διαφθορά.

Οι εγκληματίες έχουν πολλούς τρόπους για να κρύψουν το βρώμικο χρήμα. Τα βασικά όμως βήματα είναι τρία.

1.Κατάθεση
2. Απόκρυψη
3. Μετάλλαξη
Κατάθεση του ποσού που αποκτήθηκε παράνομα σε τραπεζικό λογαριασμό. Παράδειγμα: διαχωρισμός του αρχικού ποσού σε μικρότερα ποσά προκειμένου να είναι ευκολότερη η μεταφορά τους στο εξωτερικό, μετατροπή του ποσού σε ράβδους χρυσού ή επιταγές
Απόκρυψη των κεφαλαίων που αποκτήθηκαν παράνομα.
Παράδειγμα: τα εμβάσματα ή η κατάτμηση του ποσού σε διαφορετικούς λογαριασμούς, χώρες, πρόσωπα, ή επιχειρήσεις
Δημιουργία της εικόνας νόμιμης προέλευσης των κεφαλαίων τα οποία επιστρέφουν στην αγορά. Παράδειγμα: δημιουργία εικονικών συμβάσεων, τιμολογίων, δανείων, ψεύτικα κέρδη από καζίνο, συγκάλυψη της κυριότητας των περιουσιακών στοιχείων

Συνήθεις τακτικές:
-Εικονικά τιμολόγια: Τα τιμολόγια εκδίδονται για πλασματικές υπηρεσίες ή για μικρότερο ποσό από αυτό που δηλώνεται. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μία εταιρεία να δικαιολογήσει τα ποσά που έχει στην τράπεζα, να τα κάνει δηλαδή νόμιμα.

-Εταιρείες-βιτρίνες: Προκειμένου να ξεπλύνουν τα παράνομα κεφάλαια, οι τραπεζικές καταθέσεις γίνονται μέσω ψεύτικων εταιρειών (οι οποίες υπάρχουν μόνο στα χαρτιά) ή επιχειρήσεις (επίσης "βιτρίνες") οι οποίες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με εγκληματική οργάνωση.

Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη εποπτεία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Επίσης, με τους νέους κανόνες θα είναι πιο δύσκολη η δημιουργία εικονικών εταιρειών και η μεταφορά από τον ένα λογαριασμό στον άλλο.

  • Η ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται τον Μάρτιο, ενώ η τριμερείς διαπραγματεύσεις με το ΕΚ και το Συμβούλιο για το τελικό κείμενο αναμένεται να ξεκινήσουν στην επόμενη θητεία του ΕΚ, υπό την Ιταλική προεδρία του Συμβουλίου.
http://www.europarl.europa.eu/n
19/2/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin