Wednesday, March 19, 2014

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Προφανώς, πρέπει η ΕΕ να εξετάσει και να αξιολογήσει, αναδρομικά, τη στρατηγική της, την πολιτική της, στην Ανατολική Γειτονία"

Απόσπασμα από συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου (ΥΠΕΞ, 19.03.2014):


.....ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Να μείνουμε λίγο στο θέμα της Ουκρανίας. Στις δηλώσεις σας τόσο μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όσο και στις χθεσινές, βάζετε ένα ζήτημα της πολιτικής Ανατολικής Γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέσατε αυτό και στο Συμβούλιο και σκοπεύει ο πρωθυπουργός να το θέσει στη Σύνοδο Κορυφής;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το έθεσα στο Συμβούλιο. Έδωσα στη δημοσιότητα ορισμένα βασικά σημεία της τοποθέτησής μου στο Συμβούλιο. Προφανώς, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει και να αξιολογήσει, αναδρομικά, τη στρατηγική της, την πολιτική της, στην Ανατολική Γειτονία, το πώς χειρίστηκε τους προηγούμενους μήνες το ζήτημα της Ουκρανίας. Δεν ήταν ενταγμένη στο σχεδιασμό μας η κρίση αυτή. Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήθελε και -όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Γάλλος συνάδελφός μου- δεν είχε προβλέψει ότι μπορεί να φτάσουμε στο σημείο αυτό.

Δηλαδή να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε ζήτημα προσβολής της εδαφικής ακεραιότητας, απόσχισης και στρατιωτικού χαρακτήρα έντασης στην περιοχή. Δεν είχε σχεδιαστεί ότι θα περάσουμε σε μια ευρωρωσική κρίση. Σε μια κρίση ανάμεσα στην δυτική κοινότητα, στην ευρωατλαντική κοινότητα και τη Ρωσία. Δεν ήθελε κανείς να δημιουργηθούν συνθήκες επανάληψης του ψυχρού πολέμου και δεν το θέλουμε αυτό.

Άρα, πάντα το πλαίσιό μας, είναι ένα πλαίσιο διεθνούς νομιμότητας. Και οι καταστάσεις ποτέ δεν ήταν και δεν έπρεπε να είναι διλημματικές ή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία θέλαμε να κάνει μια ελεύθερη επιλογή με βάση τις δικές της εσωτερικές, συνταγματικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Κι αυτό είναι το ζητούμενο. Τώρα, βεβαίως, η κυβέρνηση, η οποία μεταβατικά ασκεί την εξουσία, ζήτησε να υπογραφεί η Συμφωνία Σύνδεσης και, όπως ξέρετε, την Παρασκευή το πρωί, ενώπιον των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα υπογραφούν τα πολιτικά κεφάλαια της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικότερο ως κίνηση από τα όσα είπαμε, ως τώρα, στο επίπεδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πρέπει να σας πω δε ότι αυτό δεν το είπα, χθες, εν αιθρία. Έχουμε συζητήσει για τα θέματα αυτά πάμπολλες φορές. Και όλες τις προηγούμενες φορές, πριν φτάσουμε σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις κρίσης, τα είχαμε πει. Οι τοποθετήσεις μου έχουν μια συνέχεια στο Συμβούλιο και γι’ αυτό έχουν και μια αξιοπιστία. Αλλά, βεβαίως, η Ελλάδα ανήκει, πάντα, στο κεντρικό ρεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, οι αποφάσεις μας είναι όλες ομόφωνες. Τα κείμενα, τα οποία διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προϊόν συζήτησης, συμβιβασμού και συμφωνίας.

Η συναίνεση, ως μια μέθοδος δράσης που βασίζεται στην αρχή της ομοφωνίας είναι πάρα πολύ σημαντική. Έτσι πορεύεται και έτσι πρέπει να πορεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να έχει υπόσταση και οικονομική, αλλά και πολιτική. Και αυτό αφορά και την Ελληνική Προεδρία, γιατί ακούω διάφορα σχόλια, τα οποία είναι από ερασιτεχνικά έως υπόπτως κουτοπόνηρα. Τί κάνει η Ελληνική Προεδρία, γιατί δεν ανέλαβε την κρίση στην Ουκρανία, ή γιατί συντάσσεται με το κεντρικό ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν διαφοροποιείται;

  • Μα, πρώτον, η Ελλάδα δεν ασκεί την Προεδρία στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική έχει πάγια Προεδρία και πάγια εκπροσώπηση από την Ύπατη εκπρόσωπο. Έχει άποψη για τα θέματα της Ανατολικής γειτονίας, έχει θέματα διεύρυνσης να αντιμετωπίσει στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με σεβασμό στα κράτη μέλη, γιατί και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η Προεδρία εκφράζει την κοινή θέση και τελικά, τη συναίνεση όλων των κρατών μελών.

Και από την άλλη μεριά έχουμε τον ελληνισμό της Ουκρανίας που πρέπει να τον διαφυλάξουμε, να τον προστατεύσουμε, όπως και κάθε άλλη κοινότητα εθνοτική και γλωσσική και, βεβαίως, έχουμε να σκεφτούμε όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως.

Άρα, κινούμαστε υπεύθυνα, ισορροπημένα, με το σωστό τρόπο στο σωστό χρόνο και πιστεύουμε ότι, έτσι, διαφυλάσσουμε και τη διεθνή αξιοπιστία μας αλλά και τα μείζονα εθνικά συμφέροντα.............ολόκληρη η συνέντευξη στο...............http://www.mfa.gr

19/3/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin