Friday, March 21, 2014

Μάρτιν Σουλτς: να μείνει μακριά από τη δίνη της κρίσης η ΕΕ

Η κρίση στην Κριμαία πρέπει να αφυπνίσει την Ευρώπη, να την κάνει να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και τις άλλες γειτονικές της χώρες, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας την Πέμπτη 20 Μαρτίου στην έναρξη της συνόδου κορυφής της Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος μίλησε για "τεράστια απειλή για την ασφάλεια" προσθέτοντας ότι πολλοί φοβούνται πλέον ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.


Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της συνόδου, ο πρόεδρος Σουλτς κατήγγειλε τη Ρωσία για τη βίαιη προσάρτηση εδάφους άλλης χώρας και τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχει ενιαία στάση η ΕΕ στο θέμα αυτό: "αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι απαράδεκτα και δεν πρέπει να επαναληφθούν πουθενά αλλού".

  • Ωστόσο, ο πρόεδρος Σουλτς προειδοποίησε την Ευρώπη να προσέξει και να μην παρασυρθεί στη δίνη μιας συνεχώς επιδεινούμενης κρίσης: "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σας ζητά να εξετάσετε όλες τις πιθανές εκβάσεις της κρίσης και να κρατήσετε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία".
  • Ο ουκρανικός λαός χρειάζεται την οικονομική και πολιτική συμπαράσταση της ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος, καλωσορίζοντας και την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας: "Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ξανασταθεί στα πόδια της οικονομικά, να ξεπεράσει το διχασμό και να προφυλαχθεί από τον εξτρεμισμό". 
  • Το ΕΚ, προσέθεσε, θα κάνει το παν για να διασφαλίσει ότι τα 3 δισ. από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα δοθούν στη χώρα αυτή το συντομότερο.

O πρόεδρος καλωσόρισε, τέλος, τη συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση του ΕΚ με τις κυβερνήσεις, για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της χρεοκοπίας μιας τράπεζας. 

Η δημιουργία τέτοιου μηχανισμού "ήταν απαραίτητη για την επιτυχία της τραπεζικής ένωσης", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "δεν μπορούσαμε και δεν επρόκειτο να δεχθούμε συμφωνία που δε διασφάλιζε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων.
  •  Όπως τόνισε, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλισθεί ότι ο φορολογούμενος δεν θα ήταν στην πρώτη γραμμή για τη διάσωση τραπεζών που χρεοκοπούν ώστε να σπάσει και έτσι ο επικίνδυνος άμεσος συσχετισμός της υγείας των τραπεζών με το χρέος των κρατών μελών.
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140320STO39402/
21/3/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin