Friday, March 14, 2014

Τι μάθαμε στην ολομέλεια: Ουκρανία, προστασία δεδομένων και Τρόικα. -Οι ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν την έρευνα για την Τρόικα. -E.K.


European Parliament - Plenary session in a minute: March 2014 from EP Slideshow on Vimeo.
-
Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία αλλά και η βελτίωση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων ήταν α δύο βασικά θέματα στην ολομέλεια του Μαρτίου. 
Οι ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν την έρευνα για την Τρόικα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και υιοθέτησαν αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τέλος, τα ευρωπαϊκά κόμματα έχουν πλέον ανακοινώσει τους υποψηφίους τους για τις ευρωεκλογές.


Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την Πέμπτη έκθεση με την οποία χαρακτηρίζουν την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου παράνομο και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Κρεμλίνο "απειλή  για την ασφάλεια της ΕΕ". Επίσης, κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις άμεσα.

Το δικαίωμα στη "λήθη" ή τη διαγραφή των προσωπικών δεδομένων αλλά και μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής κατά τη διαβίβαση των δεδομένων σε τρίτες χώρες, αποτελούν μέρος της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων της ΕΕ που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη. Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα κινδυνέψει αν δε σταματήσει το πρόγραμμα παρακολούθησης NSA.

  • Δύο εκθέσεις για την Τρόικα  ψηφίσθηκαν στην ολομέλεια την Πέμπτη. Τα μέλη αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της έρευνας για το κατά πόσο τα προγράμματα προσαρμογής επηρέασαν αρνητικά τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών της ευρωζώνης.

Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν πρόταση, για τον ορισμό των νανοϋλικών ως πρόσθετα τροφίμων. Επίσης, ζήτησαν μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών καθώς και νέους κανόνες εμπορίας για τους σπόρους, λέγοντας ότι η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής δεν δίνει στις χώρες της ΕΕ αρκετή ευελιξία για να προσαρμόσουν τους κανόνες στις ανάγκες τους.

Τη Τρίτη το ΕΚ ενέκρινε αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό των ύποπτων συναλλαγών. Θα δημιουργηθεί δημόσιο μητρώο στην ΕΕ, που θα απαριθμεί τους ιδιόκτητες εταιρειών ενώ οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές την Τρίτη.

Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την απαγόρευση φθοριούχων αερίων σε νέες μονάδες κλιματισμού και ψυγεία από το 2022 έως το 2025. Συνολικά, η χρήση υδροφθορανθράκων (HFC) αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει να μειωθούν κατά 79% μέχρι το 2030, καθώς ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως 23.000 φορές περισσότερο από το CO2. 

Τη δημιουργία κοινών φορτιστών για τα κινητά τηλέφωνα αποφάσισε το ΕΚ την Πέμπτη.

Οι ευρωβουλευτές βελτίωσαν τους κανόνες για τον έλεγχο των οχημάτων, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια και τη διασφάλιση της διασυνοριακής αναγνώρισης του πιστοποιητικού καταλληλότητας.

Πολίτες από όλη την Ευρώπη μας λένε γιατί είναι σημαντικό να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, σε μία σειρά από βίντεο που ετοίμασε το ΕΚ για την τελική φάση της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Μάιου. Πολλά ευρωπαϊκά κόμματα έχουν ήδη ανακοινώσει τους υποψηφίους τους για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
www.europarl.europa.eu
14/3/14
---

--

 



No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin