Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, που διεξήχθη 1 και 2 Απριλίου, απηύθυνε κάλεσμα να αποφευχθεί ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος» με τη Ρωσία, αφού «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην οριστική διαίρεση της ευρωπαϊκής ηπείρου».

«Χρειαζόμαστε, προφανώς, μια στρατηγική προσέγγιση στη Ρωσία, χωρίς αυταπάτες και αφέλεια. Ασφαλώς σέβομαι το σύνολο της ιστορικής εμπειρίας των συμμάχων, του κάθε κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.
Δεν πρέπει όμως να δηλώσουμε σήμερα την επιστροφή προς Ψυχρό Πόλεμο”» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως «έχουμε ξεχάσει» ότι το βασικό συστατικό του Ψυχρού Πολέμου ήταν η πυρηνική ισορροπία, ισορροπία του τρόμου και, τελικά, ο πυρηνικός έλεγχος.

«Τώρα, όμως, η επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο μπορεί να είναι ιστορικά τελική, διότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας είναι πλέον μόνιμη, διαρθρωτική, δηλαδή και γεωγραφική και εθνική. Τέτοια αντιπαράθεση θα βάλει μπροστά σε δίλημμα τη μεγάλη ομάδα χωρών με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναπτύξει σχέσεις» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να τηρήσουμε στάση αναμονής και να εξετάσουμε με σοβαρότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην κατεύθυνση μιας πολιτικής και διπλωματικής λύσης. Η Ε.Ε. έχει μια πολύ σαφή θέση για την Ουκρανία. Αλλά θέλουμε μια πολιτική λύση και όχι την τελική ιστορική διαίρεση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εάν δεν συμφωνήσουμε στον τελικό διαχωρισμό, θα πρέπει να μελετήσουμε πώς αναπτύσσονταν όλα τα εκκρεμή διεθνή προβλήματα στη Συρία, στο Ιράν»

4/4/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ: