Monday, June 23, 2014

Παρέμβαση Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο ΣΕΥ μετά την ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας P. Klimkin (Λουξεμβούργο, 23.06.2014)

ΥΠΕΞ, Δευτέρα, 23 Ιούνιος 2014:
 
Παρατίθεται παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σήμερα, στο Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Pavlo Klimkin, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία:

«Ο βασικός πολιτικός στόχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είναι, πιστεύω, να στηρίξουμε την πολιτική πρωτοβουλία του Προέδρου Poroshenko να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 15 σημείων.
Από αυτή την οπτική γωνία, θεωρώ ότι το σχέδιο Συμπερασμάτων που επεξεργάστηκε η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων είναι απόλυτα επαρκές.

Θα ήθελα, όμως, να παρατηρήσω ότι το σχέδιο αυτό εμπεριέχει τέσσερις διαφορετικούς πυλώνες :

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την εξωτερική πολιτική και την αποκατάσταση των καλών διμερών και, πιο συγκεκριμένα, των διασυνοριακών σχέσεων Ουκρανίας - Ρωσίας.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι αυτός της εσωτερικής ασφάλειας, προφανώς για όλους τους πολίτες, όλες τις γλωσσικές και εθνοτικές ομάδες και όλες τις περιοχές της Ουκρανίας.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στις εσωτερικές συνταγματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδίως στην αποκέντρωση σε σχέση με τις ανατολικές περιοχές και την προστασία όλων των μειονοτήτων.

Ο τέταρτος πυλώνας είναι ένα κίνητρο αναπτυξιακού και οικονομικού χαρακτήρα, κυρίως σε σχέση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ανατολικές περιοχές.

Πολλά από τα σημεία αυτά μπορούν να προωθηθούν, ούτως ή άλλως, ως εσωτερικές αποφάσεις των πολιτειακών οργάνων της Ουκρανίας, ενώ η καταδίκη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος είναι κάτι αυτονόητο για την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και για κάθε σύγχρονο κράτος.

  • Το παράδοξο είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στα 15 σημεία η επίλυση των ενεργειακών εκκρεμοτήτων. Υποθέτω ότι αυτό είναι ένα σιωπηρό 16ο σημείο.
Επειδή ο Πρόεδρος Poroshenko δήλωσε ότι αυτό είναι το σχέδιο Α και σε περίπτωση αποτυχίας υπάρχει σχέδιο Β, πρέπει να πούμε ότι η ευρωπαϊκή θέση εστιάζει στην ανάγκη στήριξης του σχεδίου Α για να αποφύγουμε τυχόν «διολίσθηση» σε ένα σχέδιο Β που δεν βοηθά κανέναν».
mfa.gr
23/6/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin