Friday, July 4, 2014

Συμπλήρωση 200 ετών από τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στη διαμόρφωση του πολιτειακού ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας και 150 ετών από το θάνατο του Εϋνάρδου (Χαιρετισμός Ευ. Βενιζέλου)

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στη διαμόρφωση του πολιτειακού ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας και 150 ετών από το θάνατο του Εϋνάρδου...
ΥΠΕΞ, Παρασκευή, 04 Ιούλιος 2014:
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που οργανώθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στη διαμόρφωση του πολιτειακού ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας και 150 ετών από το θάνατο του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Εϋνάρδου και την έκδοση σχετικής συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία:

«Κύριε Πρέσβη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, κυρίες και κύριοι, πριν από λίγο ονοματίσαμε, επισήμως, την μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων του πρώτου ορόφου του κεντρικού κτιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών, του λεγόμενου Νεοκλασικού, ως Αίθουσα Ιωάννη Καποδίστρια, αποδίδοντας μία καθυστερημένη οφειλή στον άνθρωπο που ταυτίστηκε με την πρώτη μεγάλη προσπάθεια συγκρότησης ενός σύγχρονου νέου ελληνικού κράτους.

Η μοίρα τα φέρνει έτσι, ώστε ένα κτίριο, εμβληματικό, στην καρδιά της Αθήνας, που έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα στο Υπουργείο των Εξωτερικών, ως δωρεά της οικογένειας του Ανδρέα Συγγρού, ενός ανθρώπου που σχετίζεται και αυτός με την οικονομική ιστορία της χώρας και ιδίως με την ιστορία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, να φιλοξενεί τώρα, επιπλέον, τη μνήμη και την παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια, που ούτως ή άλλως είναι ενσωματωμένη στην ιστορία της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας, του Ελληνικού Κράτους, θα έλεγα, γενικότερα.

Άλλωστε, στο γραφείο του Υπουργού των Εξωτερικών φιλοξενούνται τα πορτρέτα όλων εκείνων των μεγάλων ιστορικών προσωπικοτήτων που διαμόρφωσαν, λίγο ως πολύ, την έννοια της κρατικότητας στην Ελλάδα και επηρέασαν, καθοριστικά, το στρατηγικό προσανατολισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Καποδίστριας και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, είναι δύο από αυτούς, μαζί με ένα από τα λίγα σωζόμενα γνήσια αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή.

Χαίρομαι, επίσης, γιατί σήμερα γιορτάζουμε αυτή την κοινή επέτειο που συνδέει τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Ιωάννη Γαβριήλ Εϋνάρδο, και ευχαριστώ θερμά τη Διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας μας, της Διεύθυνσης Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων, την Πρέσβη, κυρία Λούπα, που είχε την πρωτοβουλία να διοργανωθούν αυτές οι εκδηλώσεις. Την θυμάμαι από τη θητεία της στο Γενικό Προξενείο της Γενεύης. Όπως ευχαριστώ και όλους εκείνους που συνετέλεσαν στο να οργανωθεί με αρτιότητα αυτή η εκδήλωση. Πρωτίστως την Αυτού Εξοχότητα τον Πρέσβη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας που μας τιμά με την παρουσία του.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι ένα σημείο αναφοράς διαρκώς, γιατί το αίτημα να συγκροτηθεί η Ελλάδα ως σύγχρονο κράτος εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο και επιτακτικό.

Είχα την ευκαιρία, πολύ πρόσφατα, να εκθέσω τις απόψεις μου για τον Κυβερνήτη σε μία πολύ ωραία και θαρραλέα εκδήλωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πριν από λίγες εβδομάδες.

Πέρσι, στις 30 Οκτωβρίου, είχαμε την ευκαιρία από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας να χαιρετίσουμε την έναρξη μίας εκδήλωσης αφιερωμένης στη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στις ελληνορωσικές σχέσεις με ένα, θα έλεγα, προκαταβολικό τρόπο, μια που η συμβολή του Καποδίστρια στην ρωσική αυτοκρατορική διπλωματική υπηρεσία προηγήθηκε της ανάληψης των καθηκόντων του ως πρώτου Κυβερνήτη του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.......................mfa.gr

4/7/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin