Thursday, October 16, 2014

Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ Κυρ.Γεροντόπουλου στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς με θέμα την καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

ΥΠΕΞ, Πέμπτη, 16 Οκτώβριος 2014:
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, με θέμα την καθιέρωση Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Γεροντόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία, όπου στο χωριό Σαρτανά της Μαριούπολης έχασαν την ζωή τους από οβίδα πυροβολικού πολίτες ελληνικής καταγωγής.
Όπως ανέφερε, υπάρχει τόσο από την πλευρά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Βενιζέλου, όσο και από τη δική του, στενή επικοινωνία με τον Γενικό Πρόξενό της Ελλάδας στη Μαριούπολη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, ότι ελήφθη απόφαση να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των θυμάτων και στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, προκειμένου να βοηθηθούν οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς κατά τη διάρκεια του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα.

Ο κ. Γεροντόπουλος ανέφερε, στη συνέχεια, στα μέλη της Επιτροπής ότι πρόσφατα, με δική του πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, με αντικείμενο την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων και απονομής ελληνικής ιθαγένειας για τις εκκρεμείς περιπτώσεις που αφορούν ομογενείς της Ουκρανίας, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης - απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Σάββα Αναστασιάδη, για το θέμα της ετοιμότητας, εάν παραστεί ανάγκη, μεταφοράς ομογενών από την Ουκρανία - ότι το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία είναι έτοιμο να παρέμβει οπουδήποτε χρειαστεί. «Η Ελλάδα έχει σχεδιασμό για όλο τον κόσμο και το σχέδιο αυτό ενεργοποιείται κάθε φορά που χρειάζεται. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Λιβύης».

Στην παρέμβαση του για την καθιέρωση ημέρας της ελληνικής γλώσσας, ο κ. Γεροντόπουλος αφού συνεχάρη τον παριστάμενο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας κ. Ιωάννη Κορίνθιο και όσους συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή, τόνισε: «Η ελληνική γλώσσα συγκινεί και ενδιαφέρει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Γης. Το βλέπουμε αυτό και το διαπίστωσα και ο ίδιος προσωπικά, επισκεπτόμενος έδρες διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας σε όλες τις ηπείρους. Η γλώσσα μας είναι η έκφραση του ελληνικού πολιτισμού και μέσω αυτής μπορούμε να τον διαδώσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Υπουργείο Εξωτερικών και εγώ προσωπικά από την θέση μου, τώρα αλλά και ως απλός βουλευτής, θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας».
 mfa.gr
16/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin