Saturday, October 4, 2014

Ερντογάν: Για μένα ο Μπάιντεν έχει τελειώσει

Σε σκληρές δηλώσεις εναντίον του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι για εκείνον έχει τελειώσει ο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν σέβεται και θαυμάζει τον Ερντογάν, απαντά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση εκπροσώπου του Αμερικανού Αντιπροέδρου.

Ο Ταγίπ  Ερντογάν σήμερα, την πρώτη μέρα της γιορτής του μπαϊράμ, κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Τζο Μπάϊντεν πως ο Τούρκος Πρόεδρος στην συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη του είχε πει επί λέξη «Εσείς είχατε δίκιο» για το θέμα του ΙΣΙΛ.

«Αν ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τέτοιες εκφράσεις γι αυτό το θέμα για μένα είναι ιστορία. Εγώ τέτοιες δηλώσεις δεν έκανα ποτέ. Με λύπη αντίκρισα τις δηλώσεις του. Αν ο κύριος Μπάιντεν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να μας ζητήσει συγγνώμη. Για μας είναι απαράδεκτο να γυρνάει εδώ και εκεί στους κύκλους και να κάνει τέτοιες δηλώσεις», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Χθες το βράδυ Τούρκοι ανταποκριτές από την Ουάσινγκτον μετέδωσαν ότι ο Μπάιντεν επέκρινε την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου. "Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είναι ένας παλιός φίλος, μου είχε πει, εσείς είχατε δίκιο, επιτρέψαμε σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν (στη Συρία), τώρα προσπαθούμε να σφραγίσουμε αυτή την είσοδο", φέρεται να δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος διέψευσε τον Τζο Μπάϊντεν λέγοντας ότι "οι ξένοι πολεμιστές δεν πέρασαν ποτέ από την χώρα μας στην Συρία. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Με λύπη το αντίκρισα. Ποτέ δεν τους είπα, μα ποτέ `εμείς κάναμε λάθος και εσείς είχατε δίκιο`. Εάν ο κύριος Μπάιντεν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να απολογηθεί".

Για την προέλαση του ΙΣΙΛ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: "Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι τα σύνορά μας απειλούνται. Αυτή τη στιγμή αυτοί που είναι στο Κομπάνι αύριο μπορεί να είναι στο Χασέκι, ίσως στο Άρτβιν και ίσως σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας. Επομένως απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ως Τουρκική Δημοκρατία  λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Κάνουμε τις προετοιμασίες μας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο".

Για τον τάφο Σουλεϊμάν Σαχ ο οποίος βρίσκεται στην Συρία και αποτελεί τουρκικό έδαφος, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι εκεί βρίσκονται 40 Τούρκοι στρατιώτες. "Αν τους πειράξουν έστω και μία τρίχα είναι φανερό τι βήματα θα κάνουμε. Μην έχετε αμφιβολίες γι αυτό. Από εκείνη τη στιγμή θα αλλάξουν όλα. Γι αυτό το θέμα πρέπει να πω ακόμη κάτι. Επέμεινα πάνω σε κάτι. Αν δεν γίνουν τρία πράγματα εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην συμμαχία, είπα. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να διευθετηθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Πάνω σε αυτό οι Αμερικανοί είπαν ότι το βλέπουν θετικά. Το δεύτερο, είναι η ζώνη ασφαλείας. Εμείς αποδεχτήκαμε 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Γι αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Μέσα σε αυτή την ζώνη είναι και ο τάφος Σουλεϊμάν Σαχ. Το τρίτο είναι η αρχή της εκπαίδευσης και αμοιβής. Είναι ένα σημείο συμφωνίας με τις συμμαχικές δυνάμεις για το θέμα της εκπαίδευσης και αμοιβής τόσο των στρατιωτών του Ιράκ όσο και της Συρίας.

  • Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν σέβεται τον Ερντογάν
Εξηγήσεις επί των τοποθετήσεων του αντιπροέδρου Μπάιντεν, στη διάρκεια ανοιχτού φόρουμ με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, την περασμένη Πέμπτη, δίδει ο Λευκός Οίκος, με δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου. Οι δηλώσεις Μπάιντεν για το ρόλο της Τουρκίας στην συριακή κρίση και την ενίσχυση του ISIL προκάλεσαν την αντίδραση του Τούρκο προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι μια κρίσιμη σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες κι ο Αντιπρόεδρος έχει στενή προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο σέβεται και θαυμάζει. Οι δύο ηγέτες μίλησαν χθες για την κοινή προσπάθεια των χωρών μας για την καταπολέμηση του ISIL και συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές μας καθώς πάμε μπροστά».

Εξηγώντας τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Μπάιντεν «προσπαθούσε να μεταδώσει ότι κανένας από μας δεν ήξερε αρκετά για τα διάφορα στοιχεία της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Συρίας. Ωστόσο, τώρα που είμαστε αντιμέτωποι με την κοινή απειλή του ISIL, είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας στην περιοχή, για να υποβαθμίσουμε και να καταστρέψουμε αυτή την κακόβουλη δύναμη».

  • «Ο Μπάιντεν θαυμάζει τον Ερντογάν»
Επείγουσα δήλωση στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ απέστειλε η εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπαθώντας να προλάβει την κρίση που ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έπειτα από την δήλωση Μπάιντεν στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με την οποία κατηγόρησε την Τουρκία για εξοπλισμό των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων στην Συρία με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ο ΙΣΙΛ. Η εκπρόσωπος Μπάιντεν τονίζει στην δήλωση ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος τρέφει θαυμασμό στο πρόσωπο Ερντογάν και πως με τις δηλώσεις του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το μόνο που προσπαθούσε ήταν να τονίζει την αβεβαιότητα που υπάρχει στην Συρία.

Οι δηλώσεις Μπαίντεν οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στην Άγκυρα έγιναν σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία να συμμετάσχει στον συνασπισμό εναντίον του ΙΣΙΛ.

Η διευκρινιστική δήλωση της εκπροσώπου του Μπάιντεν Κέντρα Μπαρκόφ η οποία στάληκε δια της ηλεκτρονικής οδού στην εφημερίδα Χουριέτ είναι η εξής:

"Η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ και ο Αντιπρόεδρος έχει στενές προσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν για το πρόσωπο που οποίου τρέφει σεβασμό και θαυμασμό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σήμερα τις κοινές προσπάθειές τους για αγώνα εναντίον του ΙΣΙΛ και συμφώνησαν να υπάρχει συντονισμός στις ενέργειές που θα ακολουθήσουν από δω και πέρα. Ο Αντιπρόεδρος την Πέμπτη το βράδυ στις δηλώσεις του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ  προσπαθούσε να εξηγήσει ότι κανένας μας δεν γνωρίζει αρκετά για τα διάφορα αντιπολιτευτικά στοιχεία της Συρίας. Ωστόσο τώρα είμαστε απέναντι από την κοινή απειλή του ΙΣΙΛ και είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε μαζί με τους συμμάχους μας στην περιοχή για να εξουδετερώσουμε την ανίερη αυτή δύναμη".

Πάντως χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος τηλεφώνησε ο ίδιος στον Τζο Μπάιντεν ωστόσο ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη στην δήλωσή τους δεν αναφέρθηκαν αν συζητήθηκε και το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όπως μεταδόθηκε από τους Τούρκους ανταποκριτές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζο Μπάιντεν επέρριψε ευθύνες στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή συμπεριλαμβανομένου και της Τουρκίας για την απειλή του ΙΣΙΛ και υπερασπιζόμενος την πολιτική Ομπάμα στην Συρία υπογράμμισε πως αν υπήρχε στήριξη στην μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας τότε το ΙΣΙΛ δεν θα εμφανιζόταν. "Οι σύμμαχοί μας στην περιοχή ήταν το μεγαλύτερο μας πρόβλημα στην Συρία. Με τους Τούρκους και ιδιαίτερα με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο περάσαμε πολύ χρόνο μαζί έχω εξαιρετικές σχέσεις. Με την Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα κλπ. Τι έκαναν; Ήταν πολύ αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον Άσσαντ και για έναν πόλεμο Σουνιτών - Σιιτών. Τι έκαναν; Έστειλαν σε όλους όσοι πολεμούσαν τον Άσσαντ εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλα. Στήριξαν την Ελ Νούσρα, την Ελ Κάιντα. Δέχτηκαν τους τζιχαντιστές που έρχονταν από όλο τον κόσμο", φέρεται να είπε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι ξαφνικά όλοι ξύπνησαν. Ο Τζον Μπάιντεν αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο είπε: "Ο Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος είναι παλιός φίλος μου είπε `εσείς είχατε δίκιο, επιτρέψαμε σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν (στην Συρία), τώρα προσπαθούμε να σφραγίσουμε τα σύνορα".

[kathimerini.com.cy]
4/10/14
--
-

 *** Friends of Syria


2 comments:

  1. In Turkey, President Recep Tayyip Erdogan demanded and received an apology from the US vice-president, Joe Biden, over comments in which Biden said the Turkish leader had admitted Turkey had made mistakes by allowing foreign fighters to cross into Syria....

    Erdogan denied ever saying that and told reporters in Istanbul that Biden “will be history for me if he has indeed used such expressions”.

    The White House said Biden spoke to Erdogan on Saturday “to clarify comments”, and said Biden apologised “for any implication” that Turkey or other allies had intentionally supplied or helped in the growth of the Isis group or other extremists in Syria.

    Responding to questions following his speech at the Harvard Kennedy School on Thursday, Biden described Erdogan as “an old friend” and added: “He [Erdogan] said: ‘You were right. We let too many people through.’ Now they’re trying to seal their border.”

    Erdogan said: “I have never said to him that we had made a mistake, never. If he did say this at Harvard then he has to apologise to us. Foreign fighters have never entered Syria from our country. They may come to our country as tourists and cross into Syria, but no one can say that they cross in with their arms.” .................http://www.theguardian.com/world/2014/oct/04/us-jets-attack-isis-syrian-town-turkish-leader-rebukes-biden
    4/10/14

    ReplyDelete
  2. Biden özür diledi...

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Harvard Üniversitesi’ndeki konuşmasından dolayı özür diledi.

    Beyaz Saray’dan AA muhabirinin sorusu üzerine gönderilen açıklamada, Biden’ın önceki gün Harvard Üniversitesi'nde sarfettiği sözlere açıklık getirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradığı belirtildi.

    Biden’ın, Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye’de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür dilediğini bildirdi.

    Açıklamada, “Başkan Yardımcısı, ABD’nin, Türkiye dahil, IŞİD’in kaynaklarıyla mücadelede dünya genelindeki müttefiklerimiz ve partnerlerimizin yaptıkları fedakarlıklar ve taahhütlere büyük değer verdiğimiz konusuna açıklık getirdi. İki lider, ABD ve Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede yakından çalışmasının önemini teyit etti” ifadesi kullanıldı.
    http://www.aa.com.tr/tr/rss/399778--abd-baskan-yardimcisi-biden-ozur-diledi
    4/10/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin