Monday, November 10, 2014

Αδυναμία ΕΕ να επιληφθεί πολιτικών θεμάτων. (ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΕΡΝΕΙ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η Α. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)

Η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η τέως Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ, Ανδρούλλα Βασιλείου, η θητεία της οποίας έληξε την 1η Νοεμβρίου, 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Κομισιόν υπό τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, η κ. Βασιλείου τόνισε ότι όσον αφορά το Κυπριακό αλλά και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ καταγράφεται η κατανόηση και συμπαράσταση των θεσμικών οργάνων και των Ευρωπαίων εταίρων για την απαράδεκτη τουρκική στάση, την ίδια στιγμή καταγράφεται η αδυναμία της ΕΕ να επιληφθεί αποτελεσματικά πολιτικών θεμάτων, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Κυπριακού, λόγω του συνεχώς αναβαθμιζόμενου ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή.
Κύπρος και αλληλεγγύη ΕΕ
Ερωτηθείσα εάν θεωρεί ότι η ΕΕ επέδειξε την αναμενόμενη αλληλεγγύη με την Κύπρο τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα με το κούρεμα καταθέσεων, όσο και στο εθνικό θέμα και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, η κ. Βασιλείου, υπενθυμίζοντας ότι η αλληλεγγύη αποτελεί βασική αρχή και αξία της ΕΕ, είπε ότι “για τα θέματα που αναφέρεστε δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα μπορούσε να επιδειχθεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη”.

“Το κάθε θέμα βέβαια έχει τις δικές του παραμέτρους. Υπάρχουν για παράδειγμα πολλά ζητήματα που αγγίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα τα οποία δεν ρυθμίζονται από τις Βρυξέλλες”, συνέχισε.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το εθνικό θέμα και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι “ενώ καταγράφεται η κατανόηση και συμπαράσταση των θεσμικών οργάνων και των Ευρωπαίων εταίρων μας για την απαράδεκτη τουρκική στάση, την ίδια  στιγμή καταγράφεται η αδυναμία της ΕΕ να επιληφθεί αποτελεσματικά πολιτικών θεμάτων, ιδιαίτερα στη περίπτωση του εθνικού μας θέματος, λόγω του συνεχώς αναβαθμιζόμενου ρόλου της Τουρκίας στη περιοχή μας”.


Εικόνα της Κύπρου στην ΕΕ
Κληθείσα να αναφεφθεί στην εικόνα της Κύπρου στην ΕΕ, η κ. Βασιλείου, η οποία διετέλεσε Επίτροπος Υγείας (2008-2010) και Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ (2010-2014) ανέφερε ότι η εικόνα της Κύπρου στην ΕΕ αλλάζει ανάλογα με τις εξελίξεις και παρατήρησε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Όπως σημείωσε, η άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ήταν κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, γεγονός που δημιούργησε πολύ θετικές εντυπώσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ με θετικό πρόσημο καταγράφεται επίσης η αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης.

“Οπωσδήποτε υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, ιδιαίτερα όσο αφορά την ενεργότερη συμμετοχή μας στα θεσμικά όργανα και τη συνδιαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών σε διάφορους τομείς.  Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε στόχευση και να εκφράζουμε θέσεις στις πλείστες πολιτικές έτσι που το στίγμα που κάποιοι ήθελαν κατά καιρούς να μας αποδώσουν ως μονοθεματικοί σιγά-σιγά να αρχίζει να ξεθωριάζει”, επισήμανε....

[politisnews.eu]
10/11/14
--

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin