Friday, November 7, 2014

Η Άγκυρα ζητά από την Ουάσιγκτον να πιέσει την Λευκωσία

Η τουρκική πλευρά πραγματοποιεί επίσημη έκκληση στην Ουάσιγκτον για άσκηση πίεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση του νέου αδιεξόδου στο Κυπριακό. από την Τουρκία

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιγιέτ», ο Υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, ζητά από την Ουάσιγκτον να πιέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Ίσως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη λύση με την άσκηση πίεσης στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου», τονίζει ο κ. Μποζκίρ. Ο ίδιος τονίζει ότι η υπομονή της χώρας του και της τ/κ πλευράς σε ότι αφορά τους διπλωματικούς ελιγμούς της ε/κ πλευράς πλέον έχει εξαντληθεί.


Ο κ. Μποζκίρ ξεκαθαρίζει ότι πλέον η Λευκωσία και η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αναμένει νέα βήματα από την κυβέρνηση του στο Κυπριακό. «Να γίνει αντιληπτό ότι τόσο στην Τουρκία, όσο και στην ΤΔΒΚ δεν υπάρχει περισσότερη ενέργεια για την επίλυση του θέματος», τονίζει ο ίδιος.
Ο κ. Μποζκίρ εξαπολύει μετωπική επίθεση κατά της Λευκωσίας και κάνει λόγο χαρακτηριστικά για ένα «κακομαθημένο παιδί». Ο ίδιος τονίζει:

«Πρόκειται για ένα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης. Επειδή δεν αντιμετώπισαν ποτέ κάποια αντίποινα γι’ αυτά που κάνουν, συνεχίζουν την ίδια συμπεριφορά. Γι’ αυτό τον λόγο, εκείνοι που θα επιλύσουν το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Εκείνοι που θα το επιλύσουν είναι η Ε.Ε. και οι χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν δώσει τη δυνατότητα στην Ε/κ Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου να συμπεριφέρεται σαν  κακομαθημένο παιδί».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ε.Ε. της Τουρκία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν κάποιες «κόκκινες γραμμές», τις οποίες δεν είναι δυνατόν να υπερβεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Μποζκίρ παρομοιάζει την διαδικασία των συνομιλιών με ένα «συνοικέσιο», το οποίο έχει ως πρωταρχικό στόχο έναν νέο «γάμο» της ε/κ πλευράς με την τ/κ πλευρά.  «Προσπαθούμε να παντρευτούμε. Όμως ο γάμος αυτός, υπό το φως των παλαιών εμπειριών, θα πρέπει να θεμελιωθεί σωστά. Θα πρέπει πράγματι να καθορίσουμε ότι είναι ισχυρή η επιθυμία για τη συμβίωση», καταλήγει ο κ. Μποζκίρ.

Του Νίκου Στέλγια
 [kathimerini.com.cy]
7/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin