Thursday, November 13, 2014

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πέρασε το ψήφισμα κατά των τουρκικών προκλήσεων

Με την απόσυρση της υπογραφής των πρασίνων, εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο εκφράζει τη ενόχληση του για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η έγκριση του ψηφίσματος, το οποίο καλεί την Τούρκία να αποσύρει την οδηγία NAVTEX, διασυνδέει την συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κρίνεται θετικό για την Κύπρο λαμβάνοντας υπόψη τις εντονότατες πιέσεις που ασκήθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους.

Τονίζει επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα πλοία της από την  κυπριακή ΑΟΖ και κάνει αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Το κοινό ψήφισμα δεν υποστηρίχθηκε από την ομάδα των Πρασίνων, η οποία ενώ το είχε προσυπογράψει, τελικά απέσυρε την υπογραφή της, προφανώς όταν διαπίστωσε ότι η ολομέλεια δεν θα υιοθετούσε τροπολογία της με την οποία πρότεινε ότι το «θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για περαιτέρω προσέγγιση των δύο πλευρών, και ενδεχομένως να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο μιας ευρείας δέσμης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο τη δίκαιη, διατηρήσιμη και ισότιμη κατανομή των πόρων».

Eγκρίθηκαν δύο τροπολογίες, τις οποίες είχαν καταθέσει η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

  • Η τροπολογία του ΕΛΚ αφορούσε την παράγραφο 6 του ψηφίσματος και αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πιστεύει ότι τα οφέλη της ανακάλυψης σημαντικών αποθεμάτων υδρογονάνθρακα θα έπρεπε να χρησιμεύσουν στην Κύπρο, την Τουρκία, το Λίβανο, το Ισραήλ, τη Συρία, την Αίγυπτο και σε ολόκληρη την περιοχή ως μέσο για την εξασφάλιση ευημερίας, πλούτου και ειρηνικής και καλύτερης ζωής για όλους τους κατοίκους της περιοχής, με βάση το διεθνές δίκαιο».
  • Η τροπολογία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών συμπληρώνει την παράγραφο 10 και αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Εκφράζει τη διαρκή δέσμευση και την υποστήριξή του στις συνομιλίες με στόχο την επανένωση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος· υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Espen Barth Eide, όσον αφορά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανέναρξη των συνομιλιών”.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι το ψήφισμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα έπρεπε να επιδιωχθεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, απάντησε ότι ενδεχόμενες κυρώσεις αποφασίζονται σε επίπεδο ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει στις 17-18 Νοεμβρίου και θα ασχοληθεί με τα συμπεράσματα που αφορούν θέματα διεύρυνσης. Θα κινηθούμε ανάλογα με τις τουρκικές ενέργειες είπε.

Πρόσθεσε ότι η σημασία αυτού του ψηφίσματος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες έσπευσαν Τούρκοι αλλά και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους οι οποίοι επιχείρησαν να αλλοιώσουν το κείμενο.
www.sigmalive.com

13/11/14
--

ΣΧΕΤΙΚΑ:


ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin