Thursday, November 13, 2014

Σε τροχιά διεθνούς ενημέρωσης ο Sputnik: Ο νέος ειδησεογραφικός οργανισμός της Ρωσίας «απαντά» στη Δυτική προπαγάνδα

Ενα φιλόδοξο σχέδιο διεθνούς και αντικειμενικής ειδησεογραφίας με στόχο την εναλλακτική ενημέρωση απέναντι στη δυτική προπαγάνδα, στην οποία επιδίδονται τα δυτικά ΜΜΕ, ξεκίνησε στη Ρωσία. Το νέο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο, διεθνούς εμβέλειας και το ραδιόφωνο, με το συμβολικό όνομα Sputnik βρίσκεται ήδη «στον αέρα» της διεθνούς ενημέρωσης.

Οπως δήλωσε ο Ντμίτρι Κισέλιεφ, επικεφαλής του ομίλου μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya (του οργανισμού που δημιουργήθηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει αποστολή τη βελτίωση της εικόνας της Ρωσίας στο εξωτερικό) ο Sputnik θα προσφέρει μια άλλη εναλλακτική λύση προς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που προωθούν την «επιθετική προπαγάνδα ενός μονοπολικού κόσμου», ενώ θα αποτελέσει έγκυρη πηγή ενημέρωσης ακόμα και τους πιο συντηρητικούς αναγνώστες που που όμως «αναζητούν» την άλλη πλευρά της ενημέρωσης. Η ειδησεογραφική πολιτική του Σπούτνικ θα είναι «πολυπολική, πολύχρωμη και πολυπολιτισμική», υποσχέθηκε ο Κισέλιεφ: «Είμαστε ενάντια στην επιθετική προπαγάνδα που σερβίρουν σήμερα στον κόσμο και επιβάλλει ένα μονοπολικό μοντέλο» συμπλήρωσε.

Το διεθνές πρόσωπο του RIA Novosti

Ο ειδησεογραφικός όμιλος Rossiya Segodnya δηλώνει πως δεν αντικαθιστά το έγκριτο πρακτορείο RIA Novosti: «Το RIA Novosti καθώς και η ιστοσελίδα ria.ru παραμένει μια σημαντική πηγή πληροφοριών και ενημέρωσης στη Ρωσία. Στο εξωτερικό όμως, στο διεθνές κοινό συστηνόμαστε πλέον ως Sputnik, όνομα που ακούγεται οικείο, ιστορικό, αποτελεσματικό και ταυτόχρονα ρομαντικό» εξηγεί ο Κισέλιεφ.
Ως γνωστόν ο Sputnik ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία που εκτοξεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1957 από τη Σοβιετική Ενωση και αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Γραφεία σύνταξης σε όλον τον κόσμο

Ο νέος ειδησεογραφικός σταθμός βασίζεται προς το παρόν σε έναν ιστότοπο και ένα δίκτυο ραδιοφωνικών σταθμών σε περισσότερες από 30 χώρες. Ηδη τροφοδοτεί με ειδήσεις στα αγγλικά, ισπανικά, αραβικά και κινέζικα, όλο το 24ωρο, και διαθέτει περιφερειακά γραφεία σύνταξης στην Ουάσιγκτον, το Κάιρο, το Πεκίνο και το Μοντεβιδέο.
Ο Sputnik θα έχει γραφεία σε 25 πόλεις ανά τον κόσμο όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Νέο Δελχί και στις πρωτεύουσες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, θα απασχολεί σε κάθε πόλη μεταξύ 30 και 100 εργαζομένων. Μέσα στο 2015 θα μεταδίδεται πρόγραμμα σε 30 γλώσσες, και θα καλύπτει πάνω από 130 πόλεις και 34 χώρες.

gr.rbth.com
13/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin