Friday, December 12, 2014

Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου, στη Συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της 31ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των κ-μ του ΟΣΕΠ (Θεσσαλονίκη 12.12.14)

ΥΠΕΞ, Παρασκευή, 12 Δεκέμβριος 2014:
Ακολουθεί κείμενο δηλώσεων του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου, στη Συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της 31ης Συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ:

«Σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, διεξήχθη η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο. Είχα τη μεγάλη χαρά, όχι μόνο ως Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών, αλλά και ως πολίτης της Θεσσαλονίκης να υποδεχθώ εδώ στην πόλη μας τους συναδέλφους μου, Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ αλλά και εκπροσώπους χωρών που μετέχουν ως παρατηρητές, καθώς και τους Επικεφαλής ή τους εκπροσώπους των συνδεδεμένων με τον ΟΣΕΠ σωμάτων και οργάνων, καθώς και τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρησιακών σχεδίων που προωθούνται υπό την αιγίδα του ΟΣΕΠ.

Όπως ξέρετε, η Μαύρη Θάλασσα, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καλύπτει μία τεράστια αγορά τρακοσίων πενήντα εκατομμυρίων κατοίκων και είναι πρόσφορη για να αναπτυχθούν δίκτυα μεταφορών και ενέργειας. Ο ΟΣΕΠ είναι πια ένας ώριμος διεθνής οικονομικός Οργανισμός που έχει αποδείξει την προστιθέμενη αξία που προσφέρει στην περιφερειακή συνεργασία.

Την περίοδο αυτή η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ζει διεθνοπολιτικές εντάσεις. Και είναι υποχρέωση του ΟΣΕΠ να διακηρύσσει τον οικονομικό του χαρακτήρα, να μη μετατραπεί σε ένα ακόμα φόρουμ πολιτικής αντιπαράθεσης ή γενικής πολιτικής συζήτησης, αλλά να λειτουργήσει ως ένα πρακτικό όργανο για την προώθηση πολύ συγκεκριμένων σχεδίων που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη, την οικονομική συνεργασία, την πρόοδο, την ευημερία και την απασχόληση για όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες και όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Στη σημερινή Σύνοδο μετείχαν σε υψηλό Υπουργικό επίπεδο όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη και η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, για να αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα μόνο από τα μέλη του ΟΣΕΠ. Είχαμε την ευκαιρία, πριν από λίγους μήνες, στις 25 Σεπτεμβρίου, να συναντηθούμε άτυπα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και έτσι είχαμε ετοιμάσει τη σημερινή τυπική Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ.

Γιατί η φιλοδοξία της Ελληνικής Προεδρίας που λήγει σήμερα ήταν να συμβάλει στην αναδιοργάνωση των λειτουργιών και των δράσεων του Οργανισμού, να τις κάνει πιο αποτελεσματικές, πιο πρακτικές, πιο συνεκτικές σε συνεργασία με τη Μόνιμη Γραμματεία και τον Γενικό Γραμματέα τον Πρέσβη κ. Tvircun, ο οποίος βρίσκεται εδώ δίπλα μου.

Επί Ελληνικής Προεδρίας πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικές Υπουργικές συναντήσεις, των Υπουργών Υγείας, κάτι που ήταν πρωτοφανές και καινοφανές και ενδιαφέρον γιατί άνοιξε ένα νέο δίκτυο συνεργασίας, των Υπουργών Τουρισμού, των Υπουργών Μεταφορών. Και φυσικά πάντοτε υπάρχει το πεδίο της ενέργειας που είναι, αν θέλετε, η φυσική βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η συνεργασία μεταξύ των χωρών του ΟΣΕΠ.

Επιβεβαιώσαμε, σήμερα, τον φιλόδοξο στόχο που ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Προεδρίας, το “Building Support for Economic Cooperation”, με σύμβολο την αρχαία ελληνική τριήρη. Και με τα κείμενα που εγκρίναμε ομόφωνα αναδείξαμε τον ΟΣΕΠ ως το κατάλληλο φόρουμ για οικονομική συνεργασία μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, ο Οδικός Δακτύλιος του Ευξείνου Πόντου, αλλά και οι Θαλάσσιοι Διάδρομοι.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες διαστάσεις που αναδείξαμε. H ιστορική και πολιτιστική διάσταση, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Aποφασίσαμε να υιοθετήσουμε την ιδέα του Πολιτιστικού Λιμένος της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που ανάγεται στην ιστορική θεμελίωση της συνεργασίας μας στην περιοχή. Kαι βέβαια, από την άποψη αυτή, έχει μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε δράσεις, όπως είναι ο κινηματογραφικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός και άλλες ειδικές μορφές τουριστικών δράσεων, που έχουν ενδιαφέρον για όλες τις χώρες της περιοχής.

Επιβεβαιώσαμε σήμερα τη σημασία που έχει για τον ΟΣΕΠ η συνεργασία του, πρώτον, με τον ΟΗΕ – ήδη έχει εκδοθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για τη συνεργασία ΟΗΕ-ΟΣΕΠ. Kαι, βέβαια, η συνεργασία μεταξύ ΟΣΕΠ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι και πιο πρακτική, γιατί υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης κεφαλαίων που διατίθενται από τους διαρθρωτικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Περιφερειακή Ανασυγκρότηση (την EIB και την EBRD).

Χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί αναδεικνύουμε τους συνδεδεμένους με τον ΟΣΕΠ θεσμούς που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, την Τράπεζα για την Αναπτυξιακή Συνεργασία των Χωρών του Ευξείνου Πόντου, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, και, βέβαια, το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, που εδρεύει στην Αθήνα.

Η σημερινή σύνοδος είναι και η σύνοδος της αλλαγής της Προεδρίας και της μετάβασης από την Ελληνική Προεδρία στην Προεδρία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί είναι μαζί μου εδώ η νέα πρόεδρος του Οργανισμού, εξ ονόματος της χώρας και της Kυβέρνησής της, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Μολδαβίας και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Natalia Gherman, η οποία μας παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Μολδαβίας.

Προτεραιότητες, οι οποίες αποτελούν την φυσική συνέχεια των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας και από την άποψη αυτή την ευχαριστώ θερμότατα, γιατί αποδέχεται και σέβεται και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το κεκτημένο της ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ. Κι εγώ εκφράζω για μια ακόμη φορά τα συγχαρητήριά μου στην Κυβέρνηση της Μολδαβίας για το πρόσφατο αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν εκεί αλλά και τις ευχές μου για ένα επιτυχές εξάμηνο της μολδαβικής Προεδρίας στον ΟΣΕΠ. Βρίσκομαι εν μέσω δύο Μολδαβών, της Υπουργού της κας Natalia Gherman και του Γενικού Γραμματέα, του Πρέσβεως του κ. Victor Tvircun.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κούρκουλα, ο οποίος με αναπλήρωσε σε πάρα πολλές δραστηριότητες της Προεδρίας του ΟΣΕΠ και, φυσικά, τον συντονιστή της ελληνικής Προεδρίας και Πρόεδρο της Επιτροπής Υψηλών Αξιωματούχων του Οργανισμού τον Πρέσβυ κ. Μιχάλη Χρηστίδη. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω ατομικά όλους τους συναδέλφους μου Υπουργούς ή Υφυπουργούς που μετείχαν στη Σύνοδο αυτή και τίμησαν με την παρουσία τους και τον θεσμό και την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Σας ευχαριστώ πολύ».

[mfa.gr]
12/12/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin