Tuesday, December 16, 2014

Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε (Με αφορμή τις συλλήψεις των μελών του Κινήματος Γκιουλέν)

Με αφορμή τις συλλήψεις των μελών του Κινήματος Γκιουλέν και Τούρκων δημοσιογράφων, μια νέα κρίση, έρχεται να αφήσει την σκιά της στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Άγκυρα και Βρυξέλλες ανταλλάσσουν μηνύματα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Τις προηγούμενες ώρες, οι Βρυξέλλες έστειλαν στην Άγκυρα το μήνυμα ότι οι νέες μαζικές συλλήψεις των μελών του Κινήματος Γκιουλέν δεν εξυπηρετούν τους στόχους της Τουρκίας στο πεδίο του εκδημοκρατισμού. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, απευθυνόμενοι με μια νέα επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση, ζητούν τον τερματισμό των μαζικών συλλήψεων και την αποφυγή πρακτικών, οι οποίες επισκιάζουν το δημοκρατικό προφίλ της γειτονικής χώρας.
Απαντώντας σε αυστηρό ύφος, δια του στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα απαντά ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις της Ε.Ε. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κλείνει την πόρτα στα αιτήματα και στις προτάσεις των Βρυξελλών.

Χθες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει μετωπική επίθεση κατά της Ε.Ε. Ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Δύση και η Ε.Ε. βρίσκονται στο πλευρό του Κινήματος Γκιουλέν. Ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι «η Ε.Ε. δεν πρέπει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά δρώμενα της Τουρκίας».

Σε αντίθεση με την τουρκική κυβέρνηση, η τουρκική αντιπολίτευση αποδίδει σημασίας τα μηνύματα της Ε.Ε. και τονίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις αμαυρώνουν το γόητρο και το δημοκρατικό προφίλ της Τουρκίας. 

Του Νίκου Στέλγια
 [kathimerini.com.cy]
16/12/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin