Wednesday, December 3, 2014

Πρώην Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η Ρωσία Πίσω Από τις Αντιδράσεις Κατά του Shale Gas στην Ευρώπη

Τη Ρωσία είχε υποδείξει ως υποκινητή των διαμαρτυριών οικολογικών οργανώσεων ενάντια στο shale gas στην Ευρώπη ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν πριν την παραίτησή του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η Ρωσία έχει συνεργαστεί ενεργά με τις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις ώστε να διατηρηθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο», είχε δηλώσει ο Ράσμουσεν, χωρίς, ωστόσο, να προσκομίσει αποδείξεις, επικαλούμενος απλώς αναφορές των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά τους, έντονα αντέδρασαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που χαρακτήρισαν τις δηλώσεις Ράσμουσεν ως «παράνοια» που σχετίζεται με την κρίση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ανάλογες απόψεις εξέφρασε και ο Ιουλιάν Ιάνκου, επικεφαλής της επιτροπής βιομηχανίας της ρουμανικής Βουλής. «Είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να διατηρήσει αυτή την ενεργειακή εξάρτηση. Παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι», ισχυρίζεται ο Ιάνκου, ο οποίος, ωστόσο, παραδέχεται επίσης ότι δεν έχει αποδείξεις. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε πρόσφατα να δηλώσει, στην ρουμανική Βουλή, ότι η Ρωσία ξόδεψε 82 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή εκστρατεία εναντίον της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου. 


Οι διαδηλώσεις κατά των εξορύξεων αερίου σχιστών ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στη Βουλγαρία. Υπό το βάρος των κινητοποιήσεων, , η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, μιας χώρας με παραδοσιακά φιλικά αισθήματα προς την Μόσχα, απαγόρευσε την εξόρυξη αερίου σχιστών το 2012 και ακύρωσε άδεια που είχε χορηγηθεί νωρίτερα στην αμερικανική Chevron.
 [energia.gr]
3/12/14
-
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin