Friday, January 2, 2015

Κρίσιμος ο Ρόλος της ΕΚΤ στην Χρηματοδότηση της Οικονομίας

Στον ειδικό ρόλο που θα διαδραματίσει τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται ανάλυση που έδωσε στην δημοσιότητα η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο στην περίπτωση που η επόμενη ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να μην συνεχίσει ή να αντιστρέψει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που πραγματοποιούνται από την έναρξη του προγράμματος προσαρμογής, η υποστήριξη της ΕΚΤ προς την ελληνική οικονομία μπορεί επίσης να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Η Goldman Sachs σημειώνει πως πιθανότατα η Ελλάδα να ζητήσει χρηματοδότηση μεταξύ 6-15 δις ευρώ από τον επίσημο τομέα της Ευρωζώνης για να μετακυλήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015, κάτι που προϋποθέτει την στήριξη της ΕΚΤ.

Σημειώνει δε πως εάν μια ελληνική κυβέρνηση καταστεί αφερέγγυα, τότε η χρήση των εγγυημένων από την ελληνική κυβέρνηση ενέχυρων θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τέλος, οι επενδυτικός Οίκος σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν πόρους σε περίπτωση που τα επίπεδα καταθέσεων αρχίσουν ξανά να δέχονται πιέσεις και ότι σε αυτή την περίπτωση απαιτείται για να διατηρηθεί η χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας.
[ energia.gr]
2/5/14
--
-
Die Welt: Οι Έλληνες «σήκωσαν» 2,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες το Δεκέμβριο...

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin