Monday, January 12, 2015

Η Παραμονή σε Πρόγραμμα Προϋπόθεση για την Παροχή Ρευστότητας της ΕΚΤ

Στην διευκρίνιση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, προχώρησε χθες εκπρόσωπος της τράπεζας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ η συνέχιση της εξαίρεσης των κανόνων αποδοχής ενεχύρων που ισχύουν για τα ελληνικά ομόλογα, στην οποία βασίζεται σήμερα η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης στα τέλη Φεβρουαρίου και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικα. Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ για όσο διάστημα η τράπεζα αποδέχεται τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Το ίδιο συμβαίνει και για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις μη συμβατικής χρηματοδότησης της ΕΚΤ ( TLTRO’ s).

Σήμερα το κενό ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, ήτοι η διαφορά μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων, καλύπτεται από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ που συνολικά υπερβαίνει τα 45 δις ευρώ. Καθώς οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κινούνται ήδη κοντά στα 161 δις ευρώ και το καθεστώς της πολιτικής αβεβαιότητας ενδεχομένως να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις, μειώνοντας περαιτέρω το απόθεμα καταθέσεων, η ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδεικνύεται πολύτιμη για τις τράπεζες.

Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ως εφεδρεία και τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας ( ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία ωστόσο δεν είναι απεριόριστη και υπόκειται στην έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Τον Ιούνιο του 2012 όταν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν στα 150, 6 δις ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες είχαν έκθεση 124,1 δις ευρώ στον ELA.
  [energia.gr]
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin