Thursday, January 15, 2015

Έντονη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας από την έκθεση Μπαν (Καμία αναφορά στις προκλήσεις Μπαρμπαρός - Λόγο για απομόνωση των Τ/κ κάνει η έκθεση)

Κυκλοφόρησε επίσημα χθες η έκθεση του γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίς να καταστεί δυνατό, παρά τις έντονες παρεμβάσεις της Λευκωσίας, να αλλάξει η αρνητική παράγραφος η οποία αναφέρεται σε απομόνωση των τουρκοκυπρίων.
Πιο συγκεκριμένα η έκθεση μπαίνει στη λογική της συγκάλυψης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τήρησης ίσων αποστάσεων δομείται η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τη δραστηριότητα του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο κατά την περίοδο 21 Ιουνίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2014.

Η Έκθεση, η οποία καλύπτει την κρίσιμη περίοδο από την έκδοση της τουρκικής NAVTEX που δεσμεύει νότιες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ και της συνεχιζόμενης παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες ερευνητικές γεωτρήσεις του «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» εντός της κυπριακής ΑΟΖ στην παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, δεν προβαίνει σε καμία σαφή αναφορά για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες. Στην Έκθεση δεν επιχειρείται η σύνδεση των αιτίων που δημιούργησαν την κρίση και που οδήγησαν στην αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ούτε και γίνεται οποιαδήποτε αναφορά για τη θετική και εποικοδομητική στάση που τήρησε η κυπριακή Κυβέρνηση στην προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα προβληματική κρίνεται η αναφορά στην Έκθεση σε «κοινούς ενεργειακούς πόρους», χωρίς αυτή να διασυνδέεται με τη νέα τάξη πραγμάτων που θα προκύψει από τη λύση του Κυπριακού, καθώς επίσης και η επαναφορά στην Έκθεση του θέματος περί της δήθεν «απομόνωσης» των τουρκοκυπρίων. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Έκθεσης προβάλλεται ο ισχυρισμός για την ύπαρξη εμποδίων και περιορισμών που παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και την αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στα αίτια της απομόνωσης που είναι η συνέχιση της τουρκικής κατοχής.

Σημαντικές επισήμανσης είναι επίσης οι ανεπάρκειες της Έκθεσης στις αναφορές της για το θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα για την εκτίμηση που εκφράζει για τη συνεργασία της Τουρκικής πλευράς με τη ΔΕΑ, ενόσω δεν γίνεται καμία αναφορά στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να επιτρέψει τη δραστηριότητα της ΔΕΑ σε περισσότερες από τριάντα περιοχές που χαρακτηρίζει ως «στρατιωτικές ζώνες».

Έντονα δυσαρεστημένη η κυβέρνηση
Δυσαρέσκεια και απογοήτευση εξέφρασε η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη αναφορικά με το περιεχόμενο της Έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τη δραστηριότητα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση επιθυμεί να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση της για το περιεχόμενο της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δραστηριότητα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κατά την περίοδο 21 Ιουνίου 2015 έως 15 Δεκεμβρίου 2014.

Ως προς τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες αναπόφευκτα οδήγησαν στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, η Έκθεση παραθέτει τα γεγονότα με τρόπο που ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Καμία αναφορά για το Μπαρμπαρός»
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση δεν γίνεται σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ καμία αναφορά δεν γίνεται στην παράνομη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας από το Barbaros, συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η απουσία σαφούς αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία που οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο με την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης, είναι αφενός προβληματική και αφετέρου δεν υποβοηθά στην επίλυση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση υπενθυμίζει τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ως θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Εκτιμούν τη συνεργασία των κατοχικών δυνάμεων με τη ΔΕΑ»
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης την έντονη απογοήτευση της κυβέρνησης για τις ανεπαρκείς αναφορές της Έκθεσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα για την εκτίμηση που εκφράζεται προς τις κατοχικές δυνάμεις για τη συνεργασία τους με τη ΔΕΑ.  «Η εικόνα αυτή πολύ απέχει από την πραγματικότητα αφού είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία αρνείται να προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση σε πέραν των 30 στρατιωτικών περιοχών στις οποίες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες βρίσκονται μαζικοί τάφοι, ως επίσης σε στρατιωτικά αρχεία, παρεμποδίζοντας σημαντικά το έργο της ΔΕΑ και επιτείνοντας έτσι το δράμα των συγγενών αγνοουμένων» ανέφερε.

«Ατυχείς ισχυρισμοί για απομόνωση των Τ/κ»
Επιπλέον, στην Έκθεση συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά ατυχείς ισχυρισμοί περί δήθεν εμποδίων και περιορισμών που  παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας καθώς και για δήθεν αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο. Τονίζουμε ότι οι όποιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά στρατεύματα. Καλούμε για άρση των περιορισμών που η κατοχική δύναμη επιβάλλει στους Τουρκοκυπρίους προς εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Τουρκίας που στοχεύουν στη συνέχιση της διαίρεσης και της κατοχής.

«Η Κυβέρνηση τονίζει ότι η προσέγγιση ίσων αποστάσεων υπό το πρόσχημα της αμεροληψίας αποθρασύνει την Τουρκία και δυσχεραίνει περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση. Προτιθέμεθα άμεσα να προβούμε σε γραπτά όσο και σε προφορικά διαβήματα μέχρι και τον ΓΓ του ΟΗΕ» τόνισε ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος.

«Ξεκάθαρη η άποψη Άιντα»
Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του κ. Άιντα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Για μας είναι ξεκάθαρο, θεωρώ ότι αυτό προκύπτει ξεκάθαρα και από τη χθεσινή δήλωση του κ. Eide μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν ο κ. Άιντα διαβίβασε στην Κυβέρνηση αν θα ζητήσει από την Τουρκία να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο κ. Άιντα δήλωσε χθες δημόσια μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδείξει την εποικοδομητική του προσέγγιση στο θέμα και αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση έπρεπε να τύχει αναγνώρισης από τουρκικής πλευράς».

Υπέδειξε τα λανθασμένα σημεία η Λευκωσία
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σκληρή σε ύφος επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έχει αποστείλει ο μόνιμος  αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, Νίκος Αιμιλίου.

Την ίδια ώρα και ενόψει της ενημέρωσης του συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Άιντα για τα τελευταία γεγονότα, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου έχει συναντήσεις με όλα τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας  υποδεικνύοντας τα λανθασμένα σημεία της έκθεσης του Μπαν Κι Μουν.

Η Λευκωσία είχε χθες και προχθές σειρά επαφών με στόχο την απάλειψη της αναφοράς στο θέμα της «απομόνωσης».

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, πραγματοποιήθηκε  συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τη Λίζα Μπάτενχάιμ, ενώ το θέμα ηγέρθη και στον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Οι δικαιολογίες που εδόθησαν ήταν πως η έκθεση έχει ήδη υπογραφεί από τον Γενικό Γραμματέα και έχει λάβει αριθμό επισήμου εγγράφου.

[kathimerini.com.cy]
15/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
-----

1 comment:

  1. Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Λευκωσία για την έκθεση του ΟΗΕ....

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στο περιεχόμενο της έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προανήγγειλε διάβημα προς τον Μπαν Κι Μουν.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, η έκθεση παρουσιάζει με τρόπο που «ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Συγκεκριμένα, τόνισε, στην έκθεση δεν γίνεται σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους- μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    «Η απουσία σαφούς αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία, που οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι αφενός προβληματική και αφετέρου δεν υποβοηθά στην επίλυση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία», υπογράμμισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η Λευκωσία κρίνει ανεπαρκείς αναφορές της έκθεσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα για την εκτίμηση που εκφράζεται προς τις κατοχικές δυνάμεις για τη συνεργασία τους με τη ΔΕΑ.

    Τέλος στην έκθεση, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά ατυχείς ισχυρισμοί περί δήθεν περιορισμών, που παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
    http://www.elzoni.gr/html/ent/414/ent.51414.asp
    16/1/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin