Friday, January 16, 2015

Τουρκοκύπριοι - Πλήρης αποθράσυνση: Παράπονα για την έκθεση Μπαν

Θρασύτατος παρουσιάστηκε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν για την Κύπρο.

Δήλωσε ότι, παρόλον ότι η έκθεση του Μπαν Κι Μουν περιέχει θετικά στοιχεία, η τουρκοκυπριακή πλευρά νιώθει ενοχλημένη επειδή, όπως είπε, η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν άσκησαν πίεση για να αρθούν οι προϋποθέσεις στις οποίες επιμένουν οι Ελληνοκύπριοι για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.


Ο κ. Ολγκιούν επέκρινε μάλιστα τον κ. Άιντα για υιοθέτηση ήπιας, κατά την έκφρασή του, στάσης σε ό,τι αφορά την επιμονή των Ελληνοκυπρίων στο θέμα των υδρογονανθράκων.
Είπε ότι, ενώ ο κ. Άιντα δήλωσε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωριστά από το Κυπριακό, τα Ηνωμένα Έθνη απέφυγαν να ασκήσουν πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.


"Το θέμα το υδρογονανθράκων", πρόσθεσε, "μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για διευθέτηση του Κυπριακού, αφού το φυσικό αέριο αποτελεί κοινή περιουσία όλων των κατοίκων του νησιού και αν δεν υπάρξει λύση, τότε θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε αυτό το θέμα".


Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής επανέλαβε εξάλλου ότι η NAVTEX εκδόθηκε από την Τουρκία για λογαριασμό του λεγόμενου "τουρκοκυπριακού κράτους, που είναι ο συνομιλητής".


Υποστήριξε ότι στόχος των δραστηριοτήτων του Μπαρμπαρός "είναι να προταχθεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πλήρη κυριαρχία πάνω στο νησί και να ενθαρρυνθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".
Σύνταξη: Δημήτρης Σιδηρόπουλος
Πηγή: ΚΥΠΕ

--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
-----

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin