Monday, February 9, 2015

Αναβολή της επέκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία, ζητά ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου,  Ιωάννη Κασουλίδη, συζητήθηκε σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το θέμα του Λιβάνου...
Αυτό ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας πως στην εφηβική του ηλικία ο Λίβανος ήταν η Ελβετία της Μέσης Ανατολής - κι ότι οι Υπουργοί συμφώνησαν στη διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας της χώρας.
  • Για το θέμα της Ουκρανίας, ο κ. Κοτζιάς έκανε γνωστό ότι οι Υπουργοί συζητούσαν επί τρίωρο την εφαρμογή ή μη της επέκτασης των κυρώσεων - μέχρις ότου αποφασισθεί να μην υλοποιηθεί και να αναμένουν το αποτέλεσμα της τετραμερούς διαπραγμάτευσης.
  • Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Κοτζιά η περίφημη λίστα με τα πρόσωπα που θα υποστούν κυρώσεις ξεκίνησε από έναν κατάλογο 90 ονομάτων και κατέληξε σε 19, στα οποία δεν περιλαμβάνονται Υπουργοί.

Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε πως ακούστηκαν οι λέξεις ¨κυρώσεις¨και ¨εμπάργκο¨. Ομως, πρόσθεσε, δε μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να περιορίζεται σε εμπάργκο και κυρώσεις, διότι δεν είναι ελκυστική.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε επίσης γνωστό πως η ελληνική πλευρά πρότεινε ως τέταρτο θέμα στο GYMNICH αυτό της σταθεροποίησης στην ανατολική Μεσόγειο, με την έμφαση σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινωνικών παροχών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

  • Στη διάρκεια της συζήτησης για την τρομοκρατία, η ελληνική πλευρά - σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά - ήγειρε το θέμα των χριστιανικών πληθυσμών και κοινοτήτων, της πολιτιστικής κληρονομιάς, και του πώς θα επιβιώσει η πολυπολιτισμικότητα κι η ανεκτικότητα στην περιοχή.
Οσον αφορά τέλος την Υεμένη, ο Ελληνας υπουργός είπε πως επιβεβαιώνεται η άποψή μας, ότι η ΕΕ δε μπορεί να εξαντλείται στη διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά πρέπει να ασχοληθεί και με το Νότο, με τους τζιχαντιστές και τους ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κοτζιάς είπε πως είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών κ. Στανμάγιερ, τον οποίο γνώριζε από τα φοιτητικά του χρόνια, και συζήτησε μαζί του τη συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας. Εκτίμησε ότι το Βερολίνο ενδιαφέρεται για βελτίωση της εικόνας της Γερμανίας στην Ελλάδα, όπως επίσης - γενικότερα - ότι παρά τον καταιγισμό επιθέσεων που δέχθηκε η κυβέρνησή του, πως υπάρχει μεγάλη διάθεση συνεργασίας, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών είναι περισσότερο διπλωμάτες από τους συναδέλφους τους.

 [kathimerini.com.cy]
9/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 ---

1 comment:

  1. Στη Ρωσία την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς...

    Στη Μόσχα μεταβαίνει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, Interfax και Itar-Tass.

    Ο κ.Κοτζιάς θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία, τα οποία επικαλούνται πηγή του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Την είδηση επιβεβαίωσαν και ελληνικές διπλωματικές πηγές στη Μόσχα.

    Σε σχετικό ερώτημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ρωσικές πηγές σημείωσαν ότι «έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, που ήταν αρχικώς σχεδιασμένη για αργότερα τον Φεβρουάριο, επιταχύνθηκε χρονικά και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε ευχαρίστως στο αίτημα»

    .Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου στη Μόσχα αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64137228
    9/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin