Wednesday, February 18, 2015

Απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στο Eurogroup

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τη θέση που θα κρατήσει η Ελλάδα ενόψει και του τέλους της εβδομάδας, αλλά και ταυτόχρονα της διορίας που έχει πάρει η χώρα από το Eurogroup ώστε να καταθέσει τη θέση της αναφορικά με το υφιστάμενο μνημόνιο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Κύπρος, η οποία ως αναμενόταν και όπως είχε ειπωθεί, θα υποστήριζε τις θέσεις της Ελλάδας ως προς τη σύνοδο του Eurogroup. 

  • Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «Κ» από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα δεν κατέθεσε ποτέ συγκεκριμένη πρόταση ως προς το τι ακριβώς θέλει και ζητεί από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. 
Όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά , «υπάρχει κατανόηση εκ μέρους της Λευκωσίας του τι έχουν καταθέσει ως πρόταση οι Ευρωπαίοι και αυτό προκαλεί ανησυχία. Υπήρχε η ελπίδα ότι μετά το Eurogroup της Τετάρτης, και ενώ είχαν πει οι εκπρόσωποι της Ελλάδας λεκτικά ότι δέχονται τα βασικά σημεία, ότι θα ερχόντουσαν με μια συγκεκριμένη πρόταση. Αυτό που ουσιαστικά σκότωσε τη συζήτηση, εξού και το ότι η συζήτηση για την Ελλάδα κράτησε ελάχιστα, ήταν το ότι τελικά δεν υπήρχε τίποτα να συζητηθεί». Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» και από δευτερεύουσα πηγή πάλι των Βρυξελλών, δεν κατατέθηκε εκ μέρους της Ελλάδας κάποια συγκεκριμένη πρόταση, κανένα αίτημα και αντίθετα με ό,τι λέγεται δε συζητήθηκε κάποιο κείμενο. Σε διευκρινιστική ερώτηση αναφορικά με το αν υπήρξε όντως πρώτο και δεύτερο υπόμνημα το οποίο δόθηκε στο οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας για υπογραφή, με το πρώτο να περιέχει τις θέσεις της Κομισιόν, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως «αυτό καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Δεν είδαν οι ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup κάτι τέτοιο. Ούτε πρώτο ούτε δεύτερο κείμενο και ως εκ τούτου δεν συζητήθηκε κάτι».

Γνωριμία ναι μεν αλλά…
Σημαντικό τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε επίπεδο πολιτικού ρεαλισμού, είναι και το γεγονός της γνωριμίας των δυο Υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Κύπρου. Ο Χάρης Γεωργιάδης γνωρίστηκε ναι μεν με τον ομόλογό του της Ελλάδας, εντούτοις όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε καμία ιδιαίτερη ενημέρωση ως προς τις κινήσεις και τα αιτήματα που αναμενόταν να καταθέσει η Ελλάδα στη σύνοδο του Eurogroup. Δημοσιογραφική πηγή από τις Βρυξέλλες τόνισε για το θέμα ότι «δεν συζητήθηκε απολύτως τίποτα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου». Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι της Ελλάδας ούτε ενημέρωσαν αλλά ούτε και ζήτησαν κάτι συγκεκριμένο από τον Χάρη Γεωργιάδη. Στο πρώτο Eurogroup η Ελλάδα είχε εκφράσει γενικές θέσεις τις οποίες η Κύπρος υποστήριξε. 

  • Οι θέσεις αυτές επαφίονταν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, στο ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση ισοσκελισμένο προορισμό με πρωτογενές πλεόνασμα και ότι θα υπάρξει άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Τούτων λεχθέντων, οι έτεροι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και φυσικά η κυπριακή αντιπροσωπεία, είδαν με θετικό μάτι την προσπάθεια της Ελλάδας νοουμένου όμως ότι τα ανωτέρω θα λειτουργούσαν επικουρικά σαν υπόβαθρο ώστε επιστρέφοντας η Ελλάδα στο δεύτερο Eurogroup να έχει πιο συγκεκριμένες θέσεις. Αυτές όμως οι συγκεκριμένες προτάσεις προς όλα τα μέλη του Eurogroup, δεν έφτασαν σε καμία στιγμή. Η αναμονή για την Παρασκευή πλέον έχει τον πρώτο λόγο, εφόσον αν και δεν υπάρχει προκαθορισμένη συνεδρίαση είναι σε ετοιμότητα το Eurogroup να συνέλθει αν και εφόσον, όμως, πρωτίστως η Ελλάδα αποφασίσει να ζητήσει επέκταση του προγράμματός, αποδεχόμενη ταυτόχρονα το υφιστάμενο πλαίσιο το οποίο βρίσκεται.
 Του Μιχάλη Τσικαλά
 [kathimerini.com.cy]
18/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν στήριξε την Ελλάδα στο Eurogroup, απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης...

    Ο κύριος Γεωργιάδης που ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΡΙΚ, Από Μέρα σε Μέρα, με τον Πάρη Ποταμίτη, είπε ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση προσδιορίσει τη θέση της, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη της Κύπρου. Περιγράφει επίσης, τι έγινε στο Eurogroup και τι αναμένεται για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Ο Υπουργός Οικονομικών, σχολιάζει επίσης το θέμα που αφορά το κυπριακό πρόγραμμα σε σχέση με τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας..............video RIK.............http://www.riknews.com.cy/index.php/news/oikonomia/item/11582-ti-apanta-o-xaris-georgiadis-gia-ti-stiriksi-tis-elladas-video
    18/2/15

    ReplyDelete
  2. Cyprus urged its close ally Greece to cut a deal with its international lenders on Tuesday, saying the onus was clearly on Athens to break an impasse on the future of its bailout package...

    Talks in Brussels between Greece and the rest of the Eurogroup broke down on Monday when Athens rejected a proposal to request a six-month extension of its international bailout package as “unacceptable”.

    “I believe that the Greek government, knowing the facts and the realities, needs to take its decisions; if it wants an extension to the programme, it must request it now,” Cypriot Finance Minister Harris Georgiades told state radio.

    “If it doesn’t want to do that, it would, I suppose, already have defined its alternatives which would allow for the financing of the Greek state and its economy,” Georgiades said, without elaborating.

    Georgiades said Cypriot backing for Greece was a given. But when asked what it would support, he said: “It’s not clear what the (Greek) request is to support.”.......- See more at: http://www.parikiaki.com/2015/02/cyprus-urges-greece-to-break-impasse-cut-a-deal-with-lenders/#sthash.Ki4sCvYO.dpuf
    18/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin